Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TOTO lahodné ovocie si dokáže poradiť s brušným TUKOM! Ale aj posilňuje srdce, znižuje krvný TLAK, pomáha pri ochoreniach pečene či obličiek

TOTO lahodné ovocie si dokáže poradiť s brušným TUKOM! Ale aj posilňuje srdce, znižuje krvný TLAK, pomáha pri ochoreniach pečene či obličiek

Zdroj: Getty/Anchiy

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

V oblasti brucha máme dva druhy tukov. Jeden sa hromadí priamo pod kožou, pričom druhý hlbšie v bruchu (viscerálny). Oba nie sú v nadmernom množstve u nikoho vítaným spoločníkom.

So svojim bruchom nie je spokojná väčšina z nás. Občas tak naše postavy vyzerajú ako hrušky. A práve hruške tvarovo podobné avokádo je bohatým zdrojom minerálnych látok (draslík, meď, horčík, fosfor) a vitamínov (C, E, K, H, B3, B5).

Dužina obsahuje iba málo cukru, ale na ovocie nadmerné množstvo tuku. V Amerike ho často označovali ako „maslo chudobných“. Okrem toho je skvelou náhradou za majonézy či dresingy, len si treba dať pozor na skonzumované množstvo.

Napriek obsahu tuku má priaznivé účinky pri ochoreniach pokožky a slizníc, posilňuje srdce, znižuje krvný tlak, pomáha pri ochoreniach pečene, obličiek a močových ciest.

Zdroj: Unsplash/Louis Hansel

Ilustračný obrázok

To ale nie je všetko. Pri výskume z roku 2021 na vzorke 105 ľudí s nadváhou sa počas troch mesiacov zistilo, že konzumácia avokáda znižuje vysoké hladiny škodlivého viscerálneho tuku (nachádza sa okolo telesných orgánov), ktorý je najviac viditeľný pri brušnej obezite. Záver výskumu ukázal, že avokádo vie tento nežiadúci proces zastaviť alebo dokonca zvrátiť.

Prečo si dopriať avokádo každý deň

Tím odborníkov (University of Florida, Eastern Illinois University) pod vedením amerického profesora Naimana Khana rozdelil testované osoby do dvoch skupín. Prvá dostala čerstvé avokádo a druhá stravu zloženú z potravín, ktoré mali takmer rovnaké ingrediencie a kalórie, ale bez prítomnosti avokáda. V úvode a na konci experimentu sa merala intolerancia brušného tuku a glukózy, čo sú indikátory metabolických porúch a cukrovky.

U žien, ktoré denne konzumovali avokádo, ubudol viscerálny tuk, zmenil sa aj pomer podkožného a viscerálneho tuku. Z toho usúdili, že hlavne u žien priaznivo pôsobí na ukladanie telesného tuku. Výskumníci ďalej skúmajú, aby získali jasnejší obraz o tom, pre koho je avokádo najpriaznivejšie

„Cieľom nebolo chudnutie; zaujímalo nás, čo spôsobuje jedenie avokáda, a akým si jednotlivci ukladajú telesný tuk. Umiestnenie tuku v tele hrá dôležitú úlohu pri zdraví,“ dodal profesor Khan.

Zdroj: Getty/AJ_Watt

Ilustračný obrázok

* S trochou šikovnosti si viete avokádo dopestovať aj doma. Z kúpeného plodu opatrne vyberte tvrdú kôstku, ktorú treba dobre očistiť (aby nezahnívala) a vložíte do pohára s vodou tak, aby kúsok vyčnieval na vzduchu (osvedčená hydroponická metóda). Vyklíčený koreň (po cca 2 - 6 týždňoch) je tak stále vo vode. Rastlinku nechajte v stabilnej izbovej teplote v rozmedzí 20- 25 stupňov, nie však na priamom slnku.

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS