Tradičná jadranská kuchyňa patrí k najzdravším na svete podobne ako tá stredomorská. Čerstvé ryby, kvalitné mäsko, zelenina a zdravý olivový olej, ako aj množstvo chutného ovocia tvoria základ stravovania obyvateľov prímorských miest.

Klasické jedlá Jadranu sú nielen návykovo dobré, ale aj zdravé. Bielkoviny a balastné látky z ovocia a zo zeleniny nás udržia dlho sýte a upravujú aj trávenie. Nenasýtené mastné kyseliny a sekundárne rastlinné látky zasa chránia okrem iného srdce a cievy.

1. Jedzte s chuťou

Na raňajky si podľa chuti vyberajte z našich troch tipov. Na obed a večeru si pripravte jedlá z našej ponuky – dbajte pri tom na počet kalórií. Keď chcete rýchlo schudnúť, nemali by ste za deň prijať viac ako 1 000 až 1 200 kalórií. Medzi jednotlivými jedlami veľa pite a môžete si dopriať 1 porciu ovocia alebo zeleniny. Týmto spôsobom dokážete za päť dní zhodiť aj dve až tri kilá.

2. Zdravé plus

Množstvo zeleniny plnej vitamínov dozretej na slnku, čerstvé ryby, bylinky a extra panenský olivový olej sú prísady, ktoré vyhovujú vašim chuťovým bunkám a hlavne vášmu telu. Nielenže budete vďaka nim štíhla, ale aj zdravá. Okrem spomenutých potravín nájdete na chorvátskych stoloch množstvo strukovín. Primeraný príjem mäsa a chutné ovocie uzatvárajú vyváženú stravu.

3. Ale pozor!

Nie všetko z balkánskej kuchyne je aj diétne. Pozor najmä na fritované jedlá z plážových bufetov, ale aj tie múčn

Raňajky

Tajomstvo štíhlosti
Tajomstvo štíhlosti
Zdroj: shutterstock

V prímorských krajinách sa na raňajky nekladie až taký dôraz. Často si vystačia so sladkou drobnosťou. Ponúkame vám tri možnosti, ako si ráno naplniť bruško, ale pritom neprijať zbytočné kalórie navyše.

Orechové müsli
Opečieme 40 g ovsených vločiek spolu s 1 PL nasekaných vlašských orechov. Posypeme 150 g lesných plodov a zalejeme 150 ml mlieka. Plus 1 šálka kávy.

Zeleninová omeleta
Zeleninová omeleta
Zdroj: shutterstock

Zeleninová omeleta
Vymiešame 2 vajcia s 1 ČL olivového oleja a so 150 g zeleniny (huby, špenát, paradajky) nakrájanej nadrobno. Pridáme čerstvé bylinky a necháme na horúcej panvici stuhnúť. Plus 1 šálka kávy.

Ovocný šalát
Ovocný šalát
Zdroj: shutterstock

Ovocný šalát
Zmiešame 300 g miešaného sezónneho ovocia nakrájaného na kocky s 200 g tvarohu alebo jogurtu, s trochou vanilky a 1 ČL medu. Plus 1 šálka kávy.

Hlavné jedlo 

Ryby, mäsko, bylinky a množstvo zeleniny tvoria základ tradičnej jadranskej kuchyne. Naozaj je z čoho vyberať!

Pražma na paradajkách
Pražma na paradajkách
Zdroj: shutterstock

Pražma na paradajkách
Očistíme 1 pražmu (400 g), naplníme ju bobkovým listom, tymianom, plátkami citróna, kaparami a feniklovými semienkami. Osolíme a okoreníme. Položíme na papier na pečenie, pokvapkáme 2 PL olivového oleja, papier zvinieme a pevne uzavrieme špagátom. Pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút. Na 1 PL oleja opečieme 200 g paradajok a 1 nasekanú šalotku. Zamiešame 1 PL olív, soľ, mleté čierne korenie a tymian. Podávame spolu s rybou.
500 kcal, S: 5 g, T: 29 g, B: 54 g

Opečená zelenina
Očistíme 200 g farebných paprík, pol červenej cibule, pol baklažánu, 150 g cukety, pol strúčika cesnaku a nakrájame nadrobno. Zmiešame s rozmarínom, oreganom, bazalkou a 1 PL olivového oleja. Osolíme, okoreníme a naukladáme do zapekacej misy. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Podávame s 2 plátkami ciabatty alebo 50 g varenej ryže.
270 kcal, S: 26 g, T: 12 g, B: 7 g

Kura na citrónoch
Kura na citrónoch
Zdroj: shutterstock

Kura na citrónoch
Očistíme 1 kura a nakrájame ho na 8 kúskov. Potrieme soľou, mletým čiernym korením, 4 PL oleja a 3 PL citrónovej šťavy. Obložíme šalviou a tymianom a vložíme na 2 hodiny do chladničky marinovať. Nakrájame 1 citrón, 4 strúčiky cesnaku a 4 šalotky nadrobno. Pridáme ku kuraťu spolu s 200 ml vývaru a 2 PL olív. Pečieme pri teplote 160 °C asi 90 minút. Občas prelejeme výpekom. Podávame s plátkom chleba alebo so 150 g zemiakov.
470 kcal, S: 15 g, T: 23 g, B: 49 g

Balkánsky eintopf
Nasekáme 100 g póru, 1 strúčik cesnaku a pol cibule nadrobno. Opečieme na 1 ČL olivového oleja. Nakrájame 1 paradajku, pol červenej papriky, štvrť hlávky kelu na menšie kúsky a zmiešame so 100 g karfiolu natrhaného na ružičky. Zalejeme 250 ml vývaru a privedieme do varu. Pridáme 50 g zelených fazuliek. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, korením čili a saturejkou. Spolu dusíme asi 15 minút.
190 kcal, S: 17 g, T: 7 g, B: 13 g

Kozí syr so zeleninou
Kozí syr so zeleninou
Zdroj: shutterstock

Kozí syr so zeleninou
Nakrájame pol cibule, 75 g cukety, 100 g farebnej papriky, 100 g baklažánu a 1 paradajku na drobné kúsky a opečieme na 1 ČL olivového oleja. Pridáme 25 g olív, 1 ČL červeného vína, rozmarín, tymian, petržlenovú vňať a 1 ČL oleja. Osolíme a pod pokrievkou dusíme 15 minút. Podľa potreby dochutíme. Medom potrieme 100 g kozieho syra a pečieme 5 minút pri teplote 200 °C. Nakoniec zapekáme 3 minúty na grile.
510 kcal, S: 13, g, T: 38 g, B: 27 g

Grilované kura so šalátom
Očistíme pol cibule a 1 papriku a nakrájame nadrobno. Nakrájame 2 paradajky a zmiešame s 1 ČL červeného vínneho octu. So zeleninou premiešame 1 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie. Osolíme 1 filetu z kuracích pŕs, okoreníme, posypeme rozmarínom a na malom množstve oleja opečieme na grilovacej panvici z oboch strán.
400 kcal, S: 17 g, T: 17 g, B: 38 g