Tajomstvo štíhlych a najedených Francúziek: JEDINÉ, čo na kilá naozaj zaberá, je TAKÁTO diéta!
23. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:14)

Zdroj: shutterstock
Dámy spod eifelovky boli vždy symbolom elegancie a krásy. Nielenže vo všetkom vyzerajú úžasne, ale ľudí prekvapuje aj ich štíhla línia, keďže Francúzsko je známe svojím vynikajúcim jedlom. Ako to len robia?!
Ak by boli jednorazové diéty účinné, štíhle sme asi všetky. Náš prirodzený pud nám však káže jesť tak často, ako sa len dá. Čo s tým? Jediné, čo naozaj zaberá, je diéta, o ktorej ani neviete, že ju držíte. A tá sa začína kde? No predsa v obchode!
Nakupujte diétne
Vplyv na naše stravovacie návyky má okrem samotného jedla jeho obal, cena, tanier, z ktorého jeme, ale aj napríklad osvetlenie v obchode alebo rozmiestnenie tovaru. To by ste nepovedali, však? Brian Wansink, medzinárodne uznávaný odborník na výživu, na základe svojich pozorovaní vytvoril pár jednoduchých stratégií, ako oklamať svoje telo aj hlavu a do roka schudnúť aj 15 kíl. Podľa jeho teórie stačí znížiť svoj kalorický príjem len o 100 až 200 kcal. Už o rok môžete kupovať oblečenie menšie aj o tri konfekčné veľkosti. Paráda!
Ako na to? Musíte svoje oči aj mozog jednoducho oklamať. Napríklad tak, že si nakúpite ozdobné taniere a vysoké poháre. Automaticky tak budete menej jesť aj piť (alkohol) bez toho, aby ste si to uvedomili. A čo je najdôležitejšie, tieto návyky si tak osvojíte, že si novú váhu udržíte aj v budúcnosti.
Na servise nešetrite!
Svoje urobí aj porcelán, ktorého účinky azda najviac poznajú Japonci. Tí dokonca hovoria o tvarovaní chuti, preto svoje jedlo podávajú na draho pôsobiacich, exoticky vyzdobených tanieroch vykladaných zlatom. To všetko vraj v človeku vyvoláva očakávania, že mu jedlo bude chutiť. A to aj v prípade, že podávajú obyčajné tofu s ryžou či so zeleninou.
Zdroj: shutterstock
Na servise nešetrite
Jedzte striedmo
Na tanier si naložte všetko, čo chcete zjesť, a dobre si to prezrite. Potom odoberte pätinu. Zmenšiť svoje porcie môžete aj tak, že budete jesť len z dezertných tanierov a malých misiek. Presne, ako to robia aj Japonci. Keď jete z veľkej misky, zjete o 30 % viac, než by ste chceli a potrebovali. A čistú vodu si nalievajte len do nízkeho širokého pohára, pričom limonádu a alkohol len do vysokého úzkeho. Takto vypijete až o 30 % vody viac, zato kalorických nápojov o to menej. Odporúča sa aj nemať nezdravé potraviny stále na dohľad. Naopak, zdravé potraviny presťahujte v chladničke na stredné priečky, ktoré sú priamo vo vašom zornom poli, aby ste ich videli ako prvé.
Zdroj: shutterstock
Najväčšiu časť taniera má zaberať ovocie a zelenina.
Majte líniu v hrsti
S evolučným inštinktom, ktorý nás núti milovať všetko slané, mastné a sladké, môžete bojovať aj pomocou pravidla polovice taniera. Vyvážené jedlo by malo vyzerať tak, že polovicu taniera tvorí zelenina a ovocie a druhú bielkoviny a sacharidy. Cestovinový šalát bude ideálny, keď k hrsti cestovín a hrsti morčacieho mäsa pridáte dve hrste zeleniny. Jednoduché, však?
Zdroj: shutterstock
Šalát servírujte veľkoryso, vašu líniu neohrozí.
Stolujte ako pravá Francúzka
Väčšina z nás do seba pri obede nahádže všetko v priebehu 13 minút a potom ešte beží po dupľu. Prečo? Informácia o nasýtení sa dostane do mozgu až o 20 minút. Logicky pri takomto tempe zjeme viac, ako je nutné. Okrem veľkosti tanierov preto zmeňte tento zlozvyk. Francúzky nepriberajú ani po päťdesiatke, hoci aj im sa spomaľuje metabolizmus. Ako je to možné? Jedia totiž často ešte dlhšie ako 20 minút a len čo cítia sýtosť, prestanú jesť. A to bez ohľadu na to, čo im zostalo na tanieri.
Zdroj: shutterstock
Jedzte pomaly, jedlo vychutnávajte.
Jedlo nafúknite
Dve najlacnejšie zložky, ktoré do jedla môžete pridať, je voda a vzduch. Súčasne jedlu dodajú objem, čo v nás vzbudzuje predstavu sýtosti, a tak telo a mozog nezaregistrujú žiadne obmedzenie. Pokojne naložte na svoj tanier o 20 % menej jedla, zato veľkoryso pridajte naservírovaný šalát, prípadne do polievky pridajte viac vody. Ak by ste si totiž mysleli, že ste zjedli menej, ako je vaším zvykom, vaša myseľ by automaticky reagovala hladom. Ak však budete mať na tanieri objemovo viac, bude sa váš mozog domnievať, že má dosť.
Kefír a spol.
Jediné, čoho si môžete dopriať neobmedzene, je zelenina a kvasené mliečne výrobky. Tie robia s telom zázraky. Jogurty a kyslé mlieko, ako Acidko či kefír, sa získavajú kvasením alebo fermentáciou mlieka, smotany alebo cmaru za použitia mikroorganizmov. Tie sú pri štíhlej línii, ale aj zdravom trávení kľúčové. Samozrejme, treba si kupovať prírodné neochutené výrobky. Nie je nič jednoduchšie, ako do nich pridať trochu ovocia či lyžičku medu.
Zdroj: shutterstock
Kefír a spol.
