Strava v tridsiatke: Stavte na fazuľu, špenát a krevety!
26. 4. 2012, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)
V tridsiatke potrebuje naše telo úplne inú výživu, ako v 20, v 40, alebo v 50 rokoch. Čo je pre vás vo vašom veku najvhodnejšie a prečo?
V tridsiatich rokoch je naše telo stále v dobrej forme, ale je potrebné ho v tom trošičku podporiť predovšetkým stálym prísunom železa a omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami.
Preč s únavou
Po tridsiatke sa môžete cítiť častejšie unavení, príčinou môžu byť pracovné povinnosti, vzťahy v rodine, výchova detí alebo iné okolnosti.
Únava však môže byť spôsobená aj nízkou hladinou železa v krvi, čo je pomerne bežne u žien, ktoré majú silnú menštruáciu.
Zdroj železa
● Hrnček cereálií obohatených o železo (18 mg)
● Hrnček bielej fazule (4 mg)
● Hrnček vareného špenátu (3 mg)
● 90 g hovädzieho (3 mg) alebo kuracieho mäsa (1 mg).
Pomôžte srdcu
Pomôžte svojmu srdcu omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami - výrazne znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. V tehotenstve môžu tieto kyseliny zlepšiť vývoj mozgu a zraku plodu a matke zase pomáhajú proti popôrodnom depresiám.
Zdroj omega-3 mastných kyselín
● 90 g lososa (1 - 2 g)
● 90 g tuniaka (0,2 - 0, 25 g)
● 90 g kreviet (0,30 g).
Odborníci odporúčajú zaradiť do jedálnička aspoň raz týždenne porciu ryby. Vhodné sú aj vlašské orechy a rozomleté semienka.