Máte po štyridsiatke? Týchto pár zázračných vecí vám pomôže oddialiť starnutie a spomalí zmeny v metabolizme
21. 6. 2018, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:19)

Zdroj: iStockphoto
Mať 40 rokov je skvelý vek – ste už dostatočne skúsená a viete, čo je dôležité. S pribúdajúcim vekom sa však mení aj vaše telo a práve vtedy je dobré vedieť, ako sa máme k nemu správať.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: iStockphoto
Galéria k článku
Deti sú už dostatočne staré na to, aby sa vedeli o seba postarať, začíname mať opäť viac času na seba, sme plné energie a nového odhodlania. Mať štyridsiatku je úžasné v mnohých ohľadoch. Práve v tomto období je však veľmi dôležité dávať si pozor na svoje zdravie a metabolizmus, pokiaľ sa chceme vyhnúť predčasnému starnutiu či nechcenému priberaniu. Spísali sme pre vás zopár zásad, ktoré by si mala osvojiť každá žena po 40-ke, ktorá sa chce aj naďalej cítiť zdravá, krásna a plná vitality.
Naštartujte svoj metabolizmus
Metabolizmus je proces chemických reakcií vo vašom tele. S pribúdajúcim vekom sa spomaľuje a práve tento fakt je častým dôvodom, prečo v starobe priberáme. Nebojte sa, existuje množstvo spôsobov, ako ho môžeme znova naštartovať a práve konzumácia jedla je kľúčom k úspechu. Dbajte na to, aby ste jedli pravidelne a nevynechávali jedlá počas dňa. Sledujte si aj prísun živín a najmä bielkovín.
Zdroj: Shutterstock
Tuniakový šalát
Jedzte orechy
Vedeli ste, že orechy sú považované za ovocie? Obsahujú veľa prospešných tukov, málo sacharidov a množstvo potrebných živín. Orechy sú plné antioxidantov, ktoré chránia bunky, znižujú hladinu zlého cholesterolu, pomáhajú pacientom s cukrovkou 2. typu a sú skvelé aj na srdce. Jedzte ich však len v malom množstve, telu to stačí a nepreženiete to s tukmi.
Zdroj: Shutterstock
Oriešky môžete maškrtiť kedykoľvek.
Nevyhýbajte sa šošovici
Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny a vitamínu B9. Redukuje hladinu zlého cholesterolu, znižuje riziko srdcových problémov, cukrovky a obezity. Obsahuje aj minerál selénium, ktorý bojuje proti rakovine, problémom s pamätou a dokáže dokonca zlepšiť chronickú astmu.
Zdroj: Shutterstock
Strukoviny obsahujú množstvo bielkovín.
Zásobujte sa dobrými baktériami
V každom veku je dôležité mať dobrú črevnú mikroflóru. Produkty ako kefír či jogurty obsahujú probiotiká, ktoré nám pomáhajú udržiavať zdravé trávenie. Zaraďte ich pravidelne do svojej stravy alebo ich užívajte vo forme probiotík. Najmä pre ženy po štyridsiatke, ktoré bojujú so syndrómami menopauzy, sú tieto zložky v potrave nesmierne dôležité.
Zdroj: Shutterstock
Musli s jogurtom a čučoriedkami
Skúste zelenú kávu
Zelené kávové zrná sú zrná, ktoré nie sú pražené. Vďaka tomu obsahujú viac živín, antioxidantov a práve tie pomáhajú bojovať proti starnutiu. Práve teraz je najvyšší čas zakročiť, tak prečo to nevyskúšať?
Zdroj: Shutterstock
Svokra ma presvedčila, že je skvelá žena.
Jedze v skorších hodinách
Čas, v ktorom kozumujete jedlo, je dôležitým kľúčom k štíhlej línii a dobre fungujúcemu zdraviu. Ľudia, ktorí jedia po jedenástej hodine večer, majú vyšší sklon k nadváhe a vyššie hladiny cholesterolu a inzulínu ako tí, ktorí večerajú o ôsmej alebo siedmej hodine. Neskoré jedlá môžu spustiť aj niektoré chronické choroby a problémy so srdcom. Ak chcete mať viac energie, určite jedzte v skorších hodinách.
Zdroj: Shutterstock
Aj spoločné jedlo vie rozdúchať vášeň.
Pridajte do stravy trocha farieb
Ovocie a zelenina obsahujú množstvo antioxidantov, ale iba tie, ktoré majú jasnú a žiarivú farbu, obsahujú dôležitý antokyán. Čučoriedky, červená repa, červená kapusta či čerešne môžu zlepšiť rôzne choroby ako demencia alebo srdcovocievne ochorenia.
Zdroj: Shutterstock
Ak ich jete neumyté, ohrozujete si zdravie.