Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Super tvary s plodmi jesene: Čo je doma, to sa počíta

Na jeseň siahajte po sezónnom ovocí a zelenine.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Pri chudnutí vám v tomto ročnom období vynikajúco pomôže všetko, čo sa doma urodilo. Jesenné plody by však nemali chýbať v žiadnom jedálničku.

Ak aj vy chcete v týchto pochmúrnych a sychravých dňoch vyzerať dobre a pritom si pochutnávať na vynikajúcich jedlách, kupujte jesenné ovocie a zeleninu! Pretože práve tie pomáhajú telu spaľovať tuky. Ukážeme vám jednoduchú cestu, ktorou za krátky čas dosiahnete pomocou nášho jedálneho lístka vysnívanú postavu. Vaše jesenné diétne menu nech obsahuje sezónne ovocie a zeleninu plnú vitamínov, ktoré okrem spaľovania tukov pôsobia aj proti stresu. Domáce plody sú často omnoho lacnejšie ako mimosezónne plodiny dovážané z cudzích krajín. Keďže dozreli v domácich podmienkach len nedávno, sú pre naše zdravie oveľa hodnotnejšie.

Ovocie a zelenina v čerstvom stave si uchovávajú množstvo vitamínov a veľa minerálnych látok, ktoré vás ochránia pred vírusmi. Veľmi pozitívne pôsobia nielen na správne fungovanie organizmu a zlepšenie vašej postavy, ale prospievajú aj kvalite pleti či vlasov. V najbližšom týždni zaraďte do vášho jedálneho lístka čo najviac húb, cibule, orechov, tekvice, hrušiek a červenej kapusty – čerstvé sú najzdravšie!

Huby

Najlepšie sa im darí v jesenných mesiacoch, pretože majú dostatok tepla a vlhkosti pre svoj rast. Pri skladovaní v chladničke ich nevkladajte do mikroténového vrecka, použite radšej papierové alebo obrúsok. Chutia vynikajúco varené, dusené či pečené v slaných koláčoch.

Tekvica

Je super plodina, ktorá nám pomáha pri zbavovaní sa nadbytočných kíl. Obsahuje až 90 % vody, zvyšok tvorí z veľkej časti vláknina, takže nás nasýti, ale nezaťaží. Okrem toho je plná zdravých tukov, cukrov, bielkovín, karoténu, ale aj vitamínu C či stopových prvkov.

Vlašské orechy

Tieto plody sú zastúpené v našom jedálnom lístku už dlhé stáročia. Orechy sú bohaté na zdravé tuky, proteíny, vitamíny E, B1 a B6, minerály a stopové prvky, ktoré zlepšujú spaľovanie tukov a starajú sa o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek.

Hruška

Hrušky rozdeľujeme na letné a jesenné. Letné sú najmenej trvanlivé, jesenné vydržia najdlhšie. Nízky obsah vitamínu C kompenzujú hrušky vysokým podielom vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Obsahujú okrem vitamínov vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny a močopudný účinok, pomôžu vám pri chudnutí.

Červená kapusta

Kapusta, rovnako ako cibuľa, má liečivé účinky na náš organizmus. Okrem toho, že obsahuje veľké množstvo vitamínu C a množstvo minerálov a stopových prvkov, pomáha predchádzať rakovine. Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva.

Vyberáme pre vás niečo PLUS