Číha takmer vo všetkých potravinách! Všímajte si v zložení TENTO olej a vyhnite sa mu oblúkom, je nebezpečný
26. 2. 2017, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:53)

Zdroj: Shutterstock
Nemeckí vedci sú pomerne odvážni, keď sa rozhodli vyhlásiť, že už jediná porcia hamburgeru a hranolčekov vypražených na palmovom oleji aj zdravému človeku poškodí pečeň.
Rozhodne tým radosť neurobia predajcom týchto nezdravých druhov pokrmov a tiež producentom kontroverzného tuku, ktorý je dnes takmer vo všetkých potravinárskych výrobkoch. Už jediná porcia potravín vysmažených na palmovom oleji podľa Nemeckého centra pre výskum diabetu zvýši nebezpečne obsah tukov v pečeni a vedie k rezistencii voči inzulínu.
Aj keď podľa autorov týchto odvážnych vyhlásení sa zdraví a športujúci ľudia vyrovnajú s neplechou, ktorú takéto jedlo v ich tele krátkodobo vyvolá, u osôb, ktoré podobné pokrmy jedia pravidelne, už je riziko vážnych zdravotných dôsledkov veľké.
Zdroj: ancpz
Hranolčeky
Lekári zo spomínaného centra vykonali experimentálny výskum. Skupine osôb podávali buď placebo, alebo nápoj obsahujúci toľko palmového oleja, koľko ho je v jednej porcii hamburgeru a hranolčekov. Palmový olej sa používa na vyprážanie týchto jedál a ako nasýtený tuk je veľmi nezdravý. Jediná porcia palmového oleja spôsobila rezistenciu voči inzulínu a zvýšila nebezpečne hladinu triglyceridov v pečeni. Tá sa začala správať ako pri nealkoholickom stukovatení pečene.
"Prekvapením pre nás bolo, že jediná dávka palmového oleja viedla k prudkému a priamemu účinku na pečeň zdravého človeka a že toto množstvo tuku už vyvolalo inzulínovú rezistenciu. Za epidémiu nadváhy a obezity a cukrovky typu 2 môže úplne jednoznačne konzumácia nasýtených tukov,“ varuje profesor Michael Roden z Neuherbergu.