Štíhla podľa krvných skupín
27. 7. 2009, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:13)
Podľa krvnej skupiny možno ľudí rozdeliť do štyroch skupín, pre ktoré existujú odporúčané a zakázané potraviny.
Ľahko si zostavíte najvhodnejší jedálny lístok, ktorý vám zabezpečí nielen zdravie, ale pomôže vám aj schudnúť. Už po mesiaci disciplinovaného režimu by ste mali spozorovať nielen úbytok váhy, ale aj zlepšenie trávenia či ústup nepríjemností ako bolenie hlavy či zápcha.
KRVNÁ SKUPINA 0
Nositeľky nuly dokážu dobre stráviť mäso, ale mali by ho jesť v malých dávkach.
Cesta k štíhlosti
„Nulkárky“ priberajú zo pšenice, z kukurice, fazule, zo šošovice, z kapusty, karfiolu a ružičkového kelu. Chudnutie u nich podporujú morské riasy, ryby, pečeň, červené mäso, brokolica a špenát. Pri zhadzovaní kíl by mali praktizovať hlavne športy náročné na výdaj energie, ako je beh, aerobik alebo bojové umenia.
Pochutnajte si
Môžete si dopriať hovädzinu, pečeň, jahňacinu, teľacinu, divinu, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, artičoky, brokolicu, červenú a žltú cibuľu, cesnak, chren, petržlen, pór, červenú repu, špenát, červenú papriku, figy – čerstvé aj sušené, slivky.
Vzdajte sa
Mali by ste sa vyhýbať slanine, šunke, bravčovému mäsu, syru cottage, čedaru, eidamu, jogurtom, kefíru, kukuričným lupienkom, jahodám, kokosovým orechom, mandarínkam, melónu, černiciam, zemiakom, horčici, hríbom, olivám, kapuste.
KRVNÁ SKUPINA A
Je vegetariánska. Nositeľky tejto krvnej skupiny mäso veľmi ťažko trávia, ukladá sa im v tele formou prebytočného tuku, čím sa zvyšuje množstvo toxínov pri jeho trávení. Aj mliečne výrobky trávia „áčkarky“ ťažšie. Ak by však veľmi zatúžili po mäse, môžu si dať kuracie alebo morčacie mäso v malom množstve.
Cesta k štíhlosti
Nositeľky krvnej skupiny A priberajú najmä z plnotučných mliečnych výrobkov, zo pšenice a z jej výrobkov. Naopak, chudnutie u nich podporujú rastlinné oleje, zelenina, jedlá zo sóje a ananás, ktorý obsahuje bromelín podporujúci trávenie. Svoje chudnúce aktivity urýchlia, ak sa vrhnú na pokojné cviky jogy.
Pochutnajte si
Môžete si dopriať kapra, lososa, makrelu, pstruha, sardinky, pohánku, chlieb zo sójovej múky, šošovicu, zelenú fazuľku, brokolicu, červenú aj žltú cibuľu, cesnak, kapustu, chren, mrkvu, petržlen, červenú repu, špenát, syr tofu, ananás, čučoriedky, citróny, figy, grapefruit, marhule, slivky, čerešne, černice.
Vzdajte sa
Mali by ste sa vyhýbať údenému lososovi, müsli, pšenici, celozrnnému chlebu, suchej fazuli, zemiakom, paprike, paradajkám, kapuste, banánom, kokosovým orechom, mandarínkam, mangu, pomarančom.
KRVNÁ SKUPINA B
Príslušníčky tejto krvnej skupiny môžu jesť s mierou všetky druhy potravín. Mali by sa však vyhnúť zvýšenej konzumácii kuracieho mäsa. „Béčkarkam“ ako jediným telo dobre trávi mlieko a mliečne výrobky.
Cesta k štíhlosti
Nositeľky tejto krvnej skupiny chudnú z listovej zeleniny, vajec, mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku a z mäsa. Svoje telo by mali rozhýbať v bazéne, čím priaznivo podporia svoje chudnutie.
Pochutnajte si
Doprajte si jahňacinu, králika, divinu, syr cottage, lososa, ovsenú kašu, sóju, hrach, bôb, zemiaky, papriku, brokolicu, zelenú listovú zeleninu, cuketu, cesnak, fenikel, špargľu, kôpor, chren, uhorky, ananás, banány, hrozno.
Vzdajte sa
Mali by ste sa vyhýbať kačaciemu a kuraciemu mäsu, slanine, šunke, plesňovým syrom, zmrzline, jačmeňu, kukuričnej kaši a lupienkom, šošovici, arašidom, sezamu, čiernym olivám, kokosovým orechom, avokádu, tekvici, pšeničných výrobkom (bagety, rožky), tofu a paradajkám. Absolútne nevhodné sú pre ne destiláty, malinovky a kolové limonády.
KRVNÁ SKUPINA AB
Väčšina potravín nevhodná pre skupiny A a B je nevhodná tiež pre nositeľky krvnej skupiny AB. Akurát paradajok sa môžu najesť do sýtosti.
Cesta k štíhlosti
Ak chcú „ábečkárky“ schudnúť, mali by výrazne obmedziť príjem mäsa, kukurice, fazule, pohánky a pšenice. Naopak chudnú od tofu, morských rýb, listovej zeleniny, ananásu a morských rias. Prospešné sú pre ne relaxačné cviky a joga.
Pochutnajte si
Doprajte si tofu, ananás, morské riasy, ovsené vločky, jahňacinu, králika, pstruha, tresku, sardinky, makrelu, kyslú smotanu, kefír, jogurt, sójový chlieb, zemiaky, karfiol, brokolicu, červenú repu, bôb, kivi, čerešne, egreše, citróny, figy – čerstvé aj sušené.
Vzdajte sa
Mali by ste sa vyhýbať červenému mäsu, hydine, pšeničným výrobkom, kukurici, fazuli, parmezánu, maslu, mlieku, syrom s bielou plesňou, zmrzline, artičokám, avokádu, reďkovkám, banánom, mangu, paprike, kokosovým orechom, pomarančom.