Tieto potraviny chránia pankreas: Čo jesť, aby spoľahlivo fungoval? Špenát je len začiatok!
25. 2. 2023, 6:32

Zdroj: Getty/Deagreez
Pankreas si môžeme poškodiť nadmerným príjmom tuku, ale niektoré pokrmy ho môžu naopak pomôcť udržiavať v dobrej forme. Preto by sme ich mali jesť čo najčastejšie.
Táto dôležitá žľaza zohráva kľúčovú úlohu pri trávení a kontrole hladiny cukru v krvi. Nie je teda žiadnym prekvapením, že naše zdravie výrazne ovplyvňuje to, čo konzumujeme.
Ak už má niekto problémy s pankreasom, bojuje s chronickými či opakovanými zápalmi, najlepšie urobí, ak sa bude vyhýbať červenému mäsu, vnútornostiam, vyprážaným jedlám na oleji, sladeným nealkoholickým nápojom a tučným mliečnym výrobkom.
Nasledujúce potraviny naopak pankreas pomáhajú udržiavať fit:
Zo zeleniny je to hlavne na vitamín K, železo a kyselinu listovú bohatý špenát, ktorý pomáha znižovať zápaly v tele. Podobné vlastnosti majú aj brokolica a karfiol, obsahujúce silné antioxidanty, protizápalové zlúčeniny a flavonoidy. Osvedčila sa aj fermentovaná zelenina so svojimi prírodnými probiotikami. K zdraviu a rovnováhe tráviaceho traktu a črevnej flóry prispievajú aj kefír a kváskový chlieb.
Zdroj: Unsplash/Andrijana Bozic
Ilustračný obrázok
Šošovica je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a má vysoký obsah vlákniny. Zvýšený príjem vlákniny znižuje pravdepodobnosť vzniku žlčových kameňov a zvýšených krvných tukov, čo znižuje riziko akútnej pankreatitídy. Ďalej je tu cícerový hummus, ktorý prispieva k zdravému tráveniu, zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi a znižuje zápaly.
Kto číta ďalej, ten sa dozvie viac.
Z obilnín stojí za pozornosť ovos, ktorý je plný zdraviu prospešných látok, vlákniny, vitamínov a minerálov. Tiež môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi. Ovsené nápoje sa pokladajú za dobrú náhradu mlieka. Potom je tu ešte pseudoobilnina quinoa (mrlík čílsky), ktorá je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín. Čoraz obľúbenejšia quinoa obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
Zdroj: Unsplash/Joanna Kosinska
Ilustračný obrázok
Bobuľové ovocie je najpriaznivejšie pre hladinu cukru v krvi, a má tiež vysoký obsah antioxidantov. Určite je oproti bežným sladkostiam zdravšou alternatívou, ako znížiť chuť na sladké, nakoľko ľudia s pankreatitídou majú vyššie riziko cukrovky.
Pankreas alebo podžalúdková žľaza (zast. slinivka brušná) je žľaza s vonkajším aj vnútorným vylučovaním, ktorej šťava sa vylučuje do tenkého čreva, kde napomáha pri trávení potravy. Tzv. Langerhansove ostrovčeky produkujú hormóny s opačným účinkom – inzulín a glukagón. Inzulín podporuje premenu glukózy na glykogén, a tým znižuje jej množstvo v krvi. Glukagón pôsobí opačne, tj. zvyšuje hladinu glukózy v krvi a urýchľuje rozklad glykogénu vo svaloch.
Pankreas zohráva rozhodujúcu úlohu pri spracovaní a trávení potravy. Vylučuje hormón inzulín, ktorý je kľúčový pre rovnováhu cukru v krvi a jeho metabolizmus vo svaloch. Ním vylučované enzýmy sú dôležité pre látkovú výmenu tukov a proteínov.
Autor: Liana Benz