Reklama

Týka sa to aj vás? Mnohí histaminici vôbec netušia, že nimi sú: Ak máte 9 príznakov, je zle!

Čo môžu a nemôžu jesť histaminici?

Zdroj: Getty Images

Reklama

Presnejšie s nízkou dávkou, pretože histamín sa z jedálneho lístka nedá vylúčiť úplne. Ale keby ste sa náhodou ocitli v klube HIT, musíte najmä čítať zloženie každého jedla.

Možno sa pýtate, prečo by ste si tento článok mali prečítať, keď o žiadnej histamínovej intolerancii (HIT) nič neviete. Ak dovolíte, poradíme vám. Čítajte ho práve preto! Mnohí histaminici totiž vôbec netušia, že nimi naozaj sú. A pritom sa, dajme tomu, aj dlhší čas sťažujú, že ich po jedle prepadne žihľavka, zle im trávi alebo tečie z nosa. „Často ich považujú za hypochondrov, no rozhodne to tak nie je. Príznaky histamínovej intolerancie vedia skutočne znepríjemniť život,“ hovorí alergiologička Veronika Pružincová.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Príznaky histamínovej intolerancie

     

    MUDr. Veronika Pružincová, alergiologička

    Vo svojej ambulancii sa pravidelne stretáva s histaminikmi, ktorí ostanú po určení diagnózy tak trochu v šoku. Vystraší ich dlhý zoznam „zakázaných“ potravín. O tom, že ich obavy sú zbytočné, bude aj jej knižka, ktorú pripravuje s kamarátkou Katkou.

    Pomôže nízkohistamínová diéta

    Poďme však pekne od začiatku. Čo je to histamín a ako súvisí s jedlom? „Je všade aj v našom organizme, kde plní rôzne dôležité funkcie, navyše ho prijímame s určitými potravinami. Problémom pri histamínovej intolerancii je však enzým DAO (diaminooxidáza), ktorý má histamín štiepiť. Buď ho je málo, alebo je menej funkčný. Vtedy sa histamín v tele nahromadí a začne robiť šarapatu. Najskôr v tenkom čreve, takže prvými príznakmi býva bolesť brucha, kŕče, nadúvanie. Neskôr k nim pribudnú kožné alebo dýchacie problémy typické pre alergie,“ vysvetľuje odborníčka. HIT od alergií rozlíši lekár, ku ktorému by ste mali zájsť, keď máte podozrenie. „Ak sa dokáže, že ste histaminik, poradí vám diétu. Budete si dávať pozor na všetky potraviny, ktoré obsahujú viac histamínu. Nie je to jednoduché, ale dá sa to zvládnuť. A disciplína sa oplatí, pretože už počas prvého týždňa zbadáte výsledky.“ Pri HIT počítajte aj s tým, že nebudete len viac čítať (etikety výrobkov), ale aj viac variť. A to je na tejto diéte super, čo poviete?

    Také sú odhady

    Asi 5 až 8 % ľudí trpí histamínovou intoleranciou. Z toho 65 % tvoria ženy. Je ich viac najmä preto, lebo na rozdiel od mužov častejšie vyhľadávajú lekára. Dotlačia ich k tomu najmä estetické problémy, ako je nepríjemné nafukovanie či zhoršená pleť.

    Ste ďalší kandidát na HIT?

    Ak odpoviete kladne na viac z týchto otázok, mali by ste navštíviť odborníka. Možno netrpíte práve histamínovou intoleranciou, no telo vám dáva jasné signály, že niečo nie je v poriadku.

    1. Trápia vás alergie?
    2. Po jedle vás svrbí pokožka, vyhádžete sa, nafúkne vás alebo rozbolí hlava?
    3. Búši vám srdce a kolíše tlak?
    4. Začervenáte sa po jedle alebo alkohole?
    5. Trpíte migrénami alebo astmou?
    6. Často pijete (vodu)?
    7. Máte nepravidelný menzes?
    8. Melanchólia, nepokoj, depresia alebo panika sa stali vašimi najnovšími spoločníkmi?
    9. Zle znášate alkohol?

    Aha!

    Vďakabohu, dnes už v lekárni zoženiete kapsuly s enzýmom DAO, ktoré dokážu histamín z jedla rozložiť, a tak vám nespôsobí obvyklé problémy. Užijete ich pred pokrmom, o ktorom viete alebo aspoň tušíte, že bude vysokohistamínový. „Lieky sú fajn, napríklad keď plánujete oslavu, dovolenku, služobnú cestu alebo dostanete chuť jednoducho zhrešiť. Diétu však nimi určite nenahradzujte,“ radí alergiologička Veronika Pružincová.

    Súrne niečo veeeľmi kalorické?

    Zachránia vás čipsy alebo hranolčeky! Neobsahujú žiaden histamín, respektíve minimum. No keďže by ste sa mali stravovať zdravo, nepodľahnite náhlemu pokušeniu príliš často. Na to, aby ste alergiu na histamín zvládali bez problémov, potrebujete byť hlavne v dobrej kondícii.

    Zakázané potraviny? Nie tak úplne!

    1. čokoláda
    Môžete však bielu! Hľadajte však medzi nimi takú, v ktorej je sójový lecitín nahradený slnečnicovým.

    2. kakao
    Vymeňte ho za karob (svätojánsky chlieb). Chutí sladšie ako kakao, môžete s ním piecť alebo si ho len tak nasypať na mliečnu ryžu či na kaše. Zoženiete ho už aj v bežných supermarketoch.

    3. alkohol
    Alkohol by mal byť tabu pre všetkých s HIT, pretože patrí medzi takzvané DAO blokátory. Dobrá správa je, že nedávno sa už aj na slovenskom trhu objavilo nízkohistamínové víno. Vyskúšajte, uvidíte.

    4. káva, čierny a zelený čaj
    Relaxujte radšej nad šálkou maté alebo rooibosu. Neobsahujú kofeín a neblokujú účinok enzýmu DAO.

    5. pizza
    Tak, tu vás sklameme. Kysnuté cesto, paradajkový základ a kopa syra je trojkombinácia, ktorá sa s HIT vôbec nekamaráti. Opatrne s ňou!

    Zdroj: Dušan Křístek

    Pizza sa s histaminikmi nekamaráti.

    Potraviny, ktoré obsahujú alebo uvoľňujú histamín

    ● paradajky, baklažán, avokádo, špenát
    ● nakladané a konzervované potraviny (kyslé uhorky, kyslá kapusta)
    ● zrejúce syry a fermentované mliečne výrobky: jogurty, acidofilné mlieko, bryndza
    ● čerstvé pečivo, chlieb, kysnuté cesto (obsahujú životaschopné kvasnice)
    ● údeniny – salámy, šunky, klobásy
    ● ryby a kôrovce
    ● strukoviny – najmä cícer a sója
    ● kakao a čokoláda
    ● citrusy a banány
    ● bobuľové ovocie, najmä jahody
    ● ocot, horčica
    ● hotové jedlá
    ● jedlá s konzervantmi a pridanými farbivami (benzoáty, siričitany, dusičnany, glutamany)
    ● alkohol

    Potraviny s nízkym obsahom histamínu

    ● čerstvé mäso
    ● vajca
    ● jablká a hrušky
    ● zemiaky
    ● čerstvá zelenina okrem paradajok, špenátu a baklažánu
    ● špaldové a celozrnné pečivo
    ● ryža, ryžové cestoviny, ryžový chlieb, ovsené vločky, pšenová múka, kukuričné cestoviny
    ● čerstvé pasterizované mlieko
    ● mozzarella, ricotta, cottage, maslo
    ● kokosové a ryžové mlieko

    Uberte!

    Je dokázané, že alergie „živí“ aj znížená imunita a vnútorný stres. Histaminici na ne takisto reagujú zhoršenými prejavmi. Ak ste jednou z nich (alebo aj nie), naučte sa oddychovať. Športujte, prechádzajte sa na čerstvom vzduchu, venujte sa viac samy sebe. V prípade, že ste v strese dlhodobo, možno je načase okrem jedálneho lístka zmeniť prácu alebo partnera.

    Aj hviezdy si musia dávať pozor

    Gisele Bündchen (38), modelka

    Kráska nedá dopustiť na zdravú stravu svojej rodiny a pre svoj náročný jedálny lístok dokonca zamestnáva vlastného šéfkuchára. Napriek tomu, že nik z jej najbližších netrpí histamínovou intoleranciou, modelka prísne dodržiava diétu s jeho nízkym obsahom. Strava Gisele sa skladá z 80 % z rastlinnej potravy a 20 % tvorí mäso. Modelka však v jedle nechce paradajky, papriku ani ovocie ako jahody, ktoré podľa jej slov vyvolávajú v tele zápal a vedú k mnohým ochoreniam. Naopak, rada si pochutná na jedlách s nízkym obsahom histamínu, ako je brokolica, čerstvé mäso či biele ryby.

    Zdroj: Shutterstock

    Gisele Bündchen

    Dominika Stará (26), speváčka

    Mladá slovenská speváčka sa roky trápila, no diagnóza prišla, až keď mala 19 rokov. „Som silná histaminička a keďže môžem jesť len kuracie a úplne čerstvé mäso, vajíčka len natvrdo, syry žiadne a mliečne výrobky len obmedzene, rozhodla som sa pre vegánstvo. Odkedy som vegánkou, cítim sa skvele. Nebýva mi po jedle zle, mám viac energie a zlepšila sa mi pleť. Milujem variť, vymýšľam recepty, hľadám vegánske alternatívy svojich obľúbených jedál, ktoré varím celej rodinke. V tomto životnom štýle som sa našla,“ povedala Novému Času pre ženy Dominika.

    Zdroj: archív D.S.

    Dominika Stará