TOP 8 najzdravších potravín: Jedzte tieto zázraky a uvidíte ten výsledok!
12. 10. 2014, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:31)

Zdroj: Shutterstock
Zdravé, chutné a účinné. Správna strava dokáže znížiť riziko cukrovky, srdcových ochorení a rakoviny. S týmito bodyguardmi budete fit!

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Peter Brenkus

Zdroj: anc
Galéria k článku
Vitamíny, minerály a rastlinné živiny ochraňujú naše telo pred všetkým, čo ohrozuje naše zdravie. Podľa vedeckých výskumov naše telesné, ale aj duševné zdravie záleží vo veľkej miere od toho, čo jeme. Preto by sme mali telu cielene dodávať látky, ktoré mu prospievajú.
1. Mliečne výrobky – nenahraditeľné pre kosti
Jogurt, kefír, tvaroh, syr, dodávajú vápnik, ktorý naše telo dokáže výborne zužitkovať. Vďaka vápniku budete zdravá a ohybná a okrem toho vám posilní zubnú sklovinu. Takzvané peptidy, ktoré mliečne produkty tiež obsahujú, sú dobré na krvný tlak a pomáhajú črevám spracovať škodlivé baktérie.
Zdroj: Shutterstock
Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac
Náš tip:
Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac vody ako tuku.
2. Šošovica – udržuje črevo zdravé
V šošovici sa nachádza veľa balastných látok, ktoré udržujú črevo zdravé a podporujú trávenie. Takzvané glykozidy zo šošovice ničia škodlivé baktérie v čreve. S ďalšími rastlinnými látkami znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Nové štúdie odhalili, že šošovica dokonca znižuje riziko rakoviny.
Tip:
Šošovicu pred varením nenamáčajte. Väčšina druhov je hotových po 30 minútach. Vodu, v ktorej ste šošovicu varili, použite ako základ pre omáčky, sú v nej cenné látky.
3. Tmavá čokoláda – posilňuje mozog
Kakao je bohaté na antioxidanty a flavonoidy. Koncentrované sú najmä v horkej čokoláde. Nové prieskumy ukázali, že tmavá verzia výnimočne dobre chráni pred mŕtvicou a po mozgovej príhode je lepšia regenerácia.
Tip:
Čokoládu by ste si napriek tomu mali dopriať len po kúskoch. Najmä mliečna obsahuje veľa tuku a cukru. Čím vyšší je podiel kakaa, tým lepšie – najlepšie aspoň 60 %.
4. Brokolica – bojuje proti rakovine
Ľahko stráviteľná brokolica pomáha znižovať riziko rôznych druhov rakoviny. Účinné látky, ako sulforafan, aktivujú totiž vlastnú ochranu tela pred touto chorobou. Brokolica posilňuje aj črevá v boji proti baktériám, vírusom a hubám.
Tip:
Duste ju len al dente (do polosurova). Použite aj vodu, v ktorej ste ju varili.
5. Mastné morské ryby – top pre cievy aj dušu
Zaraďte ich na jedálny lístok aspoň dvakrát do týždňa. Žiadna potravina neobsahuje viac omega 3 mastných kyselín ako morské ryby sleď, losos, makrela, sardinka a treska. Okrem toho, že v nich obsiahnuté nenasýtené mastné kyseliny chránia srdce a cievy, sú tieto druhy bohaté aj na aminokyseliny. Z nich si telo vytvára hormón šťastia serotonín. Ten zlepšuje náladu a posilňuje sebavedomie.
Zdroj: Shutterstock
Mastné morské ryby sú prospešné pre cievy aj dušu.
Tip:
Ak je pre vás grilovaná alebo pečená ryba príliš nákladná, dajte si údenú makrelu alebo zavináče s celozrnným chlebom.
6. Paradajky – výborne riedia krv
Svoju žiarivú červenú farbu majú vďaka lykopénu. Toto rastlinné farbivo udržuje krv tekutú a chráni ju tak pred zrazeninami či srdcovým infarktom, zabraňuje vzniku mŕtvice. Paradajky všeobecne zlepšujú prekrvenie. Štúdie ukázali, že môžu znižovať riziko rakoviny.
Zdroj: Shutterstock
Paradajky výborne riedia krv.
Tip:
Pri spracovaní paradajok sa podiel lykopénu značne zvýši. Častejšie si preto pripravte dreň, šťavu či polievku.
7. Celozrnné produkty – chránia pred cukrovkou
Kto denne jedáva celozrnné produkty, znižuje riziko cukrovky 2. typu (cukrovky dospelých) až o 40 %. Vzácne balastné látky z čierneho chleba (pravého, nie zafarbeného), müsli a pod. regulujú cukor v krvi a chránia tak pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Podporujú trávenie a znižujú riziko rakoviny čreva.
Tip:
Používajte častejšie špaldovú, ražnú či grahamovú múku, obsahujú najviac balastných látok a minerálov.
8. Repkový olej – znižuje riziko infarktu
Vedci ospevujú olej lisovaný za studena: Obsahuje viac zdravých nenasýtených mastných kyselín ako iné oleje a ešte aj v ideálnom pomere. Tak efektívne chráni cievy pred usadeninami, znižuje krvný tlak a riziko srdcového infarktu. Množstvo vitamínu E okrem toho tlmí zápaly.
Tip:
Nepoužívajte bio repkový olej len na pečenie mäsa, ale aj do kapustového, strukovinového, cestovinového či zemiakového šalátu.
Koľko čoho jesť
Denne:
Tri porcie zeleniny a dve porcie ovocia (jedna porcia = jedna paradajka alebo pohár zeleninovej šťavy). Zjedzte pol hrste vlašských orechov alebo si dajte 2 kúsky celozrnného chleba, 1 porciu müsli, 2 poháre mlieka či 1 pohár jogurtu. A nezabudnite na trochu syra.
Týždenne:
2-krát do týždňa si dožičte morské ryby plus 2-krát strukoviny (šošovicu alebo sójové bôby). Červené mäso si dajte najviac 1-raz.
Máme rátať kalórie?
Na to, aby sme si boli isté, že dodržujeme zásady zdravej výživy, nemusíme neustále počítať kalórie a vedieť, koľko sa ich nachádza v jednotlivých potravinách! Vedci z oblasti výživy majú na to jasný názor: Dôležitá je harmónia a vyváženie. Jediné, na čom záleží, je, aby telo počas týždňa dostalo to, čo potrebuje. Hlavnú úlohu zohrávajú rastlinné potraviny a ryby.
Toto radšej nie
Koláče, biely chlieb, klobásky, údené mäso, šunku a hranolčeky. Obmedzte všetko, čo obsahuje veľa čistej bielej múky, cukru a tuku.