Stravujete sa správne? 6 varovných signálov zlého menu
4. 10. 2011, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:49)
Niektoré zdravotné a kozmetické problémy spôsobuje aj jedálny lístok. Prinášame vám dobré rady, ako ho zmeniť vo váš prospech.
Ak nemôžete večer zaspať, trápia vás kŕče a bolesti hlavy, máte suchú pokožku, lámu sa vám nechty a padajú vlasy, pravdepodobne jete to, čo by ste nemali.
Padanie vlasov, lámanie nechtov, suchá pleť
Ak vám denne vypadne od 50 do 100 vlasov, je to v norme. Ak je toto číslo dlhodobo vyššie, niečo nie je v poriadku. Nedržali ste v poslednom čase nejakú drastickú diétu? Nekonzumujete náhodu priveľké množstvo vitamínu A? Vlasy padajú, nechty sa lámu a pleť je suchá, ak telo pri veľmi prísnej a jednostrannej strave nedostáva potrebné živiny. Vlasy rednú aj vtedy, ak jete priveľa pečienky alebo nekontrolovane užívate vitamín A. Príliš veľké množstvo tohto vitamínu telo nedokáže vylúčiť a toxíny sa tak ukladajú v organizme. Ak sa tomu chcete vyhnúť, jedzte radšej jedlá s obsahom betakaroténu , čo je jeho netoxická forma. Výborným zdrojom sú marhule (aj sušené) a mrkva.
Problémy so stolicou
Znie to neuveriteľne, ale u niektorých ľudí môžu hnačku vyvolať aj žuvačky. Ohrozené ste, ak žujete viac ako tri denne. Príčinou je umelé sladidlo sorbitol, ktorý obsahujú aj niektoré nízkoenergetické nápoje. Aj priveľa zeleniny a ovocia môže skončiť behaním na záchod, pretože telo nedokáže spracovať niektoré sacharidy a mení ich na prírodné preháňadlá. V prípade hnačky jedzte ryžu, banány a strúhané jablká, ktoré sa dobre vstrebávajú. Naopak, zápchu vyvoláva konzumácia veľkého množstva mliečnych výrobkov, preto je vhodné dať si k nim cereálie, aby ste sa jej vyhli. Odporúča sa tiež piť dostatočné množstvo tekutín, výborné sú minerálky a prírodné pramenité vody. Vyhýbajte sa vyprážaným jedlám.
Zápach z úst
K trom najväčším vinníkom patria cibuľa, cesnak a ryby. Obsahujú totiž zlúčeniny síry, ktoré sa vstrebú do krvi, z nej prechádzajú do pľúc, a tak sa dostanú do dychu. Nepríjemný zápach však môže vzniknúť aj po konzumácii šľahačky a ďalších mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku. Čiastočne pomôže, ak budete používať menej tučné mliečne výrobky. Výborné je tiež dávať si do jedál zelenú petržlenovú vňať, ktorá je vďaka chlorofylu prírodným osviežovačom dychu. Zápach z úst však môže mať aj vážnejšie príčiny, napríklad pokazené zuby, zápal ďasien, infekcie horných dýchacích ciest, zápchu a ochorenia pečene. Ak sa stav nezlepší, treba ísť k lekárovi.
Zápal močových ciest
Z jedla zápal nedostanete, ale jedlom, presnejšie pitím, ho môžete zmierniť. Osvedčená je brusnicová šťava. Pohár denne odplaví z tela baktérie, ktoré vyvolali infekciu. Brusnice sú jediná potravina, ktorá zostane kyslá aj v tráviacom trakte a zabraňuje množeniu baktérií.
Nespavosť a pálenie záhy
Tieto dva problémy majú spoločných vinníkov: ostré, kyslé a mastné jedlá, alkohol, sladkosti. Ak si rady doprajete tieto lahôdky, radšej brzdite. Ak sa chcete dobre vyspať, dajte si radšej chudé morčacie mäsko, figy, datle, čerstvú surovú zeleninu, banány, jogurt alebo celozrnné cereálie. Jedzte častejšie menšie porcie, každé sústo poriadne pohryzte a pri jedení sa nikam neponáhľajte. Proti záhe pomáha aj minerálna voda so zásaditým pH, vypite pohár pred jedlom alebo po jedle.
Kvasinkove infekcie
Poradia si s nimi jogurty s pravou jogurtovou kultúrou. Už jeden jogurt denne znižuje možnosť vzniku tejto nepríjemnej infekcie až o dve tretiny. To je naozaj dobrá správa pre všetky ženy so zvýšenou citlivosťou intímnych partií.
Pomôžu vitamíny radosti
Vedeli ste, že strava dokáže zásadným spôsobom ovplyvniť to, ako sa cítime nielen z fyzickej, ale aj psychickej stránky? Pri priberaní sa nám totiž nemení len telesná schránka, ale aj fungovanie mozgu. Naruší sa jeho chemická rovnováha a postupne odstaví centrum radosti, pretože sa doň uvoľňuje stále menej a menej dopamínu. Existujú však aj „dobré“ jedlá pre dobrú náladu, ktoré našej psychike pomáhajú, harmonizujú ju a zbavujú stresu.
Ktoré sú to a kde ich nájdeme?
• Vitamín B1 sa nachádza v strukovinách, orieškoch, kvasniciacha výrobkoch z celozrnnej múky.
• B12 nájdete v hovädzine, mliečnych výrobkoch a rybách.
• Kyselina listová je v listovej zelenine, pečienke, obilninácha vajciach.