Strukovinová diéta: Nech je vaša postavička ako lusk!
5. 10. 2011, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:49)

Zdroj: archív
Vyformujte si postavu pomocou zázračných strukovín. Sú bohatým zdrojom energie a dlho nás udržia sýte.
Šošovica, hrach či fazuľa sú bohaté na balastné látky a tie nás udržujú zdravo sýte dlhší čas. Strukoviny síce obsahujú aj tuky, no nemusíte sa báť – sú to tuky, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní dôležitých vitamínov rozpustných práve v tuku. Strukoviny obsahujú množstvo minerálnych látok, škrobu a vlákniny. Aj preto patria k hodnotným zdrojom energie a sú vynikajúcim liekom na trávenie. Podľa odborníkov by sa mali objavovať na tanieri viackrát do týždňa. Verili by ste, že so strukovinovou diétou sa dostanete do formy rýchlo a bez väčšej námahy? Vyskúšajte ju a uvidíte.
Dôležité vedieť
• Nezabúdajte na základný faktor zdravej výživy: počas každej diéty treba telo zásobiť všetkými potrebnými živinami hneď od rána.
• Chutné raňajky vám dodajú potrebnú energiu a ochránia pred obrovským návalom hladu.
• Dodržiavajte pitný režim. Vhodné sú minerálne vody a bylinné čaje, ktoré podporujú prácu žalúdka a čriev a okrem toho blahodarne účinkujú na nervy, napríklad harmančekový či medovkový čaj.
Chutné diétne recepty zo strukovín
Celozrnný chlieb so sójovou nátierkou
Na sójovú nátierku potrebujeme 1 menšiu cibuľu, môže byť aj mladá, ktorú opečieme na 1 PL oleja. Pridáme 2 kocky droždia, necháme rozpustiť, okoreníme a osolíme. Potom primiešame 150 g uvareného rozmixovaného sójového bôbu. Dochutíme 1 stonkou petržlenovej vňate, 1 PL olivového oleja a 1 ČL horčice. Servírujeme s celozrnnou bagetou a zeleninou ako paradajky a paprika.
Zapekané cestoviny s hráškom
Asi 200 g cestovín uvaríme v slanej vode podľa návodu. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. V miske rozšľaháme 3 vajcia spolu so 150 ml smotany na šľahanie, dochutíme worchesterovou omáčkou, mletým kajenským korením a soľou. Potom primiešame na jemno nasekanú petržlenovú vňať a 120 g nastrúhaného syra typu gouda. Uvarené a precedené cestoviny vysypeme na maslom vymastenú zapekaciu misu a premiešame s 250 g hrášku. Zalejeme smotanovou zmesou a na vrch poukladáme kúsky masla (asi 60 g). Pečieme asi 20 minút a po vychladnutí podávame
Fazuľová polievka po milánsky
Potrebujeme 150 g veľkej suchej fazule, ktorú na noc namočíme, pred varením prepláchneme studenou vo dou a dáme variť, kým nezmäkne. Na panvici s hlbším dnom zohrejeme 1 PL olivového oleja. Pripravíme si 200 ml zeleninového vývaru a 1 PL pridáme k olivovému oleju, potom pridáme na jemno nakrájanú 1 papričku čili bez jadierok, 1 strúčik cesnaku a 1 zelenú papriku. Prikryté dusíme na strednom ohni, kým zelenina nezmäkne. Primiešame 1 až 2 ČL kajenského korenia, bobkový list, uvarenú fazuľu, zvyšný vývar a 400 g pokrájaných paradajok z konzervy. Necháme zovrieť a dusíme ešte na miernom ohni asi 45 minút. Dochutíme soľou, korením a podávame.
Šošovicovo - fazuľový šalát s kuracími prsiami
Do misky vylejeme 1 plechovku červenej fazule bez šťavy, pridáme 75 g uvarenej šošovice, 1 nadrobno nakrájanú menšiu červenú cibuľu, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 ČL horčice, 1 PL olivového oleja, lístky z 1 stonky čerstvého oregana a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko dobre zmiešame a servírujeme so 100 g kuracích pŕs, ktoré opekáme na oleji z každej strany asi 5 až 7 minút do zlatohneda.