Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Očami odborníčky na výživu: Nahraďte biely cukor a žite zdravšie! Tipy, ako sa vyznať v sladidlách

Cukor môže znižovať imunitu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Hnedý cukor, glukóza, fruktóza, stévia či javorový sirup. Kto z nás o nich nepočul? Ponúkajú sa nám ako skvelé náhrady za biely cukor.

Pozreli sme sa na ne bližšie s MUDr. Alžbetou Béderovou, CSc, odborníčkou na výživu z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Glukóza a fruktóza – sú jednoduché cukry (monosacharidy). Glukóza – hroznový cukor a fruktóza – ovocný cukor sa nachádzajú v ovocí, lesných plodoch, zelenine a mede. Glukóza udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, odkiaľ zabezpečuje energiu pre tkanivá. Hlavne mozog je takmer výlučne závislý od plynulého prísunu glukózy z krvi. Fruktóza je 3-krát sladšia ako glukóza a pre nezávislosť od inzulínu sa používa v potravinárstve pri výrobe DIA potravín.

Sacharóza, laktóza a maltóza – patria medzi disacharidy (zložené z 2 monosacharidov). Sacharóza je známa aj ako stolový cukor. Laktóza ako mliečny a maltóza sladový cukor. Sacharózu, teda repný cukor, poznáme ako kryštálový či práškový. Nachádza sa v cukrovej repe, cukrovej trstine a v ovocí. Laktóza je prítomná v mlieku a mliečnych výrobkoch. Maltóza v slade a škrobových sirupoch.

Škrob a vláknina – sú polysacharidy. Škrob je prítomný v koreňovej zelenine a obilninách. Vo výžive človeka má významné miesto. Nachádza sa v zemiakoch, cestovinách, ryži, pečive, obilninách, cereáliách, zelenine. Vláknina je polysacharid neškrobového pôvodu. Celulóza je hlavnou súčasťou steny rastlinných buniek. Typickým znakom vlákniny je jej nestráviteľnosť v ľudskom tele a to, že je nízkoenergetická, ťažšie stráviteľná a zaraďuje sa medzi tzv. nevyužiteľné sacharidy. Pre pravidelné vyprázdňovanie a zbavovanie sa odpadových látok je však veľmi dôležitá.

Hnedý cukor – čistý trstinový cukor nie je vyrobený rafináciou ako cukor biely. Preto obsahuje prírodné zložky. Pozor! U nás bežne predávaný tzv. hnedý cukor však je vlastne biely cukor zafarbený melasou, ktorá mu dodáva minerály. Obsahuje ich 10- až 30-krát viac.

Javorový sirup – je prírodné sladidlo z miazgy kanadských javorov. Obsahuje prírodné zložky. Je zdravší ako cukor a hodí sa na sladenie nápojov, jogurtov či dezertov.

Stévia – sa používa ako náhrada cukru. Je takmer nekalorická, vhodná pre diabetikov. Nespôsobuje kazivosť zubov. V EÚ bola schválená pod označením E960 ako prídavná látka v potravinárstve.

Agávový sirup – keďže obsahuje hlavne fruktózu, je 3-krát sladší ako repný cukor. Dostatočnú sladkosť dosiahneme s polovicou kalórií. Je ľahko stráviteľný. Prítomný inulín podporuje črevnú mikroflóru. Vhodné sladidlo pre tých, ktorí musia obmedzovať príjem sacharózy.

Sladidlá vs. Ph organizmu

- biely cukor a niektoré umelé sladidlá ho výrazne prekyslujú,

- hnedý cukor, med a melasa spôsobujú mierne prekyslenie,

- javorový a ryžový sirup a stévia pôsobia zásadito, čo napomáha vyrovnanie Ph v organizme.

Náš tip!

Ak chcete žiť naozaj bez sladkej závislosti, dôverujte prírode. Nenadarmo sa hovorí, že je to ten najlepší liek. Aj priemyselné sladidlá sú predsa len sladidlá. Možno máte pri ich používaní lepší pocit, ale telo neoklameš. Naši predkovia ich nepotrebovali. Ani žiadne pridané cukry. Všetky potrebné sacharidy brali výlučne z kvalitných prírodných potravín. Oplatí sa vyskúšať. Nič predsa nie je také drahé, ako naše zdravie.

Vyberáme pre vás niečo PLUS