Strážite si líniu? Vyskúšajte TIETO lahodné recepty z chutných strukovín! Pochutia si všetci
5. 8. 2021, 10:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:13)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Dostali ste košík plný štíhlej zelenej či žltej fazuľky a neviete, čo s ňou? Budete prekvapené, čo všetko sa dá z tejto nenápadnej zeleniny vyčarovať.

Fazuľky na smotane s pečenými fašírkami
4 porcie
600 g zelených fazuliek ● 60 g masla ● 1 PL hladkej múky ● 50 ml mlieka ● 200 ml kyslej smotany ● cukor (podľa chuti) ● ocot ● kôpor ● soľNA FAŠÍRKY: 400 g mletého bravčového pliecka● 1 cibuľa ● 150 g nastrúhaného syra ● 1 vajce ● 1 ČL sušeného majoránu ● 2 strúčiky cesnaku ● strúhanka● soľ ● mleté biele korenie ● olej
Pripravíme zmes na fašírky. Cibuľu nadrobno pokrájame a v panvici na malom množstve oleja opečieme. Necháme vychladnúť. Do misy dáme mleté mäso, cibuľu, nastrúhaný syr a vajce. Ochutíme majoránom, prelisovaným cesnakom, soľou a korením. Premiešame a necháme odležať 10 až 15 minút. Podľa potreby pridáme strúhanku a znova premiešame. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Z mäsovej zmesi vytvarujeme malé fašírky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Fašírky postriekame olejom, dáme do rúry a pečieme asi 20 minút. Očistené fazuľky pokrájame na menšie kúsky. Zalejeme horúcou vodou, aby boli zakryté, osolíme a uvaríme domäkka. Z masla a múky urobíme zápražku. Zalejeme ju studeným mliekom, primiešame k uvareným fazuľkám a prevaríme. Primiešame kyslú smotanu a dochutíme cukrom, octom a kôprom. Podávame ideálne s fašírkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Fazuľky na smotane s pečenými fašírkami
Pečené fazuľky v parmezáne
4 porcie
400 g žltých a zelených fazuliek ● 3 vajcia● 1/2 šálky hladkej múky ● 1 šálka jemnej strúhanky ● 1/2 šálky strúhaného syra grana padano ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na 210 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Do troch tanierov dáme múku, rozšľahané vajcia a strúhanku zmiešanú s parmezánom a prelisovanými strúčikmi cesnaku. Očistené a umyté fazuľky obalíme v múke, vo vajciach a v strúhankovej zmesi. Dáme ich na plech a pečieme 10 až 12 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Okamžite podávame.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pečené fazuľky v parmezáne
Filet mignon s fazuľkamia farebným šalátom
4 porcie
800 g sviečkovice ● 1 PL oleja ● podrvené ružovékorenie ● 300 g zelených fazuliek ● 150 g syra feta● listy rôznofarebných šalátov
NA ZÁLIEVKU: 6 PL olivového oleja ● 1 PL dijonskej horčice ● 2 PL bieleho vínneho octu ● soľ ● mleté čierne korenie
Mäso narežeme na 200-gramové porcie a necháme aspoň 20 minút odležať pri izbovej teplote. Ružové korenie podrvíme. Steaky obalíme v korení a pokvapkáme olejom. Na rozpálenej panvici (môžeme ju aj zľahka potrieť olejom) opekáme z každej strany 2 a pol až 3 minúty. Opečené mäso necháme 5 minút odležať. Fazuľky blanšírujeme v osolenej vode približne 5 minút. Prudko schladíme v ľadovej vode, aby si zachovali peknú farbu. Z uvedených surovín pripravíme zálievku. Do misy dáme listy farebných šalátov, pridáme fazuľky a zalejeme zálievkou. Zľahka premiešame a pridáme namrvenú fetu. Na taniere dáme porciu šalátu a filet mignon. Môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Filet mignon s fazuľkami a farebným šalátom