Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Strava ako liek: Budete nielen štíhle, ale najmä zdravé!

Profimedia

Zdroj: Profimedia

Reklama

Dosť bolo ťažkých, mastných a výdatných jedál. Len ste po nich priberali a „koledovali si“ o zdravotné problémy. Odľahčite si jedálny lístok a spestrite ho ľahkými a výživnými pochúťkami.

Avokádo

Nie je to žiadna divná hruška, ale vzácne exotické ovocie, ktoré by ste mali rozhodne ochutnať. Najlepšie v šaláte alebo ako nátierku. Krémové avokádo je bohatým zdrojom vitamínov, minerálnych látok a zdravých tukov, ktoré pomôžu znížiť „zlý“ cholesterol a riziko srdcovo-cievnych ochorení. Avokádo je dobré aj pre tehotné ženy kvôli zdravému vývoju plodu. Aztékovia ho jedli na zvýšenie sexuálneho apetítu.
Kedy pomáha? Pri akné, alergii a astme, cukrovke, ekzémoch, únave a migréne, obličkových kameňoch, vysokej hladine cholesterolu a pri predmenštruačnom syndróme.
Čo s ním? Rozmixujte ho s limetovou šťavou a natrite na chlieb.

Brokolica

Hovoria jej aj zelený zázrak. Prečo? Je veľmi jemná, ľahko stráviteľná, ideálna na diéty a pre malé deti. Obsahuje viac vápnika ako mlieko a v porovnaní s citrusmi je bohatšia na vitamín C.
Kedy pomáha? Pri alergii a astme, cukrovke, pri znižovaní rizika cievnej mozgovej príhody, infekcii močových ciest, kŕčových žilách, neplodnosti a impotencii, pri vysokom krvnom tlaku, zápche a v tehotenstve.
Čo s ňou? Uvarenú brokolicu rozmixujte s olivovým olejom, cesnakom a mletou paprikou a zmes použite ako omáčku do cestovín.

Celozrnné obilniny

Je načase vymeniť biele rožky a zemiakový chlieb za produkty s označením celozrnné. Nejde len o to, že vám nepridajú na váhe. V celých zrnách obilnín je totiž veľa nerozpustnej vlákniny, vďaka ktorej vám bude tráviť jedna radosť. Zrná z jačmeňa, ovsa, žita a pšenice pomáhajú znižovať riziko rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Otruby a klíčky strážia hladinu cholesterolu a chránia pred rakovinou prsníka.
Kedy pomáhajú? Aj pri cukrovke, ekzémoch, hemoroidoch, nadváhe, neplodnosti a impotencii či nespavosti.
Čo s nimi? Upečte si mafinky zo špaldovej múky a nespoznáte rozdiel. Ručíme za to!

Hliva ustricová

Nie je to len taká obyčajná huba. Obsahuje betaglukány, vďaka ktorým je „hviezdou“ s protirakovinovým a imunostimulačným účinkom. Vďaka nej budete odolnejšie proti vírusom, parazitom, baktériám a silnejšie pri liečbe rakoviny.
Kedy pomáha? Pri znižovaní cholesterolu, liečbe vysokého krvného tlaku, gynekologických ťažkostiach, poruchách metabolizmu cukru a tuku, reguluje peristaltiku čriev, potláča kĺbové ťažkosti a vypĺňa vrásky.
Čo s ňou? Na oleji opražte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú hlivu a zmes podávajte s cestovinami.

Jablko

Dajte si každý deň dve jablká. Budete zdravšie a štíhlejšie ako vaše kolegyne, ktoré ich radšej nahradia keksíkom. Vaše telo sa nadopuje vitamínom C, horčíkom, vápnikom a draslíkom a ľahšie sa popasuje s príznakmi alergie alebo astmy. A to nehovoríme o prevencii srdcovo-cievnych chorôb a niektorých druhoch rakoviny. Plánujete zhodiť pár kíl? Jablčný ocot je dobrý pri znižovaní nadváhy, spaľovaní tukov a potlačení pocitov hladu.
Kedy pomáha? Pri respiračných ochoreniach, detoxikácii, hemoroidoch, nachladnutí a chrípke, poruchách trávenia a bolestiach hlavy.
Čo s nimi? Upečte si doma syrovú pizzu a poukladajte na ňu kocky jabĺk.

Kyslá kapusta

Kto by povedal, že má len 71 joulov na 100 gramov a bohaté zásoby vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Kapusta zabezpečí správne fungovanie čriev, vydá sa na boj s vírusmi a infekciami.
Kedy pomáha? Pri tvorbe červených krviniek, odplavovaní toxínov z tela, pri strese, na posilnenie srdcového svalu a imunitného systému.
Čo s ňou? Na oleji opražte dozlatista plátky cesnaku, pridajte odkvapkanú kyslú kapustu a duste 10 minút. Nakvapkajte trochu sójovej omáčky a máte chrumkavú prílohu k jedlu.

Mastné ryby

Losos, tuniak, sleď, makrela, sardinky sú veľmi chutné a s každým kúskom dostanete do tela vzácne polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny a vitamín B6, za čo sa vám poďakujú najmä srdce a cievy.
Kedy pomáhajú? Pri anémii, bronchitíde, depresii, ekzémoch, osteoporóze, menopauze a predmenštruačnom syndróme, psoriáze, srdcovo-cievnych chorobách či vysokom krvnom tlaku.
Čo s nimi? Pokrájanú cibuľku opražte na oleji, pridajte broskyne pokrájané na kocky, posypte karí korením a opražte na chvíľu na prudkom ohni. Pridajte tuniaka a odstavte.

Orechy, oriešky...

Sú nabité bielkovinami a energiou. Keď to s ich chrumkaním nepreženiete, určite nepriberiete a stanú sa zdravou maškrtou. Obsahujú kvalitné bielkoviny, lecitín, vitamín B (najviac mandle), provitamín A (kešu, pistácie), vitamín E.
Kedy pomáhajú? Para orechy pri neplodnosti a impotencii. Vlašské orechy znižujú cholesterol a zabraňujú kôrnateniu tepien. Arašidy sú vhodné pri kožných problémoch. Lieskové oriešky posilňujú svaly. Pistáciové orechy bojujú s niektorými druhmi rakoviny.
Čo s nimi? Urobte si z nich orieškové maslo. Oriešky rozmixujte na kašu a podľa chuti dosoľte.

Paprika

Za to, že ju máme, môže Krištof Kolumbus, ktorý nám ju priviezol z Mexika. A urobil dobre, lebo paprika je mimoriadne zdravá a na vitamíny bohatá zelenina. Zelené papriky majú dvakrát viac céčka ako pomaranče, červené dokonca trikrát viac. Rastlinné farbivo papriky obsahuje karotén, ktorý brzdí proces starnutia, chráni sliznice, posilňuje bunky a náš zrak. Nedáte dopustiť na pálivú papriku? Potom sa určite vyhnete žalúdočnej a črevnej infekcii.
Kedy pomáha? Pri alergii a astme, anémii, cukrovke, hemoroidoch, infekcii močových ciest, kŕčových žilách, nachladnutí, chrípke a vysokom krvnom tlaku.
Čo s ňou? Opražené a ošúpané červené papriky a nakrájané baranie rohy pridajte k roztlačeným zemiakom a podávajte ako prílohu. Ak zmes rozriedite mliekom, máte polievku.

Šošovica

Je o nej známe, že patrí medzi nízkotučné strukoviny, navyše s vysokým obsahom bielkovín, železa, vápnika a vlákniny. Keď si dáte pol šálky varenej šošovice, získate takmer polovicu odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej, ktorá predchádza vrodeným chybám plodu, rakovine a srdcovým chorobám. Nerozpustná vláknina obsiahnutá v šošovici zaháňa hlad a je vhodná pri zápche.
Kedy pomáha? Pri anémii, depresii, cukrovke, kŕčových žilách, nadváhe, pálení záhy, pri znižovaní rizika rakoviny a v tehotenstve.
Čo s ňou? Šošovicu uvarte, rozmixujte s cesnakom, jogurtom a čerstvou citrónovou šťavou a máte hotovú nátierku alebo omáčku na namáčanie.

Zeler

Už dávno nemá imidž len diétnej chuťovky, ale vyšvihol sa medzi zdravé a telu prospešné potraviny. Je to zelenina, korenie aj liek. Pri chrumkaní zeleru sa z neho uvoľňujú éterické oleje, ktoré pôsobia antibakteriálne a dezinfekčne na tráviaci trakt. Tieto oleje zabíjajú aj infekcie v obličkách a močových cestách. Dezinfekčné účinky zeleru pocítite, ak ochoriete na dýchacie cesty. Kým ženy s nízkokalorickým zelerom chudnú, mužom sa posilňuje ich potencia.
Kedy pomáha? Pri liečbe reumatizmu, pri poruchách trávenia a močového mechúra, na posilnenie nervov, zníženie krvného tlaku a obsahu cukru v krvi, na čistenie čriev.
Čo s ňou? Zeler rozmixujte s paradajkovou šťavou a chrenom a podávajte ako drink.

Vyberáme pre vás niečo PLUS