Stredomorská diéta
30. 7. 2007, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
Máte chuť na dovolenku? Doprajte si ju aj na tanieri a zhoďte pár kíl vďaka kombinácii jedinečných surovín, ktoré podporia váš metabolizmus a postarajú sa o odbúranie tukových vankúšikov. Hitom leta je zelenina, ovocie a dary mora.
DEŇ 1.: OSVIEŽUJÚCI |
Raňajky
žemľa s lyžičkou medu
Desiata
150 g žltého melóna
Obed
KURACIE PRSIA NA CHERRY
Okoreňte 125 g kuracích pŕs pokrájaných na kúsky, obaľte ich v múke a opečte na olivovom oleji. Vyberte ich z panvice, dolejte do nej 3 polievkové lyžice cherry a 2 polievkové lyžice slepačieho vývaru. Pridajte roztlačený cesnak a trochu tymianu. Vložte mäso naspäť a ešte asi 5 minút povarte. Na záver pridajte 5 zelených olív. Podávajte s chlebom.
Olovrant
10 mandlí
GAZPACHO
Gazpacho je španielska studená polievka pochádzajúca z Andalúzie. Pripravuje sa z nevarenej zeleniny a výborne osvieži počas letných dní.
125 g paradajok, 100 g uhorky a 1 malú žltú papriku pokrájajte na kocky. Zmiešajte s 1 strúčikom cesnaku, 3 polievkovými lyžicami vývaru a 1/2 čajovej lyžičky sladkej papriky a urobte zo všetkých prísad pyré. Pridajte 1 natvrdo uvarený žĺtok, 50 g paradajok a 5 olív pokrájaných na kocky. Nechajte vychladnúť a podávajte s krutónmi.
DEŇ 2.: AROMATICKÝ |
Raňajky
šalát zo 150 g červeného melóna, 75 g hrozna, 1 hrušky
Desiata
250 g cherry paradajok
Obed
GRATINOVANÁ ZELENINA
100 g cukety a 175 g paradajok očistite a pokrájajte na kolieska. 125 g cibule osmažte na olivovom oleji dozlatista. Na cibuľku poukladajte na seba zeleninu, okoreňte, osoľte a preložte cesnakom. Upečte v rúre a servírujte s ryžou.
Olovrant
1 pomaranč
Avokádo používali už Aztékovia a i dnes nájde využitie v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.
AVOKÁDOVO-PARADAJKOVÝ ŠALÁT
2 očistené, stredne veľké paradajky pokrájajte na kocky. Avokádo prerežte, ošúpte a pokrájajte najemno. 1 cibuľu pokrájajte na kolieska. Všetko spolu premiešajte a dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a posekaným petržlenom.
DEŇ 3.: LAHODNÝ |
Raňajky
žemľa s lyžičkou medu
Desiata
1 paprika
CESNAKOVÁ POLIEVKA
Vďaka éterickým olejom z cesnaku zostávame v kondícii. Tieto oleje aktivujú látkovú premenu v organizme a pomáhajú znižovať vysokú hladinu cholesterolu.
Na olivovom oleji osmažte na kocky pokrájaný biely chlieb spolu s cesnakom. Okoreňte a osoľte. Zalejte ho 250 ml zeleninového vývaru a povarte asi 20 minút. Potom do polievky zamiešajte 1 surové vajce a nechajte asi 10 minút v rozohriatej rúre.
Olovrant
1 paradajka
Večera
KREVETOVÝ ŠALÁT
100 g kreviet, 1 paradajka, 2 papriky, soľ, citrónová šťava, 2 polievkové lyžice vývaru, 1 polievková lyžica olivového oleja, bazalka, petržlen. Krevety rozmrazte podľa návodu na balení. Zeleninu očistite a pokrájajte na kúsky. Krevety varte v osolenej vode asi 3 minúty. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a zmiešajte s ostatnými prísadami.
DEŇ 4.: TYPICKÝ |
Raňajky
1 kúsok opečeného chleba s paradajkami a olivami
Desiata
100 g červeného melóna
Obed
FAZUĽOVÁ POLIEVKA S JAHŇACINOU
200 g mrkvy, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 75 g jahňaciny, soľ, čierne korenie, olivový olej, 120 g konzervovanej fazule, 1/2 l vývaru, 1 bobkový list, 1 ČL tymianu. Umyté mäso osmažte asi 4 minúty. Potom ho vyberiete a vo výpeku uduste očistenú cibuľu, mrkvu a cesnak. Potom pridajte vývar, bobkový list, tymian, konzervovanú fazuľu a pokrájané mäso.
Olovrant
5 čiernych olív
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S ANČOVIČKAMI
Výraznú chuť ančovičiek zjemnite ponorením do mlieka alebo vlažnej vody.
250 g zemiakov, 1 paprika, 100 g paradajok, 5 olív, 1 ČL kapár, ančovičky, 1 PL octu, 5 PL vývaru, 1 ČL horčice, soľ, čierne korenie, olivový olej. Umyté zemiaky uvarte a potom ošúpte. Zeleninu očistite, pokrájajte a zmiešajte s pokrájanými zemiakmi. Na záver pridajte ančovičky.