Reklama

To je ale diéta! Celý deň byť len na mlieku

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Jedným zo základných pilierov správneho stravovania a tým aj chudnutia je naučiť sa správne jesť. Koľkokrát denne jete a aké porcie?

Doporučených päť porcií denne rozložených na celý deň zje málokto. Pritom sa týmto spôsobom príjem energie rovnomerne rozvrství a telo nemá potrebu si jej časť ukladať do zásoby, začne chudnúť.

„Pokiaľ je strava nepravidelná a jeme len dvakrát denne, telo sa s ňou naučí šetriť pre chvíle, kedy sa mu jedla nebude dostávať – vytvárajú sa tak tukové zásoby,“ vysvetľuje primárka Jana Čepová. Rovnaká hlúposť je podľa nej jesť posledné jedlo o piatej popoludní. „Každý človek chodí spať v inú hodinu. Večerať by sme mali tri až štyri hodiny pred spaním,“ radí primárka Jana Čepová.

Neprejedajte sa

Bohužiaľ, najesť sa do zásoby nemôžeme, pokým nechceme pribrať. A preto nezabúdajte, že platí nielen pravidelne, ale aj primerane. Ako má byť jedlo veľké? Raňajky majú tvoriť 25 percent celkového denného príjmu energie, obed 35 percent a večera 20 percent. Dopoludňajšia desiata a popoludňajší olovrant by mali tvoriť po 10 percent.

Neujedajte

Máte neustálu potrebu počas dňa niečo zobať? Tu oriešky, koliesko salámy, bonbón či kúsok čokolády? Možno, že práve tu je príčina pribúdajúcich kilogramov. Keď sa nemôžete udržať, nakrájajte si na tanier zeleninu a zobkajte zdravo.

Mliečna diéta

Ide o veľmi prísnu redukčnú diétu, ktorá k mlieku a mliečnym výrobkom povoľuje len veľmi malý príjem jedla. Musí sa veľmi dbať na pravidelnosť stravovania, vždy päťkrát denne. Každý deň je nutné vypiť najmenej dva litre tekutín – neperlivú vodu, minerálku či bylinný čaj.

Kávu piť môžete aj počas diéty, ale len v hodine, kedy pijete mlieko. Zeleninu možno jesť syrovú aj varenú. Dôležité je obmedziť solenie. Mliečnu diétu treba držať 14 dní. V prípade, že naozaj diétny režim neporušíte, schudnete 7 až 10 kíl.

Jedálniček

1.deň

Raňajky: 250 ml mlieka

Desiata: 250 ml mlieka

Obed: 250 ml mlieka

Olovrant: 250 ml mlieka

Večera: 250 ml mlieka

2.deň

Raňajky: 150 g bieleho jogurt

Desiata: 150 g syru cottage

Obed: 150 g vareného kuracieho mäsa

Olovrant: 250 g tvarohu

Večera: 2 vajcia 3. deň

3. deň

Raňajky: 100 ovocia

Desiata: 150 g syru cottage

Obed: 100 g vareného kuracieho mäsa

Olovrant: 250 ml mlieka

Večera: 200 g zeleniny, 150 g bieleho jogurtu

4. deň

Raňajky: 150 g bieleho jogurtu

Desiata: 150 g tvarohu

Obed: 200 g zeleniny, 150 g syru cottage

Olovrant: 250 ml mlieka

Večera: 150 g vareného hovädzieho mäsa

Plusy

Výhodou tejto diéty je dostatočný prísun mliečnych výrobkov. Tie obsahujú vápnik a tento prvok je veľmi dôležitý pre stavbu kostí v detstve a ako prevencia vzniku osteoporózy v pozdejšom veku.

Mínusy

Aj pri mliečnej diéte je pre chudnúceho veľkou nevýhodou, že telo negatívne reaguje na nedostatočný energetický príjem a nevyvážený príjem živín (bielkovín, cukrov, tukov, vitamínov a minerálov).

Okrem uvedených nevýhod je pri mliečnej diéte tiež nedostatočný príjem ovocia a zeleniny. Prakticky pri celej chudnúcej sérii chýba príjem vlákniny. Človek s nedostatočným príjmom energie býva unavený a nenaladený. V tomto prípade má naviac nedostatok vitámínov a je náchylnejší k infekciám. To samo o sebe už je nepríjemné. Ale po 14 dňoch pitia mlieka bude mať takýto človek istotu, že mlieko a mliečne výrobky už nikdy v živote nechce vidieť ani v predajni potravín.

Ako naučiť zdravo jesť aj rodinu?

To sa jednoducho povie, začínam chudnúť, ale keď musíte variť obedy a večere pre manžela a deti, tažko možno pre nich uvarené jedlo neochutnať. A keď je uvarené, rodina radostne je. Kto by odolal aspoň malej porcii. „Keď rodina odmieta nový jedálniček, na svojich blízkych ušite búdu. O svojom plánovanom chudnutí nehovorte a začnite postupne variť inak – zdravšie. Pripravovať niekoľko druhov jedál nedoporučujem,“ radí primárka Jana Čepová.

Ako na to:

  • Zmenšite prílohy a k jedlu pridajte viac zeleniny – dusenej, syrovej.
  • Nekupujte tučné mäso. Pred úpravou tučné kúsky mäsa ešte odkrojte. • Pripravujte jedlá bez tuku.
  • Omáčky a polievky nezahusťujte múkou, použite postrúhaný zemiak. Do polievky dajte viac zeleniny a zahusťovať ju nemusíte.
  • Maslo zameňte za rastlinné tuky. Neznamená to, že ho musíte celkom odbúrať. Raz za čas si maslo vychutnajte, ale pre pravidelné používanie sú vhodnejšie marharíny.
  • Nebojte se experimentovať – do múčnikov dávajte menej cukru, smotanu nahraďte mliekom či tvarohom.