Reklama

STOP napchávaniu! Ako skrotiť svoj roztiahnutý žalúdok? Bod č. 5 je dôležitejší, ako si myslíte

Ak to s jedením preháňate, ovocie vás zrejme nezasýti.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ste zase hladná, hoci ste len pred chvíľou jedli? Alebo sa cítite sýta, až keď sa napcháte na prasknutie? Zväčšený žalúdok si pýta čoraz viac, preto mu treba vrátiť pôvodnú veľkosť. Takto sa dostane späť do formy!

Počas zimy sme v stravovaní všeobecne benevolentnejšie. Ak aj priberieme, pod hrubým svetrom to vidno menej ako v letných šatách. Žalúdok si rýchlo zvykne na väčšie porcie jedál aj sladkostí a pýta si svoje.

Jedlo na zlepšenie nálady

Samotná zima a pochmúrne počasie nás nútia k tomu, aby sme jedli viac a častejšie. Dni sú kratšie, slnka je menej a to prispieva k horšej nálade. Tú si zlepšíme šálkou horúcej čokolády a namiesto prechádzky či behu sa radšej zababušíme do perín. Tento začarovaný kruh treba konečne prerušiť!

Ako na to?

Čím skôr začnete, tým lepšie pre vás. Žalúdok tak dostanete skôr pod kontrolu. Skúste dodržať týchto pár tipov:

1 Zmenšujte porcie

Ak chcete „stiahnuť“ svoj zväčšený žalúdok, postupne si nakladajte na tanier menej. V prvom rade si treba uvedomiť, že nič nejde rýchlo a hneď, a pokiaľ by ste začali prudkou diétou, za nejaký čas by ste do toho opäť spadli.

Zdroj: Shutterstock

Upravte si stravu tak, aby ste jedli pestro a zdravo.

2 Jedzte častejšie

Ak začnete jesť častejšie a menšie porcie, vyhrali ste. Nebudete mať tak často nutkanie na vyjedanie chladničky. Doprajte si zdravé dobroty na desiatu i olovrant. Pravidelná strava je základ.

3 Zdravšie potraviny

Upravte si jedálny lístok a pite dosť tekutín. Určite nie sladené a sýtené nápoje, najlepšie obyčajnú vodu. Obohaťte svoje jedlá o zeleninu a čerstvé ovocie.

4 Pravidelný pohyb

Nemusíte hneď začať ťažkými kardio tréningmi vo fitku. Najskôr si doprajte dlhšie prechádzky na čerstvom vzduchu. Krokom vpred je aspoň nejaký pohyb. Napríklad, ak namiesto výťahu použijete schody vždy, keď je to možné.

Zdroj: Shutterstock

Keď sa hýbeme, nemyslíme na jedlo tak často.

5 Neodopierajte si

Po prechádzke na čerstvom vzduchu alebo cvičení budete mať potrebu poriadne sa najesť, no skúste si jedlo odľahčiť. Pripravte si pestrý zeleninový tanier so syrom, prípadne s rybou či hydinou a posypte ho semienkami.

6 Dajte si niečo pod zub

Ak vás prepadne vlčí hlad v práci alebo večer pri televízore, majte poruke niečo zdravé na zobnutie. Napríklad za hrsť vlašských orechov či mandlí, tekvicové semienka, banán, jablko, ovsenú tyčinku, sušené ovocie alebo zeleninové čipsy.

Ako sa stravovať?

Raňajky: Raňajková ovsená kaša s ovocím

Potrebujeme: 50 g mletých ovsených vločiek, 350 ml rastlinného mlieka alebo vody, grécky jogurt, med, ovocie podľa chuti, hrsť vlašských orechov, hrsť mletého kokosu a hrsť chia semienok

Postup: Ovsené vločky zalejeme vodou alebo mliekom a povaríme 4 až 5 minút. Na chvíľu kašu odstavíme, a keď mierne vychladne, vmiešame grécky jogurt a osladíme medom. Pridáme orechy, chia semienka, mletý kokos a dozdobíme ovocím podľa vlastnej chuti.

Zdroj: Shutterstock

Raňajková ovsená kaša s ovocím

Obed (2 porcie): Opečený losos so zeleninou

Potrebujeme: 250 g lososa, 150 g brokolice, 100 g mrkvy, pol menšej cukety, 2 PL olivového oleja, 8 cherry paradajok, soľ, mleté čierne korenie, provensalské korenie, kajenské korenie, citrónovú šťavu

Postup: Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, dáme do misky, pridáme olivový olej, soľ, koreniny a dobre premiešame. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme do zmäknutia. Lososa potrieme trochou olivového oleja z každej strany. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ale nesolíme. Lososa opekáme na panvici približne 13 až 15 minút, pritom ho otáčame, aby sa dobre prepiekol z každej strany. Keď je upečený, servírujeme ho s opečenou zeleninou.

Zdroj: Shutterstock

Opečený losos so zeleninou

Večera: Avokádová nátierka

Potrebujeme: 2 zrelé avokáda, 5 cherry paradajok, 1 citrón, soľ, 1 ČL horčice, mleté biele korenie podľa chuti

Postup: Avokádo prepolíme, vyberieme kôstku, dužinu vydlabeme do misky a popučíme. Pridáme horčicu, cherry paradajky pokrájané nadrobno, šťavu z citróna a podľa vlastnej chuti dochutíme soľou a korením. Nátierku môžete natrieť na ražný alebo špaldový chlieb.

Zdroj: Shutterstock

Avokádová nátierka

Zásoby na zimu

Podľa vedcov z Univerzity v Massachusetts v nás zima môže vyvolávať živočíšne pudy a naše telo sa potom snaží vytvárať tukové zásoby, aby sme prežili v chladnom počasí. Podľa odborníkov sú to automatické impulzy vychádzajúce z ľudského myslenia, ktoré človeka prirodzene nabádajú konzumovať mastné a kalorické jedlá.

Vedeli ste, že... 

... pred akýmkoľvek cvičením by ste mali niečo zjesť? Ideálne potraviny alebo snacky, ktoré nezaťažia žalúdok. Nejedzte však dve hodiny pred cvičením. Žalúdok tak stihne potravu spracovať a telo zužitkuje potrebnú energiu.

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.