Toto ovocie a zelenina pomáha proti rakovine
11. 9. 2009, 5:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:09)

Zdroj: Shutterstock
Základom pevného zdravia je životospráva a dostatok vitamínov. Nový Čas zistil, ktoré ovocie a zelenina slúži ako výborná prevencia proti rakovine.
Ovocie
Černice: Majú vysoký obsah vitamínu C a štava z nich je povzbudzujúcim elixírom pre organizmus. Navyše tiež obsahujú kyselinu ellagínovú, brzdiacu rast rakovinových buniek.
Marhule: Patria medzi úcinné afrodiziakum. Obsahujú farbivo lykopén, ktoré chráni predovšetkým pred rakovinou prostaty a vitamín B9 (kyselinu listovú), ktorá chráni pred rakovinou prsníkov a criev.
Zelenina
Paradajky: Obsahujú farbivo lykopén, ktoré je takmer desatkrát úcinnejšie pri ochrane buniek ako beta-karotén obsiahnutý v mrkve. Pretlak pritom obsahuje viac prospešného lykopénu ako rovnaké množstvo cerstvých paradajok.
Mrkva: Farbivo karotén, ktoré je hlavne pod šupkou, má antioxidacné úcinky a bojuje proti škodlivým volným radikálom. Štiepeniu karoténu pomáha trocha oleja, ktorý pridáme k surovej mrkve.
Celý článok ako i ďalšie zaujímavé články nájdete už dnes v denníku Nový Čas v prílohe Nový Čas Zdravie!