Reklama

Supermodelka Helena Christensen má 56 a postavu ako tínedžerka! Toto je tajomstvo jej štíhlosti

Aj Helena aj Claudia to v sebe ešte majú.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C_yXYsjvIa1/?img_index=1

Reklama

Škandinávia je domovom niektorých z najštíhlejších a najzdravších žien sveta, medzi ktoré patria aj svetoznáme celebrity ako herečka Alicia Vikander či supermodelka Helena Christensen. Tieto severanky nás neustále fascinujú svojou perfektnou postavou a zdravým životným štýlom. Čo je ich tajomstvom?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CVIČKO s BEOU: Trápia vás FALDÍKY na chrbte? Zacvičte si s nami super CVIKY!
    Zdroj: Instagram.com/@cvicko_s_beou

    Keď sa povie Škandinávia, väčšine ľudí napadne nádherná príroda, hygge atmosféra či severské detektívky. No ešte jedno je pre severanov typické – štíhla a zdravá postava. Prečo sú Švédky, Fínky, Nórky či Dánky v takej dobrej kondícii? Odpoveď sa skrýva nielen v ich stravovaní, ale aj v spôsobe života. Ak túžite po štíhlejšej línii bez drastických diét, možno vás severský spôsob stravovania inšpiruje.

    Severské krásky, ktoré vám ukážu, ako na to

    Medzi najznámejšie severské krásky, ktoré vďaka zdravému životnému štýlu vyzerajú fantasticky, patrí aj Alicia Vikander (36), oscarová herečka zo Švédska. Vďaka vyváženému stravovaniu a pilatesu sa udržiava vo výbornej kondícii. Ďalšou inšpiráciou je Helena Christensen (56), dánska modelka, ktorá aj v zrelom veku pôsobí úchvatne a je dôkazom toho, že zdravý životný štýl naozaj funguje. A nezabúdajme na Suzann Pettersenovú (43), nórsku golfovú šampiónku, ktorá je príkladom fyzickej zdatnosti.

    Škandinávska diéta: 3 základné princípy

    Severská diéta je založená na troch kľúčových princípoch: jednoduchosť, kvalita a sezónnosť. Severanky uprednostňujú lokálne a sezónne potraviny, ktoré sú bohaté na zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu – všetky látky, ktoré podporujú metabolizmus a zabraňujú priberaniu. Oproti iným diétam sa nevyhýbajú sladkostiam, no riadia sa zásadou "lagom", čo v preklade znamená "ani veľa, ani málo". To znamená, že si občas doprajú koláčik, ale vždy v primeranom množstve.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak ste z nejakého dôvodu zvyknutí jablko si šúpať, môžete s tým pokojne prestať.

    Ako vyzerá škandinávsky jedálniček?

    Severania sa na stravovanie pozerajú ako na prirodzenú súčasť života, nie niečo, čo treba striktne kontrolovať. Ich jedálniček je vyvážený, plný lokálnych potravín a bohatý na sezónnu zeleninu, ovocie a ryby. Na jar a v lete jedia čerstvé bobuľové ovocie, zeleninu a bylinky, ktoré im dodávajú energiu, v zime si naopak pochutnávajú na koreňovej zelenine, kapuste a fermentovaných potravinách.
    A čo je najzaujímavejšie? Mäso si doprajú len príležitostne. Zameriavajú sa na ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny – skvelé pre srdce a pokožku.

    Zdroj: Shutterstock

    Omega-3 mastné kyseliny nájdete v lososovi, makrele ale aj sleďovi.


    Raňajky pre severanky sú základom dňa – obvykle si dávajú celozrnnú kašu, ražný chlieb s rybami alebo syrom a veľké množstvo čerstvého ovocia. A čo sladkosti? Nie sú úplne tabu! Ale miesto priemyselne spracovaných pochúťok si dávajú radšej medové koláče alebo sušené ovocie.

    Fermentované potraviny a minimálne spracovanie

    Zdroj: shutterstock

    Všeliek našich predkov.

    Keď hovoríme o severskej diéte, nemôžeme zabudnúť na fermentované potraviny, ktoré zohrávajú kľúčovú rolu. Kyslá kapusta, domáce jogurty a kefíry sú neodmysliteľnou súčasťou ich jedálnička, podporujú trávenie a zdravú črevnú mikroflóru.
    A k tomu všetkému, stravovanie v Škandinávii neobsahuje množstvo spracovaných ingrediencií. Jednoduché a prirodzené varenie, ako je dusenie, pečenie či fermentácia, je ich štýlom života, ktorý sa odzrkadľuje nielen v ich postavách, ale aj zdraví.

    Čo všetko prináša severská strava?

    Severská diéta je ideálna pre tých, ktorí túžia po zdraví a štíhlosti bez drastických diét. Omega-3 mastné kyseliny z rýb majú pozitívny vplyv na srdce a znižujú zápaly v tele. Celozrnné produkty, ako ražný chlieb, ovsené vločky či jačmeň, podporujú trávenie a stabilizujú hladinu cukru v krvi. Koreňová zelenina a bobuľové ovocie sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a vlákninu, čo pomáha posilniť imunitu a zlepšiť celkové zdravie.
    A nezabúdajme na najdôležitejší aspekt ich životného štýlu – pohyb. Severanky sú zvyknuté chodiť pešo, športovať v prírode, saunovať sa a otužovať. Tieto aktivity nielen podporujú spaľovanie kalórií, ale aj pomáhajú udržať štíhlu líniu bez extrémnych diét.

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/DDD14uQtnKm/?img_index=2

    Helena Christensen ako správna Škandinávka otužuje.

    Vyskúšajte tieto mega chutné recepty inšpirované škandinávskou kuchyňou:

    Ražná kaša s jablkami a orechmi

    Zdroj: shutterstock

    Ražná kaša s jablkami a orechmi

    Na 1 porciu potrebujeme: 50 g ražných vločiek, 200 ml vody alebo mandľového mlieka, 1 jablko, 1 ČL škorice, 1 PL vlašských orechov, 1 ČL medu

    Postup: Ražné vločky uvaríme vo vode alebo v mandľovom mlieku. Jablko nastrúhame a pridáme k uvarenej kaši. Dochutíme škoricou, orechmi a medom.

    Losos s bylinkovou omáčkou a dusenou zeleninou

    Zdroj: shutterstock

    Losos s bylinkovou omáčkou a dusenou zeleninou

    Na 1 porciu potrebujeme: 1 filetu lososa,1 PL olivového oleja, soľ, čierne korenie, 100 g brokolice, 100 g karfiolu, 1 PL nasekaného kôpru, 3 PL bieleho jogurtu, 1 ČL citrónovej šťavy

    Postup: Lososa osolíme, okoreníme a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Brokolicu a karfiol krátko podusíme na pare. Jogurt zmiešame s kôprom a citrónovou šťavou. Lososa podávame so zeleninou a s bylinkovou omáčkou.

    Cviklový šalát so sleďom a s kyslou smotanou

    Zdroj: shutterstock

    Cviklový šalát so sleďom a s kyslou smotanou

    Na 1 porciu potrebujeme: 1 uvarenú cviklu, 50 g marinovaného sleďa, 2 PL kyslej smotany, 1 ČL horčice, 1/2 ČL citrónovej šťavy, 1 PL nasekanej pažítky

    Postup: Cviklu nakrájame na tenké plátky. Sleďa nakrájame na malé kúsky. Smotanu zmiešame s horčicou a citrónovou šťavou. Všetko spolu premiešame a posypeme pažítkou.

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.