Keďže je naše trávenie geneticky nastavené skôr na nedostatok, pričom, ruku na srdce, žijeme skôr v prebytku, logicky priberáme. Tu pomôže len prudké stlačenie kalorickej brzdy. Nebojte sa, s našimi domácimi a ľahkými jedlami nebudete ani hladovať, ani nebudete ukrátená o pôžitok z jedla.

Nové zvyky

Ku kávičke koláčik, k večernému filmu miska čipsov – to bolo včera! Dnes je namieste disciplína. Jesť budete len ráno, na obed a večer. Maškrtný jazýček skrotí čaj osladený stéviou alebo malá kôpka ovocia. Ani sa nenazdáte a budete sa pýšiť sexi postavičkou v plavkách.

Toto zmeňte vo svojom stravovaní:

1. Viac dobrých sacharidov

Po produktoch z bielej múky (chlieb, cestoviny) sme čoskoro znova hladné. Z toho dôvodu uprednostnite celozrnné potraviny so sacharidmi, ktoré sa pomalšie trávia. Týmto spôsobom prijmete aj menej kalórií.

2. Zelenina na tanieri DENNE

Nízky počet kalórií, dlhodobý pocit sýtosti a zásoba cenných výživných látok k tomu! Reč je o kapuste, koreňovej zelenine a spol. Keďže zelenina je úplne bez tuku, môžete si jej dopriať, koľko chcete.

3.  Pite „tukožrútsky“ čaj

Do hrnčeka dáme 1 ČL sušených alebo 4 čerstvé, nasekané brezové lístky, 2 cm nasekaného zázvoru a 500 ml vody a varíme 5 minút. Pre sladšiu chuť pridajte 1 lístok stévie. Preceďte a popíjajte počas dňa. Nepočítajte však s tým, že čaj urobí všetku prácu za vás!

Maškrťte s rozumom
Zdroj: shutterstock

4.  Maškrťte s rozumom

Ak si medzi jedlami doprajete niečo pod zub, narušíte tým odbúravanie tukov. Radšej si rozmixujte 150 g ovocia na smoothie.

5.  Upečte si bielkovinový chlieb

Na 1 bochník necháme kysnúť 1 kocku droždia a 2 PL cukru v 100 ml teplého cmaru asi 15 minút. Zmiešame s 500 g celozrnnej pohánkovej múky, 2 ČL soli, 300 ml cmaru a 250 g nízkotučného tvarohu. Vymiesime hladké cesto a necháme pod utierkou kysnúť asi 60 minút. Vmiesime 2 zväzky nasekanej petržlenovej vňate a 150 g pšeničných otrúb.  Nanesieme do vymastenej a pomúčenej chlebovej formy a necháme odležať 30 minút. Pečieme pri 200 °C asi 40 minút. Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Vzorový jedálny lístok
Zdroj: shutterstock

Vzorový jedálny lístok 

1. deň

Raňajky: Ovocné müsli

Zmiešame 4 PL ovsených vločiek s 1 PL sezamu, trochou škorice a so šťavou z 1 pomaranča. Necháme cez noc odležať v chladničke. Ráno premiešame s 2 až 3 PL nízkotučného tvarohu a so 150 g jahôd. 280 kcal, T: 8 g

Ovocné müsli
Zdroj: shutterstock

Obed: Panvička so špenátom

Uvaríme 50 g čínskych rezancov podľa návodu. Nakrájame 100 g kuracích pŕs na rezančeky a sprudka opečieme na 1 ČL horúceho oleja. Pridáme trochu vločiek čili a cesnak a spolu krátko podusíme. Vmiešame 175 g čerstvého špenátu a necháme spariť. Dochutíme sójovou omáčkou a vmiešame rezance. Posypeme 1 ČL arašidov a malým množstvom koriandra. 410 kcal, T: 12 g

Večera: Bylinkový cottage

Zmiešame 250 g cottage syra s 1 vajcom, 1 žĺtkom a 2 PL pažítky, ako aj 2 PL petržlenovej vňate. Dochutíme a pečieme vo vymastenej forme asi 30 minút. Podávame so 100 g zeleného šalátu.

445 kcal, T: 26 g

2. deň

Raňajky: Tvarohový chlebík

Vymiešame 3 PL nízkotučného tvarohu so soľou, s čiernym korením, citrónovou šťavou a kôrou, ako aj s 2 až 3 ČL nasekaného šťaveľa a trochou repkového oleja. Natrieme na 2 plátky bielkovinového chleba. 270 kcal, T: 5 g

Obed: Paštrnákové karí

Očistíme 250 g paštrnáka a nakrájame na kocky. Nakrájame 100 g kuracích pŕs na rezance a opečieme na 1 ČL horúceho oleja. Pridáme polovicu nasekanej cibule a trochu cesnaku. Opečieme a zalejeme 150 ml vody. Vmiešame paštrnák, 40 g červenej šošovice a 2 až 3 ČL citrónovej šťavy. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 10 minút. Podávame posypané koriandrom. 420 kcal, T: 7 g

Večera: Lososový šalát

Nasekáme 2 jarné cibuľky a opečieme na 1 ČL masla. Vmiešame 60 g ryže a zalejeme 150 ml vývaru. Varíme asi 20 minút. Dochutíme a premiešame s 50 g rukoly, 50 g údeného lososa a trochou citrónovej šťavy. 400 kcal, T: 13 g

Lososový šalát
Zdroj: shutterstock

3. deň

Raňajky: Chrumkavé müsli

Opečieme 20 g nasekaných mandlí s trochou kardamómu na troche oleja. Premiešame s 1/2 ČL medu, 10 g pufovaného amarantu, so 100 g sezónneho ovocia a s 200 g cmaru. 300 kcal, T: 14 g

Obed: Pak Choi s hovädzími rezančekmi

Pripravíme 50 g sójových rezancov podľa návodu na obale. Umyjeme 200 g kapusty pak choi, nasekáme nahrubo a opekáme na 1 ČL oleja 5 až 6 minút. Dochutíme sójovou omáčkou a udržujeme v teple. Opekáme 75 g hovädzích rezančekov na horúcom výpeku z kapusty asi 1 minútu. Pridáme trocha nasekaného cesnaku a 100 g strúhanej mrkvy a dusíme do polomäkka. Zamiešame rezance a kapustu. 415 kcal, T: 13 g

Večera: Reďkovkový dip

Očistíme polovicu zväzku reďkoviek a rozštvrtíme. Spolu so 100 g fety rozmixujeme. Osolíme a okoreníme. Podávame s 2 plátkami bielkovinového chleba a 200 g nakrájanej zeleniny. 420 kcal, T: 10 g

Reďkovkový dip
Zdroj: shutterstock

4. deň

Raňajky: Ovocný chlebík

Rozmixujeme 50 g jahôd s trochou vanilky. Vmiešame 10 g kuskusu a necháme 10 minút odležať. Vmiešame 1/2 ČL mandľového masla a natrieme na 2 plátky bielkovinového chleba. 270 kcal, T: 3 g

Obed: Špargľové ragú

Očistíme 500 g bielej špargle a nakrájame. Varíme v osolenej vode 10 minút. Vyberieme dve tretiny špargle, zvyšok varíme ešte 5 minút a následne rozmixujeme. Zamiešame 100 g čerstvého bylinkového syra. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme odloženú špargľu a trochu nasekanej bazalky. Podávame s 300 g varených zemiakov. 405 kcal, T: 21 g

Špargľové ragú
Zdroj: shutterstock

Večera: Zeleninový burger

Očistíme 1 menší kaleráb a nakrájame na 4 plátky. Krátko povaríme vo vývare. Na 2 plátky bielkovinového chleba natrieme 2 PL čerstvého bylinkového syra, obložíme 2 plátkami dusenej šunky, ako aj kalerábom. Spojíme a rozrežeme na 2 burgery. 550 kcal, T: 7 g