Dagmar začína svoj príbeh takto: „Mala som osemnásť rokov, keď sa u mňa po hádke s otcom v Chorvátsku prvýkrát objavil ekzém na vnútornej strane lakťov. Nebol to však jediný zdravotný problém, s ktorým som v tom čase bojovala. Ekzém bol iba špička ľadovca. Dlhé roky ma trápili bolesti brucha, nepravidelná stolica či zapálené akné na chrbte a tvári. Navyše aj oslabená imunita, únava a depresie. Vtedy sa začal maratón od špecialistu k špecialistovi a ja som v tom čase absolvovala prvé kolonoskopické vyšetrenie, ktoré ma traumatizovalo na dlhé roky,“ spomína.

Intolerancia na laktózu

Z kolonoskopie jej zistili nešpecifický zápal v sliznici hrubého čreva a odporúčali liečbu tabletkami. Približne v tom čase jej z krvi zistili aj silnú intoleranciu na laktózu – mliečny cukor. Súčasne jej odobrali vzorku z ložiska vnútorných lakťov, ktorá potvrdila atopickú dermatitídu – ekzém. Nasadili jej kortikosteroidnú liečbu s odporúčaním, aby sa vyhla potravinám s obsahom laktózy. Pre Dagmar to bolo vtedy ťažké: „Keď každý deň konzumujete smotanu, syry a jogurty, ťažko sa vám vzdáva potravín, ktoré tvoria gro vášho jedálneho lístka. Navyše, v tom čase nebolo toľko bezlaktózových alternatív ako dnes.“

Musela vymeniť šatník

Po vysadení laktózy sa jej tráviace ťažkosti skutočne ustálili. Po začatí liečby kortikosteroidmi jej zmizol aj ekzém. Ich vedľajším účinkom bol však veľký nárast hmotnosti a Dagmar si zrazu musela kupovať o dve čísla väčšie oblečenie a kompletne vymeniť šatník. Do ničoho, čo nosila predtým, sa nezmestila. Dagmar priznáva: „Nebola som svojej diéte úplne verná a sem-tam som zjedla aj mliečne výrobky s obsahom laktózy. Tabletky sa však míňali a ich opätovné užívanie bolo podmienené ďalšími kolonoskopickými vyšetreniami, ktoré som musela absolvovať. Tie potvrdili pretrvávajúci zápal. Ak som ich už nechcela absolvovať, musela som sa vzdať laktózy natrvalo.“

Tak aj urobila. Postupným sebarozvojom a overovaním informácií vysadila kortikosteroidy, ktoré užívala takmer päť rokov. Po ich vysadení opäť schudla a začala sympatizovať s raw stravou. Nekonzumovala žiadne mliečne výrobky, jedla iba ovocie, zeleninu, orechy, a to prevažne v surovom stave, a iba minimum mäsa. Ekzém sa jej však onedlho vrátil a ešte intenzívnejší.

Kolonoskopickým vyšetrením jej zistili zápal a z krvi silnú intoleranciu na laktózu.
Zdroj: shutterstock

V lete iba vo svetri

Spočiatku si myslela, že to spôsobila detoxikačná kúra, ktorú vtedy užívala. Po jej vysadení však ekzém nezmizol. Poznačilo to aj jej sebavedomie. „Pamätám sa na horúce letné dni a samu seba zabalenú vo svetri, ktorý ma chránil pred zvedavými pohľadmi okolia. Mala som pocit, že sa mi na ekzém všetci pozerajú, a z toho som mala veľké komplexy. Môj prirodzený postoj bol s prekríženými rukami, aby nikto nevidel moje ložiská. Všetko toto sa hlboko podpisovalo na mojom sebavedomí aj na správaní sa voči okoliu,“ vyťahuje Dagmar nepríjemné spomienky.

Išla som sa rozškrabať do krvi

Veľmi chcela vedieť, čo je príčinou jej ekzému. Pomaly začala na svoje otázky dostávať odpovede. Prvý náznak, že ekzém súvisí so stravou, sa jej potvrdil pri jedení pistácií. „Nezjedla som ich ani desať a išla som sa rozškrabať do krvi. So svojím problémom som však už nechcela ísť k žiadnemu lekárovi, pretože kortikoidy som nepovažovala za riešenie, ale iba za zakrytie problému.“

Pred eliminačnou diétou
Zdroj: archív autorky

Test na potravinové intolerancie

Neskôr sa dostala na vstupné vyšetrenie do centra alternatívnej medicíny, kde sa stretla s iným prístupom, než na aký bola zvyknutá. Vyšetrenie trvalo približne 2,5 hodiny a počas neho jej povedali, že vo väčšine prípadov ekzém súvisí so stravou. Vtedy sa prvýkrát dozvedela o teste na potravinové intolerancie, ktorý dokáže detegovať z kapilárnej krvi namerané IgG protilátky. Išlo o test, ktorý testuje viac ako 200 potravín. Najprv ju odradila cena, ale po mesiaci úvah sa rozhodla investovať peniaze do svojho zdravia.

Počas eliminačnej diéty
Zdroj: archív autorky

32 potravín muselo ísť z jedálneho lístka von

Po týždni, keď prišli výsledky, sa jej takmer zrútil celý svet. Test jej potvrdil intolerancie na kravské, ovčie, kozie mlieko, kazeín, vaječný bielok, žĺtok, pšenicu, gliadín (pšeničný proteín), ryžu, zemiaky, pistácie, mandle, kešu, pomaranč a podobne. Spolu to bolo 32 potravín, ktoré musela z jedálneho lístka vylúčiť. Súčasne užívala aj detoxikačnú kúru. Prvý mesiac bol najhorší. Ekzém sa dokonca zhoršoval a približne na konci druhého mesiaca prišlo zlepšenie a kompletne zmizol. „Bolo pre mňa neuveriteľné, ako dokážu potraviny ovplyvňovať naše telo,“ hovorí Dagmar.

Zbohom reštauráciám

Pri potravinovej intolerancii je nevyhnutné mať pestrý jedálny lístok. V mnohých prípadoch boli jej nákupy v biopotravinách ako kupovanie mačky vo vreci. Predtým bola skôr reštauračný typ a snažila sa vareniu vyhnúť. Po pár návštevách reštaurácie si však uvedomila, že pri intolerancii na ryžu a zemiaky, čo sú na Slovensku štandardné prílohy, jej nikto nevedel ponúknuť iné alternatívy. Stále však mala na výber – buď sa vráti ku kortikosteroidom a konvenčnej liečbe, alebo sa naučí variť tak, aby bola v súlade so svojím telom, a bude vďaka eliminačnej diéte bez liekov. „Odpoveď som poznala a tie krásne ruky bez ekzému mi boli nielen vtedy, ale sú aj teraz dostatočnou motiváciou, prečo eliminačnú diétu držím dodnes,“ priznáva spokojne, prečo toto rozhodnutie nebolo ťažké.

Aj keď úplne zmenila stravu, prvou reakciou bolo zhoršenie ekzému. Až po dvoch mesiacoch zmizol.
Zdroj: archív autorky

Odborníci testy na potravinové intolerancie neuznávajú

Dagmar pokračuje: „Problematika potravinových intolerancií je dodnes tabuizovaná a nesprávne pochopená. Potravinová intolerancia sa v zdravotníctve výhradne spája s enzýmovou nedostatočnosťou, akou je napríklad histamínová alebo laktózová intolerancia. Práve to mnohých odborníkov mätie, a preto neuznávajú testy na potravinové intolerancie. Potravinová intolerancia však býva označená ako alergia III. typu a oproti klasickej potravinovej alergii, kde sa testuje prítomnosť IgE protilátok, sa pri potravinovej intolerancii skúma hladina IgG protilátok.“

Viac než len tabletka

„Moja skúsenosť ma doviedla k pomoci ľuďom, ktorí chcú viac než len tabletku na svoje problémy, ale často nevedia, kde a ako začať. V roku 2018 som sa rozhodla založiť blog, rozširovať povedomie o tejto problematike cez sociálne siete a deliť sa o recepty zamerané na širokú škálu potravinových intolerancií. Moje poznatky a skúsenosti ma inšpirovali napísať knihu Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, v ktorej poukazujem, ako podľa zahraničných vedeckých štúdií môže potravinová intolerancia súvisieť s diagnózami ako ADHD, s poruchami autistického spektra, s nadváhou, ekzémami, migrénami, reumatoidnou artritídou, so syndrómom dráždivého čreva, s neplodnosťou, častými potratmi a podobne. Zároveň v nej ponúkam vlastnú skúsenosť ako možnosť dovoliť si prebrať zodpovednosť za svoje zdravie. Verím totiž, že skúsenosť má zmysel, ak sa o ňu podelíme s ostatnými,“ uzatvára Dagmar.

Keď jedlo dokáže riešiť zdravotné problémy
Zdroj: archív autorky