Je vedecky dokázané, že niektoré bylinky a koreniny dokážu naštartovať metabolizmus a pomôcť pri spaľovaní tukov – v podstate urobia kus práce za vás. Bola by to škoda nevyužiť! Navyše, jedlo vďaka nim chutí pestro a nie fádne.

Najväčšie výhody byliniek a korenín

● skvelé a zaujímavé chute, ktoré môžete kombinovať,
● žiadne zbytočné kalórie a cukor,
● žiadna soľ,
● štartér pre metabolizmus a spaľovanie.

Kurkuma

Táto žltá korenina vášmu telu pomôže spaľovať tuk. Podľa vedeckej štúdie z roku 2009 z Tufts University myši, ktorým podávali kurkumín, aktívnu zložku kurkumy, zhodili viac telesnej váhy ako tie, ktoré mali rovnakú stravu, ale bez kurkumy. Kurkuma sa nazýva aj hrejivé korenie, pretože zvyšuje teplotu tela, čím sa zrýchľuje metabolizmus. Okrem toho má veľa iných zdravotných plusov – pomáha v boji s Alzheimerovou chorobou či pri hormonálnych zmenách počas menštruácie.

Ako ju používať: Vyskúšajte ochutiť kurkumou polievky, omáčky alebo ňou poprášte grilovanú zeleninu či oriešky.

Kurkuma sa nazýva aj hrejivé korenie, pretože zvyšuje teplotu tela, čím sa zrýchľuje metabolizmus
Kurkuma sa nazýva aj hrejivé korenie, pretože zvyšuje teplotu tela, čím sa zrýchľuje metabolizmus
Zdroj: Shutterstock

Škorica

Vôňa škorice patrí k zime a sviatkom. Okrem arómy je škorica veľmi prospešná, pretože dokáže vyrovnávať hladinu cukru v krvi, tlmí návaly hladu a pomáha dlhšie udržať pocit sýtosti.

Ako ju používať: Zvýšiť denný príjem škorice sa vám podarí, keď si ňou vždy ráno posypete ovsenú kašu, primiešate ju do cottage syru či jogurtu. Výborne dochutí čaj či kávu. Pokojne ju môžete pridať do marinády na mäso.

Kajenské korenie

Hrejivé, pálivé a superúčinné. Pod označením kajenské korenie sa myslí prášok zo sušených papričiek čili, ale nie z každej odrody. Ide o červené čili, konkrétne o Capsicum frutescens. Zvyšuje telesnú teplotu, čím sa zrýchľuje metabolizmus.

Ako ho používať: Pridaním kajenského korenia do jedla spálite až o 100 kalórií viac na jedno jedlo. Vyskúšajte ním poprášiť oriešky, polievku či praženicu. Domáce dresingy a dipy dostanú nový šmrnc.

Kajenské korenie je hrejivé, pálivé a superúčinné.
Kajenské korenie je hrejivé, pálivé a superúčinné.
Zdroj: Shutterstock

Rasca

Je zdanlivo nenápadná, lebo nepáli a neštípe, ale aj tak dokáže divy. Ak jej denne pridáte za lyžičku do jedla, spaľovanie tukov sa zvýši trojnásobne. Ukázala to nedávna štúdia so ženami s nadváhou.

Ako ju používať: Môžete s ňou experimentovať všade – hodí sa do polievok, omáčok, dresingov, dipov aj marinád, ale aj do kváskového pečiva.

Zázvor

Podobne ako škorica pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Vďaka nemu sa vyhnete kolísaniu hladiny glukózy, keď vám náhle „vyletí“ po zjedení sladkého alebo sacharidového jedla. Zvyšuje telesnú teplotu a tým aj metabolizmus.

Ako ho používať: Nastrúhajte čerstvý zázvor na mäso, rybu, do šalátov alebo do čaju.

Zelené zázraky

Žerucha

Túto zelenú bylinku si môžete pestovať na okne počas celého roka. Urýchľuje spaľovanie tukov, pretože navodzuje pocit sýtosti a tlmí hlad.

Ako ju používať: Lístky žeruchy sa hodia do šalátov, nátierok, tvarohu aj na ozdobenie mäsa či príloh.

Urýchľuje spaľovanie tukov, pretože navodzuje pocit sýtosti a tlmí hlad.
Urýchľuje spaľovanie tukov, pretože navodzuje pocit sýtosti a tlmí hlad.
Zdroj: Shutterstock

Rukola

Okrem vody a vlákniny má vysoký podiel vitamínov a minerálov, omega-3, omega-6 mastné kyseliny a luteín. Efektívne pomáha pri chudnutí, lebo zrýchľuje metabolizmus
a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Ako ju používať: Pridávajte ju do polievok, šalátov, nátierok, omáčok, cestovín, ako prílohu alebo na chlieb.