Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sú éčka v potravinách skutočne nebezpečné?

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Na vylepšenie vlastností potravín, predĺženie trvanlivosti, zintenzívnenie chuti, vône či farby sa používajú rôzne chemikálie. Nie všetky sú však neškodné.

A prečo ich potom jeme? Pretože sme pohodlní. Výrobky bez emulgátorov tak dlho nevydržia, treba ich hneď spotrebovať.

Kvôli čerstvým, „bezéčkovým“ potravinám by sme museli chodiť do obchodu každý deň, chemicky upravené jedlo môžeme nakúpiť i do zásoby a jeho spracovanie je rýchlejšie. Vďaka emulgátorom máme polievku uvarenú za desať minút, jeme chutný jahodový jogurt, v ktorom nie je kúsok jahody, voňavé banány v čokoláde, ktoré banány nikdy nevideli, ale aj chlieb, ktorý sa plesni statočne vyhýba i niekoľko dní.

Nie sú však všetky éčka iba zlé. Za ich označením sa skrývajú i minerály a vitamíny. Žiaľ, často sa tam pridávajú len preto, lebo tie pôvodné boli pri priemyselnom spracovaní znehodnotené.

Výrobcovia sú povinní uvádzať všetky prídavné látky na obale, ale keďže väčšinou ide o dlhé názvy, používajú skratky, kódy, ktoré pozostávajú z písmena E alebo CE a trojmiestneho či štvormiestneho čísla. Problém je v tom, že bežný spotrebiteľ netuší, čo sa pod daným kódom ukrýva.

Dôsledky prídavných látok

Všetky aditíva prechádzajú testovaním a do výrobku by sa ich nemalo dostať viac, ako dovoľujú prísne normy, aby človeku neublížili. Pravda je však taká, že niektoré sladidlá (napríklad isomalt, E 953) môžu vyvolať hnačku, pričom stačí zjesť len polovicu čokolády. Odborníci varujú aj pred kyselinou citrónovou (E 330), ktorá môže poškodiť zuby a farbivom amarant (E 123), pretože nie je vylúčené, že je rakovinotvorné. Alergici by si mali dať pozor aj na glutény a kyselinu benzoovú. Na tieto látky môžu reagovať začervenaním pokožky.

Aditíva dokážu najviac potrápiť detský organizmus, preto by ste mali obzvlášť pozorne čítať zloženie sladkostí aj iných potravín, ktoré deťom kupujete. Gumené medvedíky sú síce chutné, obsahujú vitamín C, ale okrem toho aj množstvo chemických konzervantov a umelých farbív.

Ktorým éčkam sa treba vyhnúť?

E200 – ničia vitamín B12
E220, E221, E222, E223, E224 – môžu poškodiť črevá
E230, E231, E232, E233 – spôsobujú kožné problémy
E311, E312 – majú negatívny vplyv na nervy
E320, E321 – prispievajú k zvýšeniu cholesterolu
E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466 – poškodzujú trávenie
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216 – rakovinotvorné prísady
E217, E239, E249, E250, E251, E252 – rakovinotvorné prísady, ktoré sa nachádzajú hlavne v údeninách

Čo sa ukrýva pod éčkovým kódom?

E100 – E199 – potravinové farbivá, ktoré dopĺňajú, zvýrazňujú alebo nahrádzajú prirodzenú farbu potravín
E200 – E299 – konzervačné látky používané na predĺženie trvanlivosti potravín
E300 – E399 – antioxidanty, regulátory kyslosti, pomocné látky, ktoré majú na organizmus čiastočne pozitívny vplyv. Problém je v tom, že tepelnou úpravou sa môžu premeniť na toxické látky
E400 – E499 – zahusťovače, emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky, ktoré zabezpečujú požadovanú konzistenciu potravín na dlhšie obdobie
E500 – E599 – regulátory kyslosti, zásady, vďaka ktorým sa potravina nepripáli
E600 – E699 – zvýrazňovače chuti
E900 – E999 – rôzne iné prísady
E1000 – E1999 – doplňujúce chemikálie
C59 –- C1521 – vonné, chuťové a povzbudzujúce látky

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS