Skvelý vianočný punč alebo medovina, zákusky s plnkou, opekance s makom, vianočné koláčiky, majonézový šalát a mnoho iných tradičných jedál, na ktoré sa počas sviatkov tešíme, nám v skutočnosti môžu narušiť túto pohodu. Samozrejme, chceme ochutnať všetko, takže si doprajeme i veľké porcie a šialené kombinácie, veď to je len raz do roka. No práve táto skutočnosť a viacchodové a ťažko stráviteľné sviatočné menu sú mnohokrát kameňom úrazu. Naše trávenie to nezvládne a skončíme s nepríjemnými kŕčmi či v bolestiach. Opýtali sme sa lekára, ako sa toho vyvarovať.

Radí doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH

doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH
Zdroj: archív

Počas sviatkov dávame tráviacej sústave zabrať, čo jej spôsobuje prejedanie?

Vianoce sú ťažkým obdobím pre našu tráviacu sústavu. Ukázalo sa, že ľudia skonzumujú len počas Štedrého večera priemerne až okolo6 000 kalórií, čo je skoro trojnásobok toho, čo potrebujeme na prežitie. Ako prvé spôsobí prejedanie to, že sa žalúdok naplní veľkým množstvom jedla. Už len tento „pretlak“, ako aj tlak žalúdka na okolité orgány pri jeho zväčšení spôsobujú nekomfort.

Dochádza k zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny, ktorá následne môže spôsobiť alebo nebodaj zhoršiť už existujúci reflux (spätný tok kyseliny do pažeráka) a tak navodiť ťažkosti s ním spojené, napríklad pálenie záhy či bolesti za hrudnou kosťou. Ak je jedlo príliš mastné, spomaľuje sa jeho vyprázdnenie zo žalúdka a môže sa tak znásobiť nekomfort aj reflux.

Ostatné tráviace orgány musia vylúčiť viac enzýmov, hormónov, aby telo dokázalo spracovať väčšie množstvo prijatých živín. Preto môže dôjsť k zvýšenej plynatosti. Pri vzniku pocitu plnosti a nafukovania po jedle je dôležité vedieť aj to, že nielen množstvo jedla hrá pri vzniku tohto príznaku dôležitú úlohu, ale aj rôznorodosť jedál konzumovaných počas sviatkov, keďže telo, priznajme si, nie je zvyknuté na takúto „nálož“ počas zvyšného roka.

SOS tipy počas sviatkov
Zdroj: shutterstock

Vieme teda, že kombinácia ťažkých vysmážaných jedál, sladkostí a alkoholu má na tráviacu sústavu vplyv. Ktorým častiam tela škodí najviac a ako sa to prejavuje?

Treba si uvedomiť, že ako toto „kombo“ postupne prechádza jednotlivými časťami tráviacej sústavy, tak v každej jednej časti zanecháva aj svoju stopu. Ukázalo sa, že jednorazové prejedenie nemá až také výrazne negatívne účinky na telo, lebo vieme s tým zabojovať. Stačí však málo, ako je 24-hodinové (1-dňové) prejedanie, a už je problém. Takéto prejedanie už má hneď niekoľko negatívnych následkov na naše zdravie vrátane zvýšených hladín cukru a tukov v krvi, ako aj hormónov, ako je napríklad inzulín. Nehovoriac o následkoch, ktoré prichádzajú po jedle, keď okrem plnosti dochádza k spavosti, zníženiu energie a, paradoxne, sa stupňuje túžba po určitých druhoch jedla, väčšinou sa zvyšuje chuť na sladké.

Jednorázové prejedenie zvládneme, ale celodenné, alebo viacdenné už je problém.
Zdroj: shutterstock

Redakčné SOS proti nafukovaniu a kŕčom

Ak pociťujete kŕče, zrejme ste potravu dôkladne nepožuli a veľmi rýchlo ju zhltli. Zrejme ste prehltli viac vzduchu. Jeho časť sa vráti zo žalúdka cez ústnu dutinu a časť sa vstrebe a ostatná prejde tráviacou sústavou. Počas Vianoc konzumujeme množstvo jedál, ktoré nadúvajú. Proti nepríjemnému nafukovaniu pomôže odvar z rozmarínu, fenikla a rasce. Účinná je v tomto prípade aj šalvia. Ak plyny zadržiavate, môžete dostať kŕče. Ak už k tomu dôjde, doprajte si čaj z harmančeka, mäty či horca žltého.

Redakčné SOS proti páleniu záhy

Ak váš žalúdok reaguje na predklonenie stúpaním kyslých štiav, je zle. Zjedli ste toho priveľa a črevá sú preplnené potravou a tlačia na žalúdok. V prípade silného pálenia záhy nefajčite, nepite alkohol a nekonzumujte nič ťažké. Môžete skúsiť dať si banán, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Z domácej lekárne vám môže pomôcť zázvorový čaj, harmanček, horec, palina alebo fenikel.

Redakčné SOS proti páleniu záhy
Zdroj: shutterstock

 Ako sa problémov vyvarovať?

Ako lekár musím povedať jedno. Pevne verím, že vaše čitateľky sa do tohto stavu nedostanú. A prečo? Lebo vedia, že najlepšia je prevencia, a to značí, že tej sa budú držať viac ako hasenia problémov, ktorým sa dá vyhnúť zavedením pomerne jednoduchých postupov. A aké sú tie jednoduché kroky?

Ako sa problémov vyvarovať?
Zdroj: shutterstock

1. V prvom rade netreba zabudnúť hýbať sa aj počas vianočných sviatkov.

2. Vonkoncom netreba zabúdať na dostatočný pitný režim, myslím, samozrejme, vodu.

3. Dôležité je tiež „poraziť“ bufet, teda ak máte pred sebou bufetové stravovanie, inak povedané, sú pred vami stoly prehýbajúce sa pod množstvom potravín a oči by najradšej zjedli všetko, čo vidia, a ešte k tomu by ste si na tanier naložili veľa a z každého, tak pamätajte na to, že najlepšie je naložiť si na tanier najprv nízkokalorické jedlo, ako je napríklad varená (respektíve pripravená na pare) zelenina, chudé mäso alebo zeleninový šalát. Až potom prejdite na ďalšie jedlo, z ktorého si doprajte iba malú porciu.

4. Taktiež je lepšie myslieť v „malom“. O čo ide? Porcie na tanieri by mali byť naozaj malé. V prípade, že ste ešte hladná, doprajte si radšej polievku alebo šalát. Uvedené platí nielen pre jedlo.

5. Aj poháre hlavne sladených nápojov by určite mali byť čo najmenšie, respektíve žiadne. Podstatné je myslieť aj na bezpečnosť pri stravovaní.

6. Ani v čase sviatkov určite netreba zabudnúť na základy, ako sú umytie rúk pred jedlom, používanie separátnych dosiek na krájanie mäsa a iných potravín, neskladovať príliš dlho potraviny, keďže choroby z nedobre pripravených alebo zo zle skladovaných potravín nezaháľajú ani počas sviatkov.

7. Vždy treba jesť, kým sa necítime spokojní, nie plní. Je naozaj namieste včas zastaviť príjem jedla. Inými slovami, treba prestať jesť ešte pred pocitom plnosti, prejedenia. Netreba sa báť byť asertívna. Treba vedieť povedať nie. Nie pri nadbytočnom jedle, nie pri príliš veľkom množstve alkoholu. Neurazíte tým žiadneho rozumného hostiteľa a pomôžete sebe a svojmu zdravému a dobrému tráveniu.

8. Treba vedieť, kedy spomaliť. Kedy to je? No predsa pri jedle. Pri jedení sa v pokoji posaďte, bez problémov medzi jednotlivými hltmi na chvíľku odložte príbor na stôl. Príliš rýchle jedenie veľkých porcií dokáže spomaliť proces trávenia a viesť k zápche, bolesti brucha. Takéto spomalenie je dobré aj na kontrolu veľkosti porcií jedla.

Lepšie ako hasenie boľavého brucha je prevencia. Myslíte na to ešte predtým, ako vám bude zle.
Zdroj: shutterstock

Redakčné SOS proti zápche

Proti zápche je ideálna prechádzka, jablko a zvýšený príjem tekutín. Pite bylinkové čaje, vodu s citrónom alebo neochutenú minerálku. Sušené ovocie ako slivky, datle či figy dodajú telu vlákninu a podporia peristaltiku čriev.

Redakčné SOS proti hnačke

Väčšinou býva cez sviatky spúšťačom hnačky majonéza v šaláte. Ale môže to byť aj zo stresu, z alkoholu alebo bezhlavých kombinácií jedál. Na obnovenie rovnováhy v tráviacej sústave nedržte hladovku, ale jedzte a pite pravidelne. No treba dávať pozor na to, čo konzumujete. Nesmú to byť ťažké jedlá a prijímajte tiež malé porcie. Jedzte pomaly a stravu dobre požujte.