Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Strašiak celiakia: Viete o nej naozaj všetko?

Ilustračné foto

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Ide o celoživotné, chronické ochorenie tráviaceho systému, ktoré v neliečenej forme môže svojimi komplikáciami ohroziť aj život.

Celiakia sa vyznačuje neschopnosťou črevných stien spracovať lepok (glutén) v potravinách.

Lepok, prítomný v potrave, vyvoláva u precitlivených ľudí zápal sliznice tenkého čreva, čo spôsobuje poruchy trávenia. Nachádza sa v prevažnej väčšine obilnín používaných v jedlách.

Ochorenie sa vyskytuje v každom veku, často sa začína už v detstve. Príznaky sa vyvíjajú postupne. V detstve sú to najčastejšie opakované hnačky, nepriberanie, retardácia rastu či málokrvnosť. U dospelých môžu prejavy postihnutia tráviaceho systému úplne chýbať a prejavia sa až následky hypovitaminóz, málokrvnosti, osteomalácie (mäknutie kostí) a objavuje sa zvýšená náchylnosť na infekcie. Medzi celkové nešpecifické príznaky patria únava, bledosť kože a slizníc, nechutenstvo, mrzutosť, plachosť, úzkosť, nepokoj.

Má narastajúci trend

„Celiakia patrí medzi potravinové intolerancie, pretože ju vyvoláva intolerancia bielkovín obilnín – intolerancia lepku – gluténu,“ hovorí MUDr. Danka Nováková, pediatrička, detská imunoalergologička, Medifera – medicínske centrum. „Ide o vrodené autoimunitné ochorenie s tvorbou špecifických autoprotilátok proti tkanivovej transglutamináze, čo je enzým, ktorý štiepi lepok. Z gluténu sa dá alkoholom extrahovať gliadín, ktorý sa pokladá za najškodlivejšiu bielkovinu pri vzniku celiakie.“

V súčasnosti podľa doktorky Novákovej výrazne narastá výskyt hlavne potravinových intolerancií, potravinových alergií a celiakie. Alergické ochorenia sú celosvetovým problémom. Udáva sa, že až 1/3 svetovej populácie je postihnutá alergickým ochorením a v tabuľke civilizačných chorôb sú alergické choroby už na 4. mieste za infekčnými, kardiovaskulárnymi a nádorovými ochoreniami. Predpokladá sa, že budú stále stúpať.

„Prvým prejavom alergického ochorenia v detskom veku je najčastejšie potravinová alergia. Prevalencia potravinovej alergie neustále stúpa, najvyššia je u dojčiat a batoliat, kde sa vyskytuje v 6 – 8 %, s vekom klesá a u dospelých sa potvrdí štatisticky v 2 %, aj keď sa udáva, že až 20 % dospelej populácie sa domnieva, že trpí alergiou na určité potraviny. U dospelých však s vekom stúpajú potravinové intolerancie, nie potravinové alergie,“ upresňuje doktorka Nováková.

Hlavné príznaky:

● hnačka, bolesti brucha, zvýšená plynatosť čriev, pocit tlaku v bruchu
● chudnutie, podvýživa hlavne u detí
● celková slabosť
● zvýšené množstvo stolice, ktorá je riedka, svetlá s vysokým obsahom tukov, kyslého zápachu, pláva na vode
● málokrvnosť
● deti zaostávajú v raste a vývoji
● výrazný deficit vitamínov (hlavne skupiny B), železa, kyseliny listovej
● v dospelosti – porucha krvotvorby, krvácavé stavy, suchá koža, lámavé nechty, osteoporóza
● mrzutosť, plachosť, úzkosť, nepokoj

Viete, že celiakia...?

● môže sa prejaviť kedykoľvek v priebehu života, má familiárny výskyt až v 10 %?
● postihuje 2x častejšie ženy ako mužov?
● nevyskytuje sa u čiernej a žltej rasy, ktorá vo výžive preferuje prirodzene bezlepkové potraviny (ryža, kukurica, proso, sója)?
● je dedičné ochorenie, rodičia s celiakiou majú u svojich detí až 15 % výskyt celiakie?

Pomáha úprava jedálneho lístka

Človek, ktorého trápi celiaka, musí prijímať len také potraviny, kde sa lepok nenachádza. Riešením je bezlepková diéta. Je nevyhnutné, aby pacienti veľmi pozorne sledovali zloženie úplne každej potraviny, ktorú konzumujú.

Diagnózu celiakia možno stanoviť na základe krvných testov alebo preskúmaním sliznice tenkého čreva. Až keď chorobu nemožno vyliečiť, vhodným stravovaním možno potláčať jej nepríjemné prejavy. „Liečebnou metódou potravinových intolerancií a alergií je úprava výživy s elimináciou potraviny z výživy, prípadne jej náhrada,“ hovorí MUDr. Danka Nováková, pediatrička, detská imunoalergologička, Medifera – medicínske centrum. Pri laktózovej intolerancii je účinná bezlaktózová diéta, pri ktorej sa odporúčajú bezlaktózové mlieka a mliečne produkty. Pri potravinovej alergii je nevynutná úplná eliminácia alergickej potraviny z výživy.

Vhodná je vyvážená strava

Po diagnostikovaní ochorenia je diéta s vylúčením potravín obsahujúcich glutén jediným spôsobom, ako zabrániť ďalšiemu poškodeniu črevnej sliznice. Nevyhnutným predpokladom je prísne celoživotné dodržiavanie bezlepkovej stravy. Už po dvoch týždňoch upraveného jedálneho lístka pozoruje väčšina chorých zlepšenie stavu. Súčasťou liečby je aj prevencia infekcií a liečba prípadných komplikácií ochorenia. Vhodná je aj vyvážená strava s nižším obsahom živočíšnych tukov a vyhýbanie sa psychickým stresom,“ dodáva.

Povolené potraviny pri bezlepkovej diéte:

Zemiaky, ryža, kukurica, sója, proso, hrach, šošovica, fazuľa, vajcia, nekonzervované mäso, ryby, mlieko, zelenina, ovocie, bylinkové čaje, minerálky. Pečivo a chlieb musí byť z kukuričnej, ryžovej, sójovej alebo prosovej múky. Medzi ďalšie prirodzene bezlepkové potraviny patria mäso, ryby, zelenina, ovocie, mlieko, tuky, vajcia, med, cukor

Zakázané potraviny pri bezlepkovej diéte:

Nevhodné sú všetky potraviny obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž a ovos. Pečivo a chlieb, krupicové kaše, ovsené vločky, cestoviny, údeniny, strúhanka, knedle, cukríky, instantná káva, párky, klobása, piškóty, omáčky zahusťované múkou, zmrzlina, palacinky, kečup, konzervy, zákusky. Lepok môžu obsahovať aj suroviny, ktoré sa používajú pri výrobe mäsových výrobkov (salámy, párky a pod.). Dokonca aj mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín.

Potravinové intolerancie

Nepatria medzi alergické ochorenia. Patria medzi neimunitné, netoxické potravinové reakcie, ktoré vznikajú najčastejšie pri poruchách tráviacich enzýmov a spôsobujú poruchy trávenia. Najčastejšou potravinovou intoleranciou na svete aj u nás je laktózová intolerancia. Jej výskyt stúpa s vekom a u dospelých nad 60 rokov postihuje viac ako 40 % populácie.

Prečo?

„Výrazný nárast potravinových intolerancií a alergií v posledných desaťročiach sa vysvetľuje obrovskou zmenou potravinových zvyklostí od čias 2. svetovej vojny a neschopnosťou imunitného systému tieto rýchle zmeny tolerovať. K nárastu prispieva aj hektický stresujúci životný štýl a zhoršujúce sa životné prostredie. Navyše, prejavy potravinových intolerancií a alergií sú dnes oveľa závažnejšie ako v minulosti. Dnes patria potravinové alergie medzi najčastejšie príčiny vážnych alergických reakcií (anafylaktický šok), ktoré ohrozujú život človeka,“ vysvetľuje doktorka.

→ najnebezpečnejšie z potravín sú zeler, arašidy a morské živočíchy (ustrice)

→ najčastejšími vyvolávateľmi potravinovej alergie u detí u nás sú kravské mlieko, vaječný bielok, orechy, pšenica, ovocie, zelenina a morské živočíchy (treska, tuniak)

→ najčastejšími vyvolávateľmi potravinovej alergie u dospelých u nás sú orechy, ryby, syry, mak, ovocie, zelenina, koreniny, sója, pšenica. Celosvetovo na prvom mieste sú arašidy

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS