Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tajomstvo zázračnej citrónovej šťavy: Keď zistíte, čo s vaším telom dokáže, odteraz ju budete piť každý deň

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Citróny pomáhajú pri prechladnutí, nervozite i bolestiach hlavy. A to zďaleka nie je všetko.

,,Citróny sú skutočne všemocnou potravinou. Nielenže sa hodia ako prísada do jedál, ale významne pôsobia aj na naše zdravie,“ vyjadrila sa internistka a odborníčka na zdravú výživu Dr. Anne Fleck, vedúca lekárka Centra pre športovú a regeneračnú medicínu LANSmedicum v Hamburgu.

Zoznam pozitívnych účinkov je dlhý:

Citróny posilňujú imunitný systém, pôsobia antidepresívne a zlepšujú schopnosť koncentrácie. Ako silno zásaditá potravina udržujú v tele acidobázickú rovnováhu. Podľa doktorky Fleckovej citróny bojujú proti príznakom acidózy (prekyslenia), ako sú apatia, rýchla únava, nechutenstvo, problémy so svalmi a kĺbmi, ako aj s pleťou. Okrem toho efektívne pôsobia proti stresu a nervozite.

Zdroj: Shutterstock

Viete, že až 50 % Slovákov si nesprávne myslí,

Šťava z citrónov znižuje riziko norovírusov

Jasnožlté ovocie toho dokáže ešte oveľa viac. Obyčajná kyselina citrónová v čerstvo vytlačenej šťave z citróna chráni bunky pred norovírusmi, ktoré vyvolávajú hnačku. Citróny pomôžu dokonca aj v prípade, že ste sa už nakazili. V nich obsiahnutá molekula citrátu sa cielene navinie na vírus a znemožní jeho šírenie. Táto novinka v oblasti medicínskych zistení dáva nádej na pokrok v liečbe norovírusových infekcií, s ktorými si súčasné postupy nevedia celkom účinne poradiť a podľa slov ďalšieho odborníka, nemeckého virológa Granta Hansmana, pacienti zatiaľ nemôžu robiť nič iné, len to vydržať.

Aj čerstvo nastrúhaná citrónová kôra obsahuje liečivé látky. Odborníci na prevenciu zistili, že má antimikrobiálne a antiseptické vlastnosti, obsahuje až 10-krát viac vitamínov ako šťava, viaže voľné radikály a pravdepodobne spomaľuje rast rakovinových buniek. Prípadová štúdia z Milána preukázala, že pitie 150 ml citrónovej šťavy 4-krát do týždňa znižuje riziko viacerých foriem rakoviny.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Citrusové ovocie má vysoký protirakovinový faktor

Výskyt rakoviny hrtana sa znížil o 58 percent, nádorov v ústach a hrdle o 53 %, rakoviny žalúdka o 31 % a hrubého čreva o 18 %. Je tu ešte jedna dobrá správa: Ako každé citrusové ovocie obsahujú citróny pektín, ktorý v žalúdočno-črevnom trakte napučí, navodí pocit sýtosti a zmierni príliš veľký apetít.

Náš tip:

Umyté biocitróny dajte do mrazničky. Zamrznuté ovocie potom so šupkou nastrúhajte do šalátov, ryže či polievky. Alebo pár kúskov vhoďte do minerálnej vody.

Vyberáme pre vás niečo PLUS