Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pochutnávate si na nedeľnom obede ešte aj v stredu? Keď zistíte, čo vám hrozí, už to viac neurobíte...

Správne načasovanie jedla je dôležité.

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Teraz úprimne. Vy ste dokedy schopní skladovať hotové jedlo v chladničke? Aj niekoľko dní? Tak čítajte...

Minulý štvrtok som sa kamarátke sťažovala, že som zase nemala na nič čas, lebo som vo svojom voľnom čase musela 1-2 hodiny variť. Tá len mávla rukou, že oni ešte stále jedia to, čo im cez víkend zabalila svokra. Takže večer čakala muža s 5-dňovým jedlom...

Kamarátka má šťastie, pretože môj muž by nikdy, naozaj nikdy nezjedol 5-dňové jedlo. A priznajme si, je dosť málo takých, ktorí by to zvládli. A je to vôbec zdravé? Ktoré jedlá by sme už na druhý deň vôbec nemali jesť? Spýtala som sa svojho známeho, šéfkuchára v reštaurácii.

Na túto otázku sa ťažko odpovedá, keďže reštaurácie fungujú inak ako bežná domácnosť. Tam nemôžu jedlá niekoľko dní skladovať, pretože musia dodržiavať prísne predpisy a pravidlá. Ale doma je situácia iná. V chladničke ukrývame hotové jedlá aj niekoľko dní. Otázkou je, či naozaj chceme potraviny so zníženou kvalitou zjesť... Zakázané teda nie je nič, ale je pár chodov, ktoré podľa odborníka nikdy neskladujte v chladničke príliš dlho!

1. Ryby, morské plody

Veľmi rýchlo sa kazia. Kým napríklad taký vyprážaný rezeň je aj na druhý deň chutný (dokonca aj studený), s vyprážanou rybou je to inak. Je to typické jedlo, ktoré je najlepšie zjesť čerstvé. A rovnako je to aj s morskými plodmi. Svoje obľúbené rizoto s morskými plodmi môžete zjesť aj na druhý deň, ale už nebude chutiť tak dobre, ako keď ste si ho čerstvo navarili. Na tieto jedlá si dajte veľký pozor najmä v teplom období, vtedy sa kazia ešte rýchlejšie.

Zdroj: Shutterstock‎

A budú vám chutiť ako práve ulovené!

2. Cestoviny, halušky

To sú tie jedlá, ktoré sa v reštauráciách smú skladovať len približne 4 hodiny. Doma sa vám už určite stalo, že ste obedovali 2-dňové cestoviny, však? Pritom uvarené cestoviny sa vôbec neodporúča skladovať v chladničke a zjesť na druhý deň. Toto jedlo totiž slúži ako skvelá živná pôda pre mikróby, ktoré môžu spôsobiť otravu. Samozrejme, vôbec nič sa vám nemusí stať, ale dôležitá je opatrnosť!

Zdroj: Shutterstock

Tagliatelle s pestom

3. Vajcia

Aj s jedlami obsahujúcimi vajcia by ste mali byť opatrní. Nech vám ani nenapadne zjesť omeletu alebo chlieb vo vajíčku zo včerajších raňajok! Ak ich opäť zohrejete, môžu sa z nich uvoľniť toxické látky, ktoré narobia vo vašom tráviacom systéme poriadnu šarapatu.

4. Špenát

Väčšina prívarkov sa dá zjesť aj po dvoch dňoch, ale so špenátom radšej opatrne. Má vysoký obsah železa a je plný nitrátov, preto sa neodporúča opäť ho zohrievať. Nitráty sa v tomto procese menia na nitrity (dusitany), ktoré môžu pôsobiť rakovinotvorne.

5. Ryža

Často si navaríte ryžu a jete ju aj niekoľko dní? Nemali by ste. Podľa odborníkov obsahuje baktériu Bacillus cereus, ktorá spôsobuje tráviace problémy. Nachádza sa aj v ryži, a ak prežije varenie, môže v nej vytvárať škodlivé toxické látky nebezpečné pre vaše zdravie.

Zdroj: Shutterstock

Ako správne variť dlhozrnnú ryžu?

Zdroj: Joy.hu

Vyberáme pre vás niečo PLUS