Štyri najlepšie jednodňové diéty
12. 7. 2009, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:13)

Zdroj: Dušan Křistek
Nebaví vás plánovať si dlhodobé diéty? Potom si radšej zaraďte raz do týždňa len jeden chudnúci deň. Žiadne prevratné úbytky hmotnosti vás síce nečakajú, ale prečistíte a upokojíte si nimi telo.
Za jeden diétny deň sa vám stiahne žalúdok a naštartuje organizmus. A rozhodne vám neuberie na nálade. Pre uvedené jednodňové diéty je dôležité, aby ste prijímali veľa tekutín – minimálne 2 litre vody alebo nesladeného bylinkového čaju.
1 Zemiakový deň
Dá vám silu a nasýti vás na dlhší čas
V tejto diéte sa nachádza veľa cenných bielkovín. To pomáha pri tvorbe svalstva a dodáva aktívnu svalovú hmotu. Vysoký podiel draslíka pôsobí odvodňujúco. Vápnik a jód podporujú spaľovanie tukov a vláknina bráni hladu.
Raňajky
Na hladké pyré vymixujeme 200 ml cmaru, šťavu z 1 pomaranča, 200 g jahôd a 10 g ovsených vločiek.
Obed
V rúre vyhriatej na 180 °C upečieme v alobale 150 g umytých zemiakov v šupke. Upečené zemiaky podávame so 150 g odtučneného tvarohu vymiešaného so 100 g nastrúhanej uhorky, nadrobno nakrájanej jarnej cibuľky a nasekaného 1 strúčika cesnaku. Tvarohovú zmes ochutíme 1 PL nasekaného kôpru, soľou a mletým čiernym korením.
Večera
Na šalát uvaríme 150 g zemiakov v šupke, očistíme a pokrájame na kolieska. Pridáme na kúsky nakrájaných 100 g uhorky, na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, 1/2 červenej papriky a paradajku. Ochutíme dresingom pripraveným zo 100 g nízkotučného jogurtu, z 2 ČL octu, 3 PL studeného zeleninového vývaru, zo soli a z mletého čierneho korenia.
2 Jahodový deň
Pôsobí vyvážene a naštartuje vašu látkovú premenu
Jahody neobsahujú žiadny tuk a takmer žiadne kalórie (100 g = 134,4 kJ). Biolátky jahôd odvodňujú a vylákajú tuk zo zásob. Vďaka množstvu minerálnych látok dajú zase do poriadku narušený podiel kyselín v tele. Následkom toho je, že sa budete cítiť lepšie a vyrovnanejšie.
Raňajky
Na 2 knäckebroty natrieme 100 g syra cottage zmiešaného s 1/2 ČL medu a roztlačených 250 g jahôd.
Obed
Na hladké pyré vymixujeme 300 g jahôd, 1/2 ČL medu a šťavu z 1/2 pomaranča. Z 200 g odtučneného tvarohu zmiešaného s 3 PL nízkotučného jogurtu a 1/2 ČL vanilínového cukru vytvarujeme pomocou lyžičiek malé halušky a podávame s jahodovým pyré.
Večera
Na šalát zmiešame 1/2 hlávky zeleného šalátu, dve hrste žeruchy, na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a 250 g nakrájaných jahôd. Zalejeme dresingom pripraveným zo 100 g nízkotučného jogurtu, z 2 ČL citrónovej šťavy, zo soli a z mletého čierneho korenia.
3 Zelený pôstny deň
Dodá energiu a prečistí vaše telo
Pri tejto diéte dostanete perfektný mix biolátok: vysoký podiel vody v zelenej zelenine transportuje do tela vitálne látky ako vitamíny, minerály, vlákninu a enzýmy. Tieto látky spoločne napravia trávenie a naštartujú spaľovanie tukov.
Raňajky
Vymiešame 150 g syra cottage s 2 PL nasekaných zelených byliniek (petržlen, kôpor, pažítka). Pridáme 200 g najemno nastrúhanej uhorky, premiešame a natrieme na 2 knäckebroty.
Obed
Na 1 ČL orestujeme na malé kúsky nakrájaný kaleráb, 100 g nakrájaného póru, zalejeme 400 ml zeleninového vývaru, ochutíme štipkou muškátového orieška, vegetou a varíme 8 minút. Potom pridáme na kolieska nakrájaných 150 g cukety, 50 g hrášku a ďalej varíme 4 minúty. Nakoniec polievku ochutíme 3 PL nasekaných zelených byliniek (petržlenová vňať, mäta), soľou a korením podľa vlastnej chuti.
Večera
Na malé kúsky natrháme 1/3 hlávky zeleného šalátu, nasekáme 1/2 viazaničky petržlenovej vňate, nakrájame fenikel, 5 reďkoviek a jarnú cibuľku. Zmiešame s dresingom pripraveným zo 100 g nízkotučného jogurtu ochuteného 50 g najemno nastrúhanej cukety, z 1 ČL mäty, prelisovaného strúčika cesnaku, 1 PL citrónovej šťavy, zo soli a z mletého čierneho korenia.
4 Deň s ovsenými vločkami
Dodá vám pocit sýtosti a zvýši spaľovanie tukov
S ovsenými vločkami sa nikdy necítite hladné, pretože váš glykemický index ostáva na nízkej hodnote (to znamená, že sa prudko nemení hladina cukru v krvi). Okrem toho naštartujú spaľovanie tukov, zabrzdia vlčí hlad a dodajú telu veľa horčíka.
Raňajky
Na malé kúsky nakrájaný pomaranč zmiešame s 20 g ovsených vločiek, 150 g nízkotučného jogurtu a 1/2 ČL medu.
Obed
Na 1 ČL olivového oleja orestujeme na kolieska nakrájané 2 jarné cibuľky a 20 g ovsených vločiek. Pridáme 300 ml zeleninového vývaru, ochutíme štipkou muškátového orieška, oregana, mletou čili papričkou a varíme 15 minút. Potom pridáme ošúpané a na malé kúsky nakrájané 2 paradajky a ďalej varíme 10 minút. Na záver polievku ozdobíme 1 PL nasekanej bazalky.
Večera
Na suchej panvici orestujeme 20 g ovsených vločiek. Zmiešame ich s 200 ml mlieka, 1/4 ČL mletej škorice a 1/2 ČL najemno nastrúhaného zázvoru. Privedieme k varu a na malom plameni varíme 15 minút. Necháme vychladnúť a zmiešame s 200 g na malé kúsky nakrájaného melóna a šťavou vytlačenou z 1/2 pomaranča.