V kombinácii s delenou stravou sú tekvice jednoducho neprekonateľné. Koniec septembra je sezónou tekvice. Bolo by hriechom nevyužiť ju na prípravu zdravých a chutných jedál. Približne 100 g tekvice podľa druhu obsahuje len 25 až 40 kcal a nášmu telu dodá vitamín C, betakarotén, draslík aj horčík.

Priaznivo pôsobí na imunitu, oči, nervy, srdce a aj našu postavu. Pri delenej strave sa jedia potraviny bohaté na sacharidy alebo na bielkoviny, ktoré sa dopĺňajú tak­zvanými neutrálnymi potravinami, ako je zelenina a tuk. V našom 5-dňovom stravovacom pláne vám dokážeme, že tekvica je ideálnou súčasťou delenej stravy. Navyše si posilníte imunitu a budete mať viac energie. A presne to teraz na začiatku jesene potrebujete.

Náš tip:

Nezabúdajte pritom dostatočne veľa piť, aspoň 2,5 l denne – najlepšie čistú vodu alebo nesladený bylinkový čaj. Poobede si môžete dopriať niečo malé ako jablko, 50 g hrozna, 25 g orechov a podobne.

Tekvica pomáha telu nielen zvnútra, ale aj zvonku.
Tekvica pomáha telu nielen zvnútra, ale aj zvonku.
Zdroj: Shutterstock

Delená strava v kocke

Bielkovinové jedlá (B): mäso, ryby, vajcia, syr, tvaroh, jogurt

Sacharidové jedlá (S): chlieb, cestoviny, zemiaky, ryža

Neutrálne jedlá (kombinovateľné s oboma skupinami): zelenina, listový šalát, semienka, orechy a tuky

Raňajky

Každý deň si vyberte podľa chuti:

Orechový jogurt (B)

V miske zmiešame 1 ČL sekaných vlašských orechov, 1 ČL slnečnicových semienok, 1 PL hrozienok, 125 g bieleho jogurtu a 1 ČL medu. Posypeme štipkou škorice.

200 kcal, T: 9 g, S: 23 g, B: 9 g

Orechový jogurt.
Orechový jogurt.
Zdroj: Shutterstock

Praženica s kurkumou (B)

Vymiešame 2 vajcia, 2 PL vody, soľ, mleté čierne korenie a 1/4 ČL kurkumy. Nasekáme 1 malú cibuľu a opražíme ju na 1 ČL masla dosklovita. Zalejeme vajcovou zmesou a miešame, kým zmes nezhustne. Posypeme nasekanou pažítkou.

240 kcal, T: 18 g, S: 2 g, B: 15 g

Knäckebrot so salámou (B)

Nakrájame 1 jablko na tenké plátky. Dva celozrnné knäckebroty potrieme tenkou vrstvou masla, obložíme 4 kolieskami hovädzej salámy a plátkami jablka. Podávame so 100 g cottage syra.

200 kcal, T: 8 g, S: 25 g, B: 7 g

1. deň

Obed - Tekvicové karí (S)

Podľa návodu na obale uvaríme 60 g ryže. Maslovú tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci rozhorúčime 1 ČL oleja a tekvicu opečieme. Zalejeme 200 ml vody, osolíme, okoreníme a varíme 20 minút pod pokrievkou. Nasekáme 1 malú červenú cibuľu a 1/2 ČL zázvoru. Na panvici rozhorúčime 1 ČL oleja, pridáme cibu- ľu, 1/4 ČL kurkumy, 1/4 ČL rímskej ras- ce, štipku kajenského korenia a štip- ku škorice. Pražíme asi 2 minúty, pri- miešame zázvor a 1/2 ČL medu. Zale- jeme 100 ml kokosového mlieka a dochutíme soľou a korením. Varíme 10 minút. Zamiešame tekvicu a podávame s ryžou.

460 kcal, T: 16 g, S: 72 g, B: 8 g

Tekvicové karí.
Tekvicové karí.
Zdroj: Shutterstock

Večera - Zeleninová polievka s vajcom (B)

Nakrájame 1 malú mrkvu, 1 malý petržlen, 2 jarné cibuľky a 1 stonkový zeler na malé kúsky. Nasekáme 1/2 zväzku pažítky. V hrnci rozhorúčime 1 ČL masla, pridáme zeleninu a  krátko opekáme. Zalejeme 200 ml zeleninového vývaru a zopár minút povaríme. Dve vajcia rozšľaháme a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Varíme, kým sa vajcia nezrazia. Podávame posypané pažítkou.

280 kcal, T: 16 g, S: 19 g, B: 17 g

2. deň

Obed - Budhova miska s fetou (B)

Nakrájame 200 g tekvice hokaido na mesiačiky. Ošúpeme 1 malú cviklu a nakrájame na plátky. Obe premiešame s 1 PL olivového oleja, s 1/2 ČL soli, pridáme čerstvý rozmarín. Zeleninu nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pe- čieme pri teplote 180 °C asi 30 mi- nút. Dáme do misky a posypeme 100 g nízkotučnej fety a slnečnicovými semienkami.

460 kcal, T: 28 g, S: 31 g, B: 24 g

Budhova miska s fetou.
Budhova miska s fetou.
Zdroj: Shutterstock

Večera Mozzarella s paradajkami (B)

Nakrájame 125 g mozzarelly light a 2 paradajky na tenké plátky. Mozzarellu potrieme 1 ČL zeleného pesta, obložíme paradajkami, osolíme a okoreníme. Posypeme 100 g suchej údenej šunky.

410 kcal, T: 19 g, S: 12 g, B: 47 g

3. deň

Obed - Cestovinová pochúťka z jedného hrnca (S)

Nasekáme 125 g šampiňónov a 1 malú cibuľu najemno. Podusíme na 1 ČL masla. Zalejeme 150 ml vody, pridáme 30 g kyslej smotany, 1 ČL zeleninového bujónu a 60 g bezvaječných cestovín. Pod pokrievkou varíme 12 až 15 minút. Občas premiešame. Zamiešame 1 PL crème fraîche, dochutíme soľou a korením. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

400 kcal, T: 16 g, S: 50 g, B: 14 g

Večera - Tekvicové placky s bylinkovým dipom (B)

Očistíme a postrúhame 300 g tekvice hokaido. Zmiešame 2 vajcia so soľou, s korením a so štipkou muškátového orieška. Primiešame tekvicu. Na panvici rozhorúčime 1 ČL oleja. Z tekvicovej zmesi vytvarujeme 1 placku a opečieme ju z oboch strán. Vymiešame 100 g kyslej smotany s 1 PL miešaných byliniek, so soľou a s korením. Podávame s plackou.

380 kcal, T: 21 g, S: 36 g, B: 15 g

Tekvicové placky s bylinkovým dipom.
Tekvicové placky s bylinkovým dipom.
Zdroj: Shutterstock

4. deň

Obed - Kokosová polievka s tekvicou (S)

Nakrájame 250 g tekvice hokaido na kocky. Najemno nasekáme kúsok zázvoru vo veľkosti vlašského orecha. V hrnci rozhorúčime 1 ČL masla, pridáme tekvicu, opečieme, zalejeme 250 ml zeleninového vývaru a pod pokrievkou varíme 20 minút. Pridáme zázvor a polievku rozmixujeme. Zamiešame 1 PL kokosových vločiek a 1 ČL crème fraîche. Dochutíme kajenským korením a soľou.

400 kcal, T: 16 g, S: 59 g, B: 7 g

Kokosová polievka s tekvicou.
Kokosová polievka s tekvicou.
Zdroj: Shutterstock

Večera - Mäsové guľky so šalátom (B)

Nasekáme 1 malú cibuľu a nastrúhame 1 menšiu mrkvu. Premiešame so 150 g mletého hovädzieho mäsa, s 1 vajcom, 2 PL sekaných byliniek, so soľou a s korením. Zo zmesi vyformujeme malé guľky, ktoré opečieme na 1 ČL oleja zo všetkých strán dozlatista. Nakrájame 1 menšiu červenú papriku a 1/3 šalátovej uhorky. Zmiešame s 1 PL kukurice, 1 ČL olivového oleja, 1 PL ovocného octu, so soľou a s korením. Podávame s mäsovými guľkami, trochou majonézy a 2 nakrájanými čiernymi olivami.

430 kcal, T: 25 g, S: 14 g, B: 30 g

5. deň

Zopakujte si ktorýkoľvek predchádzajúci deň.