Tak TOMUTO v žiadnom prípade NEVERTE! 8 mýtov o káve, ktoré ste zrejme pokladali za pravdu…
14. 5. 2022, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: shutterstock
Lahodný a aromatický horúci nápoj nie je len každodenný životobudič, ale aj veľmi dobrý pre zdravie. Určite ste už počuli o káve pravý opak. Čo je teda pravda a čo iba výmysel?
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Káva sa označuje aj za tekuté zlato. Pravidelne si ju dopriavame ako zdroj energie, ktorý nás sprevádza nielen ráno, ale aj počas pracovných stretnutí či priateľských posedení.
Ste kávičkárka?
Sama osebe neobsahuje takmer žiadne kalórie a najúčinnejšie pôsobí nalačno. Kofeín začne účinkovať v tele už do desiatich minút od jej vypitia. Má mnoho pozitívnych účinkov, ako napríklad zlepšenie koncentrácie, potlačenie únavy, zbystrenie myslenia, navodenie dobrej nálady, dokonca pomáha aj pri odbúravaní tukov z tela.
Chudne sa vďaka nej
Tento tekutý zdroj energie dokáže jemne naštartovať metabolizmus. Kofeín podporuje látkovú premenu a vďaka nemu spálite viac kalórií, ak si dáte jednu šálku kávy pred športom. Taktiež predchádza bolestiam svalov a zvyšuje výdrž. Kofeín má tiež mierne močopudné účinky a podporuje vylučovanie žalúdočných a žlčových štiav.
Predsa je zdravá
Štúdie zistili, že káva môže znížiť riziko mŕtvice, rakoviny pečene, cukrovky, Alzheimerovej choroby a depresie. Pozitívne vplýva aj na metabolizmus pečene. Samozrejme, všetko je zdravé, iba ak to užívame s mierou. Dve-tri šálky kvalitnej kávy denne sú ideálne.
Ktorá príprava je najzdravšia?
Aby ste mohli využiť všetky pozitívne účinky kávy, jedna vec je obzvlášť dôležitá – správna príprava. Nejde totiž len o chuť, ale aj vplyv na zdravie. Má viacero pozitívnych vplyvov a dokonca môže predĺžiť život. No nie pri každom spôsobe prípravy. V štúdiách sú z hľadiska zdravia jasnými víťazmi klasické filtračné stroje. Ukázalo sa, že existujú silné a presvedčivé dôkazy týkajúce sa metód prípravy kávy, infarktov a dlhovekosti. Je to spôsobené najmä tým, že sa vo filtri zachytia dve zložky kávy, a to cafestol a kahweol. Tieto látky sú spojené so zvýšenou hladinou cholesterolu. A ten je zase rizikovým faktorom pre zdravie, najmä pre kardiovaskulárne ochorenia. Metódy prípravy, pri ktorých káva zostáva vo vode dlhší čas, sa, naopak, v štúdiách až tak neosvedčili. Týka sa to napríklad metódy french press a tureckej kávy. V týchto prípadoch nie sú kritické zložky odfiltrované v dostatočnom množstve.
Vedeli ste?
Kávové zrná sa nachádzajú v bobuliach, ktoré sú jedlé a považované za ovocie.
S cukrom či bez?
Cukor ovplyvňuje chuťové bunky a prílišné sladenie zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ak si však potrebujete kávu aspoň trocha osladiť, vyberte si aspoň hnedý trstinový cukor, ktorý je lepší než ten klasický biely. Prípadne môžete siahnuť po zdravších a prírodných variantoch, ako je med alebo stévia. Tie, ktoré majú rady sladšiu kávu, určite poteší, že sa vyrábajú aj kávové sirupy, ktoré nápojom dodajú vanilkovú, banánovú či inú sladkú príchuť. Do kávy si môžete pridať korenie, napríklad škoricu, klinčeky alebo zázvor.
Mlieko a káva
Mlieko v káve spomaľuje vstrebávanie kofeínu, ale rozhodne nedochádza
k zníženiu jeho obsahu. V ľudskom tele sa potom kofeín pohybuje
medzi štyrmi až siedmimi hodinami. Jeho obsah sa líši podľa typu
kávy, ktorú si pripravíte.
Tomu neverte!
Určite ste už počuli nejaké nepravdy či polopravdy, s ktorými musí káva zápasiť. Mnohé štúdie však tieto mýty vyvrátili a očistili tak jej povesť. Toto je pár mýtov, ktoré by ste mali vedieť.
1. Škodí srdcu
Ak ste vypili kávu s vysokým obsahom kofeínu, môže sa stať, že sa vám srdiečko naozaj rozbúcha. Keď sa to stane, niektorých to presvedčí o tom, že káva naozaj škodí srdcu. V tomto prípade je opak pravdou, ak pijeme zdravé množstvo kávy. Viac ako štyri šálky naozaj môžu mať škodlivý účinok pre ľudské zdravie. Ale je vedecky dokázané, že dve šálky kávy denne môžu dopomôcť k zníženiu rizika srdcovo-cievnych chorôb až o 11 percent.
2. Silno odvodňuje
Aj keď káva môže mať silnú a výraznú chuť, vždy je skombinovaná s vodou, ktorá istým spôsobom vynahradzuje dehydratačné účinky kofeínu.
3. Čím horúcejšia voda, tým lepšie
Teplota kávy je jedna z najzákladnejších vlastností tohto voňavého nápoja, okrem tej ľadovej, samozrejme. Tento zdroj energie by ste nemali zalievať vriacou vodou, ideálne je kávu zalievať 90-stupňovou vodou. Takto sa z kávovej usadeniny nezačnú uvoľňovať horké oleje a vy si ju užijete s tou najlahodnejšou chuťou.
4. Spôsobuje nespavosť
Je známe, že kofeín je stimulant, ktorý vás rýchlo nabudí. Ak máte strach dať si kávičku popoludní, aby ste večer mohli zaspať, môžete ostať pokojná. Kofeín sa spracúva v pečeni, a ak si doprajete šálku popoludní, napríklad o 15.00, tak približne do štyroch až siedmich hodín je
z tela preč. Nemusíte sa strachovať, že nezaspíte.
5. Môže za impotenciu
Toto je jedna veľká lož. Brazílski vedci dokázali, že kávičkári dokonca disponujú pohyblivejšími spermiami ako tí, ktorí kávou pohrdnú. Podľa štúdie z Michiganskej univerzity majú zasa milovníci kávy viac chuti na sex.
6. Pomôže vytriezvieť
Toto je iba ďalší mýtus. Kofeín síce môže zvýšiť pozornosť, ak ste ešte stále opantané alkoholom, no z tela ho neodstráni.
7. Zastavuje rast
To, že káva zastavuje rast, je naozaj jedna veľká hlúposť. Neexistuje žiadna štúdia, ba ani vedecký dôkaz, ktorý by to dokazoval.
8. Kofeín je vysoko návykový
Ak ste kávičkárka, ktorá si bez tohto obľúbeného nápoja nevie predstaviť ani jediný deň, poviete si, že predsa je na tom kúsok pravdy. No závislosť od kofeínu to nie je. Kofeín stimuluje centrálny nervový systém, no na rozdiel od iných návykových látok má zanedbateľné abstinenčné účinky. Sme závislé skôr od jej chuti, nie od kofeínu.