Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tajomstvo štíhlych a najedených Francúziek: JEDINÉ, čo na kilá naozaj zaberá, je TAKÁTO diéta!

Jedzte ako Francúzka

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Dámy spod eifelovky boli vždy symbolom elegancie a krásy. Nielenže vo všetkom vyzerajú úžasne, ale ľudí prekvapuje aj ich štíhla línia, keďže Francúzsko je známe svojím vynikajúcim jedlom. Ako to len robia?!

Ak by boli jednorazové diéty účinné, štíhle sme asi všetky. Náš prirodzený pud nám však káže jesť tak často, ako sa len dá. Čo s tým? Jediné, čo naozaj zaberá, je diéta, o ktorej ani neviete, že ju držíte. A tá sa začína kde? No predsa v obchode!

Nakupujte diétne

Vplyv na naše stravovacie návyky má okrem samotného jedla jeho obal, cena, tanier, z ktorého jeme, ale aj napríklad osvetlenie v obchode alebo rozmiestnenie tovaru. To by ste nepovedali, však? Brian Wansink, medzinárodne uznávaný odborník na výživu, na základe svojich pozorovaní vytvoril pár jednoduchých stratégií, ako oklamať svoje telo aj hlavu a do roka schudnúť aj 15 kíl. Podľa jeho teórie stačí znížiť svoj kalorický príjem len o 100 až 200 kcal. Už o rok môžete kupovať oblečenie menšie aj o tri konfekčné veľkosti. Paráda!

Ako na to? Musíte svoje oči aj mozog jednoducho oklamať. Napríklad tak, že si nakúpite ozdobné taniere a vysoké poháre. Automaticky tak budete menej jesť aj piť (alkohol) bez toho, aby ste si to uvedomili. A čo je najdôležitejšie, tieto návyky si tak osvojíte, že si novú váhu udržíte aj v budúcnosti.

Na servise nešetrite!

Svoje urobí aj porcelán, ktorého účinky azda najviac poznajú Japonci. Tí dokonca hovoria o tvarovaní chuti, preto svoje jedlo podávajú na draho pôsobiacich, exoticky vyzdobených tanieroch vykladaných zlatom. To všetko vraj v človeku vyvoláva očakávania, že mu jedlo bude chutiť. A to aj v prípade, že podávajú obyčajné tofu s ryžou či so zeleninou.

Zdroj: shutterstock

Na servise nešetrite

Jedzte striedmo

Na tanier si naložte všetko, čo chcete zjesť, a dobre si to prezrite. Potom odoberte pätinu. Zmenšiť svoje porcie môžete aj tak, že budete jesť len z dezertných tanierov a malých misiek. Presne, ako to robia aj Japonci. Keď jete z veľkej misky, zjete o 30 % viac, než by ste chceli a potrebovali. A čistú vodu si nalievajte len do nízkeho širokého pohára, pričom limonádu a alkohol len do vysokého úzkeho. Takto vypijete až o 30 % vody viac, zato kalorických nápojov o to menej. Odporúča sa aj nemať nezdravé potraviny stále na dohľad. Naopak, zdravé potraviny presťahujte v chladničke na stredné priečky, ktoré sú priamo vo vašom zornom poli, aby ste ich videli ako prvé.

Zdroj: shutterstock

Najväčšiu časť taniera má zaberať ovocie a zelenina.

Majte líniu v hrsti

S evolučným inštinktom, ktorý nás núti milovať všetko slané, mastné a sladké, môžete bojovať aj pomocou pravidla polovice taniera. Vyvážené jedlo by malo vyzerať tak, že polovicu taniera tvorí zelenina a ovocie a druhú bielkoviny a sacharidy. Cestovinový šalát bude ideálny, keď k hrsti cestovín a hrsti morčacieho mäsa pridáte dve hrste zeleniny. Jednoduché, však?

Zdroj: shutterstock

Šalát servírujte veľkoryso, vašu líniu neohrozí.

Stolujte ako pravá Francúzka

Väčšina z nás do seba pri obede nahádže všetko v priebehu 13 minút a potom ešte beží po dupľu. Prečo? Informácia o nasýtení sa dostane do mozgu až o 20 minút. Logicky pri takomto tempe zjeme viac, ako je nutné. Okrem veľkosti tanierov preto zmeňte tento zlozvyk. Francúzky nepriberajú ani po päťdesiatke, hoci aj im sa spomaľuje metabolizmus. Ako je to možné? Jedia totiž často ešte dlhšie ako 20 minút a len čo cítia sýtosť, prestanú jesť. A to bez ohľadu na to, čo im zostalo na tanieri.

Zdroj: shutterstock

Jedzte pomaly, jedlo vychutnávajte.

Jedlo nafúknite

Dve najlacnejšie zložky, ktoré do jedla môžete pridať, je voda a vzduch. Súčasne jedlu dodajú objem, čo v nás vzbudzuje predstavu sýtosti, a tak telo a mozog nezaregistrujú žiadne obmedzenie. Pokojne naložte na svoj tanier o 20 % menej jedla, zato veľkoryso pridajte naservírovaný šalát, prípadne do polievky pridajte viac vody. Ak by ste si totiž mysleli, že ste zjedli menej, ako je vaším zvykom, vaša myseľ by automaticky reagovala hladom. Ak však budete mať na tanieri objemovo viac, bude sa váš mozog domnievať, že má dosť.

Kefír a spol.

Jediné, čoho si môžete dopriať neobmedzene, je zelenina a kvasené mliečne výrobky. Tie robia s telom zázraky. Jogurty a kyslé mlieko, ako Acidko či kefír, sa získavajú kvasením alebo fermentáciou mlieka, smotany alebo cmaru za použitia mikroorganizmov. Tie sú pri štíhlej línii, ale aj zdravom trávení kľúčové. Samozrejme, treba si kupovať prírodné neochutené výrobky. Nie je nič jednoduchšie, ako do nich pridať trochu ovocia či lyžičku medu.

Zdroj: shutterstock

Kefír a spol.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ak si budete pridávať do jedál TOTO, kilá sa na vás prestanú lepiť

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.