To snáď nie! 7 najväčších mýtov o jedle v reštauráciách: Na toto si dávajte pozor!
12. 8. 2014, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: archív
Ak si pri návštevách reštaurácií počas letných ciest nedáte pozor na tieto nástrahy, radšej sa im oblúkom vyhnite.
Myslíte si, že vyprážaný syr je diétnejší ako rezeň? Že kuracie má málo kilojoulov, bez ohľadu na úpravu? Že cestovinami nikdy nič nepokazíte, na rozdiel od mäsa? A že akýkoľvek šalát je lepšou voľbou než klasické jedlo, ak nechcete pribrať?
Ak uvažujete podobným spôsobom, hrozí riziko, že si zvolíte jedlo, po ktorom pôjde vaša váha hore, aj keby ste predtým pol dňa chodili po horách. Pamätajte si, že vaša mantra znie: nič vyprážané, nič zaliate smotanou a nič zasypané množstvom syra. A pozor na pivo a limonády.
1. Vyprážaný syr je vždy lepšou voľbou ako rezeň, pretože je to mliečny výrobok
Mimoriadny omyl! Toto jedlo, najmä keď si doprajete aj hranolky alebo krokety s tatárskou omáčkou, patrí k tým najtučnejším. S jednou porciou to pokojne dotiahnete aj na 5-tisíc kilojoulov, pričom optimum pre ženu s dobrým spaľovaním sa pohybuje niekde okolo 8-tisíc kilojoulov denne. Keď mastný syr zalejete pivom, vytvárate si priestor na to, aby sa vám takto prijatá energia rovno uložila v podobe slaniny.
A nie, nie je pravda, že nevadí, ak ste na pešom výlete - pretože ani za celý deň nevydáte toľko energie, aby to tento diétny prehrešok ospravedlnilo. Na porovnanie, jeden bravčový rezeň má zhruba 1800 kJ, zodpovedajúci kus vyprážaného syra 2500 kJ.
2. Ázijské jedlo je diétnejšie ako slovenské
Ázijčania sú štíhli preto, lebo pravá ázijská kuchyňa vyzerá úplne inak ako tá, ktorá sa tu bežne podáva. Či už ide o ázijský fastfood alebo to, čo sa pod ázijským záhlavím objavuje v reštauráciách. Napokon, bravčové kung pao, v ktorom tučné mäso sprevádzajú v oleji vyprážané oriešky a mastná omáčka, je jedným z najkalorickejších jedál vôbec a je úplne jedno, či si k nemu dáte mastné rezance alebo suchú ryžu. Čínske rezance sú kalorické a patria medzi jedlá, po ktorých rýchlo vyhladnete.
3. Keď sa namáham, môžem si dať aj hranolky alebo krokety
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk, RCA
Ilustračná fotografia
A ešte zmrzlinu a zákusok - a potom je už úplne jedno, čo všetko zjete. Pokiaľ si však od pešieho výletu po kopcoch alebo jazdenia na bicykli sľubujete okrem zážitkov aj schudnutie, hranolky a krokety si radšej nedávajte. Sú také kalorické, že pre ne neexistuje ospravedlnenie - desať dkg obyčajných hranoliek (čo nie je žiadna extra veľká porcia) má viac ako 1500 kilojoulov.
Niekde vám bez hanby naložia trikrát toľko. Krokety sú na tom o niečo lepšie, ale ak chudnete, aj na tie radšej zabudnite. Krotiť by ste sa mali aj pri obyčajných prílohách, radšej zjedzte len polovicu porcie.
4. Zeleniny sa nikdy nemusím báť, pretože sa po nej skvele chudne
Zdroj: Dušan Křístek
Hráškový šalát s mätovým dresingom
Toto platí len teoreticky. Zelenina má minimum kalórií, to je fakt. Reštaurácia sa však nehanbí hladným turistom predkladať zeleninové šaláty zaliate dresingom a zasypané množstvom syra.
Dresing dokáže urobiť ťažký hriech aj zo šalátu, ktorý je skutočne prevažne zeleninový, najmä ak si k nemu dáte nejaké to pečivo. Je úplne jedno, či bolo svetlé alebo tmavé. Štíhlej línii neprospejú ani šaláty s cestovinami. Pozor aj na také chytáky, ako sú pečené zemiaky s kalorickými omáčkami alebo na brokolicu zapečenú s nivou.
5. Cestoviny sú skvelým diétnym jedlom, veľkosti porcií sa nemusíte báť
Ľahké cestovinové jedlo s pár kvapkami olivového oleja skutočne nikoho do obézneho pekla neprivedie. Bohužiaľ, mnoho ľudí však medzi také jedlá zaraďuje aj lasagne plnené mäsovou omáčkou (tá až tak veľmi nevadí) a syrovým bešamelom (a to teda vadí, pretože základom bešamelu je múka s maslom a pridáva sa do neho syr).
A to nehovoríme o rôznych cestovinách zapekaných so syrom alebo plávajúcich v smotanovej omáčke. Cestoviny z bielej múky sú jedlom, s ktorým by ste mali zaobchádzať opatrne.
6. Kuracie mäso je vždy diétne, a preto si na výlete môžem dopriať veľkú porciu
Kuracie prsia áno, kuracie stehno už menej, kurací rezeň vôbec. Tak by sa dala zhrnúť pravda o kuracom alebo hydinovom mäse. Skúste si na ňu spomenúť vždy, keď vás na jedálnom lístku zaujmú bažant pripravovaný s kožou a na slanine, rezne z kuracích stehien alebo kuracia čína.
Tieto jedlá obsahujú menej kalórií ako špeciality z bravčoviny, ale nie o veľa! Ak už hydine neviete odolať, zvoľte si jedlo, ktoré nie je vyprážané a v ktorom sa neje kurča aj s kožou. Samotné dusené stehná až takým prehreškom nie sú, napríklad s ryžou. Nakoniec môžu byť diétnejšie ako vyprážaný rezeň z pŕs alebo steak v smotanovej omáčke.
7. Keď si dám k mäsu zeleninu namiesto prílohy, všetko je v poriadku
Zdroj: Isifa
Bravčový steak s omáčkou
Neverte tomu. Platí to len niekedy (napríklad, keď si dáte steak a k nemu zeleninu, pozor, aby nebola dusená na množstve masla) a rozhodne nie vtedy, ak vaša voľba padne napríklad na grilované bravčové rebierka. Podobne opatrní buďte aj so všetkými grilovanými jedlami vrátane údenín, ktoré vás lákajú na ochutnanie v rôznych stánkoch počas vašich turistických ciest.