Stop nádorom: 20 druhov ovocia proti rakovine
18. 9. 2009, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:09)

Zdroj: Shutterstock
Predpokladá sa, že aspoň tretina nádorov je spôsobená tým, čo jeme. Viete, ktoré druhy ovocia sú v boji proti rakovine najlepšie?
Jablká
Obsahuje v hojnej miere flavonoidy a pektíny. Tieto typy vlákniny pôsobia ako strážcovia čriev a môžu zabrániť rastu rakovinových Jablká nikdy nešúpte, len ich dobre umyte. Liečivé látky sú totiž obsiahnuté predovšetkým v šupke.
Marhule
Obsahujú farbivo lykopén, ktoré chráni predovšetkým pred rakovinou prostaty a vitamín B9, ktorý chráni pred rakovinou prsníkov a čriev. Kyselinú listovú však ničí tepelná úprava, takže marhule konzumujte iba čerstvé.
Šípky
Tento prírodný zázrak obsahuje mimoriadne množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Zároveň je v šípkach aj značná dávka farbiva lykopén, ktoré chráni prevažne proti rakovine prostaty. Užitočné látky sú obsiahnuté predovšetkým v šupke.
Černice
Černice majú vysoký obsah vitamínu C a šťava z nich je všestranne povzbudzujúcim elixírom pre organizmus. Navyše tiež obsahujú kyselinu ellagínovú brzdiacu rast rakovinových buniek a chrániacu takzvané dobré bunky.
Ananás
Ananás chráni predovšetkým pred rakovinou úst a hltana. Enzýmy, ktoré obsahuje ananás, podporujú hojenie rán, pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšujú trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov, odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy.
Čučoriedky
Tmavé lesné plody obsahujú farbivá antokyany, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky. Ich súčasťou je kyselina ellagínová, ktorá stavia ochranný štít okolo buniek DNA, bráni mutáciám a znižuje tak riziko rakoviny.
Jahody
Jahody okrem flavonoidov obsahujú aj ďalšie rastlinné farbivá a kyselinu ellagínovú. Tieto látky chránia bunky pred neželanými zmenami. Obsahujú mangán, vitamíny E a C, ktoré viažu škodlivé látky. Urýchľujú látkovú výmenu. Aj jahody konzumujte čerstvé.
Grapefruit
Protirakovinové účinky podporujú prevažne vitamín C a farbivo lykopén. Pomáha hlavne v boji proti rakovine žalúdka. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý pomáha zachovávať si mladosť a chráni pred infekciami.
Banány
Vďaka obsahu tryptofánu sú vynikajúcim antidepresívom pozitívne vplývajúcim na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia a draslíka. Banány zlepšujú náladu pomáhajú zaspať.
Ríbezle
Sú zvlášť bohaté na vitamín C a karotén, ktorý posilňuje telesnú imunitu. Chránia sliznicu v tele, stimulujú látkovú premenu v bunkách. Obsah niacínu (vitamín B3) pomáha udržiavať zdravé nervy, kyselina pantoténová vplýva na zdravú pokožku, vlasy, nechty.
Pomaranče
Vitamín C a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium organizmus prečisťujú. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice. Už 100 gramov citrusového ovocia denne znižuje riziko vzniku rakoviny.
Čerešne
Obsahujú vitamín C a draslík, ktorý udržiava zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Kyselina kremičitá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva a fosfor upokojuje nervovú sústavu.
Mango
Jeho obsahové látky pomáhajú liečiť problémy súvisiace s pokožkou, sliznicami i zrakom, ale priaznivo pôsobia i pri chorobách srdca a srdcovocievneho systému, znižujú krvný tlak, stimulujú činnosť obličiek, odvodňujú organizmus.
Papája
Stačí, ak za týždeň zjete jeden plod a pocítite zlepšenie zdravotného stavu. Pomáha pri problémoch s trávením, má protizápalové účinky, zlepšuje kvalitu vlasov a celkovú životnú energiu. Hoci je sladká, nepriberá sa po nej, v sto gramoch je len 13 kalórií.
Kivi
Obsahujú oveľa väčšie množstvo vitamínu C než citrón a pritom chutia oveľa sladšie. Tiež sú bohatým zdrojom vitamínu B1, B2, E, železa, fosforu, horčíka, draslíka a vápnika. Konzumáciou kivi posilňujete organizmus pri fyzickej a psychickej únave. Starí Číňania ich používali na liečenie rozličných, aj vážnych, ochorení.
Hrozno
Obsahuje kyselinu listovú, farbivá, draslík, ktorý pomáha pri odstraňovaní odpadových látok a riadení srdcového rytmu. Vláknina v šupkách hrozna podporuje činnosť čriev. Osahuje i vitamíny C, E, B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch.
Hrušky
Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. V ľudovom liečiteľstve sa používajú pri obezite, kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu. Hrušky prečisťujú črevá a pomáhajú aj pri iných poruchách trávenia.
Slivky
Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodarne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytuje užitočné množstvo vlákniny a železa.
Citróny
Napriek svojej povesti obsahujú priemerné množstvo vitamínu C, ale na aktivovanie imunitného systému v tele to bohato stačí. Pomáhajú urýchľovať hojenie rán aj kostí, podporujú očistu pečene a obličiek od najrôznejších jedovatých látok.
Maliny
Maliny sú neuveriteľne zdravé, dokonca viac než brokolica či kivi, obsahujú desaťkrát viac antioxidantov než paradajky. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a sú príčinou mnohých ochrení.
Účinná prevencia a liečba rakoviny
MUDr. Zlatica Gombošová, internistka, NsP Medissimo
Ktoré ovocie a zelenina sú v boji proti rakovine najúčinnejšie?
Dokázané sú protinádorové účinky paradajok. Ríbezle, egreše, jahody, čučoriedky obsahujú silné antioxidanty, ktoré znižujú poškodenie génov. Brokolica, kapusta, kel, karfol blokujú bujnenie buniek. Petržlen a mrkva sú zdrojom myricystínu, ktorý má antimutagénny účinok.
Aké koreniny pomáhajú?
Feferóny obsahujú kapsaicín blokujúci vstup toxínov do buniek. Karí a kurkuma zase aktivujú detoxikačné enzýmy. Rozmarín, tymian a šalvia bránia rastu nádorových buniek a zázvor má silný antioxidačný účinok.
Koľko ovocia a zeleniny by sme mali v rámci prevencie denne skonzumovať?
Ideálnych je 500 g zeleniny denne v troch porciách, respektíve 5-krát denne jednu hrsť zeleniny či ovocia v čerstvom stave. Tieto potraviny pomáhajú aj pri samotnej liečbe nádorových ochorení, tlmia vedľajšie metabolické účinky základného ochorenia a súbežnej liečby. Priaznivý vplyv majú aj na črevnú mikrofl óru, ktorá zohráva dôležitú úlohu v obranyschopnosti organizmu.
Aké sú ďalšie dôvody konzumácie ovocia a zeleniny?
Významnú úlohu zohrávajú aj pri prevencii civilizačných, kardiovaskulárnych ochorení. Známe flavonoidy, ktoré sa nachádzajú napríklad i v červenom víne, bránia rozvoju aterosklerotických zmien. Vysoký obsah vápnika nás chráni pred osteoporózou, príjem vlákniny upravuje tráviace ťažkosti a pomáha udržiavať optimálnu telesnú hmotnosť. Zo špeciálnej ovocno-zeleninovej diéty profi tujú aj pacienti s reumatickými ochoreniami.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!