Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

S touto diétou sa splní váš sen o sexi postave: Jedzte cestoviny + TOTO a kilá bleskovo zmiznú!

Talianky si doprajú všetky pôžitky, ale s mierou.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

S touto diétou sa splnia všetky vaše sny. Dopriať si tanier cestovín, k tomu pohár oroseného moku a i tak schudnúť? Tak to sa nám páči. A vám?

Vďaka tejto diéte sa budete cítiť zdravšie, ľahšie a plné energie. A presne to jej tvorcovia chcú. Aby si ľudia uvedomili, že skutočne môžu jesť všetky tie skvelé veci, vypiť si pohár vínka a mať postavu ako lusk. Výskumy potvrdili, že mediteránska diéta patrí medzi najzdravšie na svete. Kľúčom je jesť kvalitné celozrnné cestoviny v kombinácii s čerstvou sezónnou zeleninou a ovocím, mäso, ryby a ľahké syry.

Zdroj: shutterstock

Talianky si doprajú všetky pôžitky, ale s mierou.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cestoviny nikdy neomrzia: Špagety s cuketou, mrkvou a parmezánom sú skvelý tip na rýchlu večeru

    Ako na to?

    Každý deň
    Hneď po prebudení vypite pohár teplej vody so šťavou z polovice biocitróna.

    Jedzte cestoviny, ale...
    … vyberajte si celozrnné druhy.
    … okrem toho ich obmieňajte – špaldové, pšenové, ryžové, možností je veľa.
    … na jednu porciu stačí 70 g cestovín.
    … niektoré dni cestoviny vymeňte za ryžu, krúpy a iné obilniny.
    … s omáčkou opatrne. Pamätajte, že chcete cestoviny s omáčkou a nie omáčku s cestovinami.
    … buďte kreatívne a cestoviny doplňte rôznymi druhmi zeleniny
    (paradajky, pór, cuketa, špenát).

    Toto áno
    ● Vyskúšajte rôzne druhy orechov a semien.
    ● Jedzte tučné ryby.
    ● Doprajte si syr, samozrejme, v medziach.
    ● Čítajte etikety a držte sa ďalej od jedla so stuženými tukmi.
    ● Vyhýbajte sa potravinám s označením „light“. Často sú plné cukru.

    Toto nie
    ● Nejedzte cestoviny, ryžu alebo iné obilniny súčasne s chlebom.
    ● Nejedzte priemyselne upravovanú stravu, rýchle občerstvenie a sýtené nápoje.
    ● Nepridávajte sladidlá do nápojov.
    ● Nejedzte vyprážané jedlá s výnimkou doma pripravených. Ale aj tie len príležitostne.

    Sacharidy

    Jedlá bohaté na sacharidy jedzte radšej na raňajky a obed, keď vaše telo potrebuje viac energie. Komplexné sacharidy, ako napríklad celozrnné obilniny, by mali predstavovať 50 až 55 percent vášho kalorického príjmu. To predstavuje okolo 140 až 200 g denne.

    Vláknina

    Denne by ste mali prijať 25 až 30 g vlákniny. Okrem toho, že vám pomôže udržiavať čistý tráviaci systém, budete dlhšie sýta a znížite riziko cukrovky alebo srdcových ťažkostí.

    Obmedzte cukor

    Cukor by nemal predstavovať viac než 5 až 10 percent vášho denného kalorického príjmu.

    Dopriať si môžete niečo drobné na desiatu a olovrant:
    ● 1 sezónne ovocie
    ● čerstvý pomarančový džús
    ● malý biely jogurt
    ● 6 až 8 orechov

    Dbajte na pitný režim

    Každý deň vypite 1 až 1 a pol litra vody. Na raňajky si môžete dať čiernu kávu, kapučíno alebo čaj. Po večeri je vhodný bylinkový čaj. Žiadne sladené nápoje.

    Červené víno

    K večeri si môžete dopriať pohár červeného vína (120 ml).

    Horká čokoláda

    Približne 30 g horkej čokolády si môžete dať raz, dvakrát za týždeň.

    Buďte aktívna

    Každý deň zaťažte svoje telo aspoň 30 minútami cvičenia. Vyberte si prechádzku, bicykel, plávanie, tanec alebo strečing.

    7-dňový mamma mia plán

    Zdroj: shutterstock

    7-dňový mamma mia plán

    1. deň

    Raňajky: Celozrnná hrianka s džemom
    Opečieme 1 plátok celozrnného chleba a potrieme 1 ČL džemu s nízkym obsahom cukru. Podávame so 120 ml mlieka.

    Obed: Špagety so šalátom z mladého špenátu a granátovým jablkom
    Uvaríme 70 g špagiet, ktoré polejeme paradajkovo-bazalkovou omáčkou. Podávame so šalátom: zmiešame špenát, granátové jadierka, nakrájanú hrušku, olivový olej a mleté čierne korenie.

    Večera: Zeleninová frittata
    Zmiešame nakrájanú uvarenú mrkvu, špargľu, hrášok a 1 malý zemiak. Pridáme 10 g parmezánu, soľ a mleté čierne korenie. Zmiešame s 2 rozmiešanými vajciami a 2 vyšľahanými bielkami. Nalejeme do formy a pečieme 20 minút. Podávame s rukolou a paradajkami.

    Zdroj: shutterstock

    Porciu cestovín vždy doplňte zeleninou a bylinkami podľa chuti.

    2. deň

    Raňajky: Koláč z ovsených vločiek a banánu
    Zmiešame 65 g ovsených vločiek s 25 g sušených brusníc, 20 g opražených mandlí a pol ČL mletej škorice. Zalejeme 40 ml mandľového mlieka. Necháme pár minút postáť a pridáme 1 roztlačený banán a pol jablka nakrájaného na malé kúsky. Pečieme 15 minút.

    Obed: Celozrnné linguine s pórom a orechmi
    Jeden nakrájaný pór podusíme na olivovom oleji. Po zmäknutí pridáme 3 nasekané vlašské orechy. Uvaríme 70 g cestovín a pridáme ich k póru. Posypeme parmezánom.

    Večera: Pomarančové prsia s pistáciami
    Naložíme 1 kus kuracích pŕs do šťavy z červeného pomaranča. Opečieme spolu s 1 PL pistácií. Podávame s ryžou a so šalátom posypaným tekvicovými semienkami.

    3. deň

    Raňajky: Müsli s jogurtom a čučoriedkami
    Zmiešame 40 g ovsených vločiek s 1 ČL slnečnicových semienok, 1 ČL ľanových semienok, 30 g nasekaných mandlí a so štipkou muškátového orieška. Zalejeme 120 ml kokosového jogurtu a posypeme čučoriedkami.

    Obed: Cestovinový šalát s makrelou
    Cherry paradajky, bazalku, olivy a vločky čili zmiešame so 70 g makrely v olivovom oleji a podávame s vychladnutými celozrnnými cestovinami.

    Večera: Plnená paprika
    Zmiešame 70 g mletého hovädzieho mäsa, soľ, korenie, cesnak, 15 g parmezánu a 1 vajce. Zmesou naplníme 1 vyčistenú papriku a upečieme. Podávame so zeleným šalátom.

    4. deň

    Raňajky: Celozrnná hrianka s džemom
    Pozrite 1. deň.

    Obed: Cícerový šalát
    Zmiešame 50 g cícera s hrsťou cherry paradajok, olivami, nasekanou červenou cibuľkou, bazalkou, olivovým olejom, citrónovou šťavou, korením. Podávame s porciou celozrnných cestovín.

    Večera: Morský vlk so špargľou a s hráškom
    Ugrilujeme 1 filetu z morského vlka a podávame so špargľou, s hráškom a citrónovou šťavou.

    5. deň

    Raňajky: Broskyňový kokteil
    Rozmixujeme 1 malú broskyňu, 1 datľu a 1 banán so 120 ml mandľového alebo iného rastlinného mlieka a štipkou mletej škorice.

    Obed: Cestoviny s krevetami a so špenátom
    Uvaríme 70 g pohánkových cestovín al dente. Na olivovom oleji podusíme špenát, cesnak a 6 kreviet. Pridáme cestoviny a ešte chvíľu podusíme. Dochutíme.

    Večera: Pečené kura s bylinkami
    Naložíme polovicu jedného kusa kuracích pŕs do zmesi papričky čili, cesnaku, soli, mletého čierneho korenia, dijonskej horčice, rozmarínu, majoránu a tymianu. Upečieme a podávame so šalátom z fenikla, pomaranča, olív, citrónovej šťavy a olivového oleja.

    6. a 7. deň

    Zopakujte ktorékoľvek 2 dni.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.