Štíhla vďaka záhradke? VERU ÁNO! Tieto dokonalé potraviny naštartujú chudnutie jedna radosť
11. 3. 2021, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:33)

Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné
Aby ste našli dokonalé potraviny, ktoré vám pomôžu na ceste za štíhlou postavou, naozaj nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť na blízkom trhovisku alebo sa poobzerať vo vlastnej záhrade.

Hlávkový šalát
Táto naša klasika, čo sa týka domácej zeleniny, získala v posledných rokoch značnú konkurenciu. Čerstvý chrumkavý šalát priamo zo záhrady je však stále neprekonateľný. Tvorí ho až 95 % vody, a tak dodá vašej strave objem bez zbytočných kalórií. Vďaka svojim balastným látkam vás zasa dokáže slušne zasýtiť. Bonusom je, že jeho listy obsahujú látku laktucerol, ktorá pôsobí upokojujúco a dokáže pomôcť pri problémoch so zaspávaním. Mať hlávkový šalát na jedálnom lístku je naozaj výhra.
Pestrý šalát
Uvaríme 1 vajce natvrdo. Polovicu hlávkového šalátu natrháme na menšie kúsky. Nakrájame 50 g cherry paradajok na polovice. Z 1 menšej uhorky vykrojíme jadierka a nakrájame na menšie kúsky. Suchú šunku (40 g) natrháme na pásiky. Všetko spolu premiešame, vajce nakrájame na štvrtinky a uložíme navrch. Na dresing zmiešame 2 PL jogurtu, 1 ČL jablčného octu a 1 ČL olivového oleja, dochutíme soľou a korením. Nalejeme na šalát a ešte posypeme pol ČL píniových orieškov a nasekanou petržlenovou vňaťou.
350 kcal, T: 21 g, S: 16 g, B: 28 g
Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné
Pestrý šalát
Jarná cibuľka
Kombinácia éterických, siričitých olejov a sekundárnych rastlinných látok je vašou tajnou zbraňou v boji proti nadbytočným kilám. Posilňuje črevnú mikroflóru, podporuje tvorenie žalúdočných štiav a prečisťovanie organizmu.
Korenistá syrová nátierka
Nakrájame 2 jarné cibuľky na tenké kolieska. V miske vymiešame 100 g skyru, 40 g smotanového syra, 1 PL citrónovej šťavy, soľ a korenie. Zamiešame cibuľku.
190 kcal, T: 10 g, S: 10 g, B: 14 g
Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné
Korenistá syrová nátierka
Šťaveľ
Táto mnohými zabudnutá rastlinka rastie často aj nadivoko v okolí a robí svojmu menu dobrú reklamu. Jej šťavnaté listy podobné špenátu chutia kyslo a dokážu v kuchyni nahradiť aj citrónovú šťavu. Čo sa týka vitamínu C, môžu citrusom konkurovať. Vy zasa uvítate, že podporuje trávenie a spaľovanie tuku. Okrem toho skvelo pôsobí proti vlčiemu hladu. Pozor si musia dať len ľudia, ktorí majú problém s obličkami a dnou.
Krémová polievka
Na 1 ČL oleja opečieme 1 cibuľu nasekanú najemno. Pridáme 120 g zemiakov nakrájaných na kocky a opekáme spolu asi 4 minúty. Zalejeme 150 ml zeleninového vývaru a varíme približne 15 minút. Nasekáme 80 g špenátu a 1 zväzok šťaveľa a pridáme do polievky. Po 2 minútach varenia rozmixujeme a podávame s lyžicou kyslej smotany.
240 kcal, T: 12 g, S: 24 g, B: 6 g
Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné
Krémová polievka
Rebarbora
Aj keď túto rastlinku používame zväčša ako ovocie pri pečení, botanicky patrí medzi zeleninu. Rebarbora je skvelou voľbou pri chudnutí, pretože obsahuje len 0,1 g tuku a 14 kcal na 100 g svojej hmotnosti. Okrem toho obsahuje množstvo balastných látok, a tak dokáže zahnať hlad na dlhší čas. Jej kyseliny pomáhajú napríklad pri problémoch so zápchou.
Raňajkový kompót
Očistíme 200 g rebarbory a nakrájame ju asi na 2 cm kúsky. Z 1 jablka odstránime jadrovník a nakrájame. Spolu s rebarborou, 15 g cukru z kokosových kvetov a pol celej škorice dáme do hrnca a necháme 10 minút odležať. Potom privedieme do varu a varíme asi 5 minút. Škoricu vyberieme. V miske zmiešame 100 g gréckeho jogurtu so štipkou mletej škorice a podávame poliate rebarborovým kompótom a posypané 1 PL ovsených vločiek.
315 kcal, T: 11 g, S: 43 g, B: 7 g
Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné
Raňajkový kompót
Kaleráb
Nenápadná zelenina dodáva telu dôležité magnézium, a to až 43 mg na 100 g. Dôležitá minerálna látka pôsobí upokojujúco, znižuje stres a produkuje enzýmy, ktoré napádajú tukové bunky. Nachádza sa v nezanedbateľnom množstve aj v kalerábových listoch, preto by ste ich rozhodne nemali vyhadzovať, ale pridať ich napríklad do šalátu. A keďže kaleráb chutí úžasne aj surový, je dokonalý do rýchlej každodennej kuchyne.
Kaleráb s tuniakovým dipom
Vidličkou roztlačíme 100 g tuniaka vo vlastnej šťave. Pridáme 1 PL kapár a pol menšej cibule nakrájanej na tenké kolieska. V miske zmiešame 50 g nízkotučného tvarohu s 1 PL bieleho jogurtu a 1 ČL citrónovej šťavy. Zapracujeme do tuniakovej zmesi a dochutíme soľou a korením. Podávame s 1 kalerábom nakrájaným na dlhšie tyčinky.
220 kcal, T: 2 g, S: 15 g, B: 35 g
Zdroj: shutterstock, foto jedál je ilustračné
Kaleráb s tuniakovým dipom
Okrúhlica
Táto málo známa zelenina podobná reďkovke sa konečne začína objavovať aj na pultoch našich predajní. Zatiaľ len jej koreň. Pritom aj jej mladé lístky sú skvelé pre štíhlu líniu. Obsahujú štedrú porciu prečisťujúceho draslíka a vitamínu C, ktorý zasa pomáha pri spaľovaní tukov. Jej éterické oleje a balastné látky navyše priaznivo pôsobia na činnosť čriev.
Losos s dusenou okrúhlicou
Na 1 ČL oleja opečieme 130 g lososa. Medzitým nasekáme stonky a lístky z 1 okrúhlice najemno. Stonky spolu s 1 nasekaným strúčikom cesnaku dáme na panvicu a opečieme na 1 ČL masla. Zamiešame lístky a krátko podusíme. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a muškátovým orieškom. Zamiešame 1 až 2 ČL crème fraîche a podávame s lososom.
285 kcal, T: 17 g, S: 3 g, B: 29 g