Reklama

Účinné chudnutie pre netrpezlivých: Tukožrútsky MELÓN urobí s krivkami zázraky, kilá pôjdu preč

Za 3 dni -2 kg

Zdroj: shutterstock

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Melóny sú skvelým zoštíhľujúcim pomocníkom pre netrpezlivých. Vďaka vysokému podielu vody skvelo naplnia žalúdok a zaženú hlad. Množstvo vitamínu C zasa pomáha rozbehnúť spaľovanie tukov. Na leto ideálne, čo poviete?

Melón obsahuje až 95 percent vody. Vďaka tomu má 100 g tohto ovocia len 35 kcal. Napriek tomu je bohatý na vitamíny, minerály a stopové prvky. K tomu pôsobí močopudne a zľahka laxatívne. Aj keď chutí sladko, patrí do tej istej čeľade ako uhorky a tekvice. Preto prináša do nášho tela značne menej cukru ako niektoré ovocné druhy. Je skvelým prostriedkom, ako si zlepšiť postavu. Univerzita v Pensylvánii spravila pokus, pri ktorom vytvorila dve skupiny žien. Jedna skupina sa mala vyhýbať tukom a druhá mala zvýšiť príjem potravín bohatých na vodu, napríklad melóny. Po šiestich mesiacoch sa zistilo, že ženy, ktoré prijímali potraviny bohaté na vodu, schudli trikrát viac ako „nízkotučná“ skupina! A čo je dôležitejšie, novú hmotnosť si udržali aj šesť mesiacov po skončení experimentu.

Ako na to:

V našom trojdňovom zoštíhľujúcom pláne si okrem skvelých receptov môžete dopriať ako olovrant 200 g dužiny melóna podľa svojej chuti (vo svete existuje viac ako 750 druhov). Zoštíhľujúci efekt znásobí voňavá bylinka, napríklad čerstvá mäta – vďaka svojej aróme zvyšuje produkciu hormónov, ktoré vysielajú signál zasýtenia, a vďaka tomu bráni vlčieho hladu.
Dôležité! Denne vypite 1,5 až 2 litre nesýtenej vody alebo nesladených bylinkových čajov.

1. deň

Raňajky na výber

Jogurtové smoothie
Nakrájame 200 g kantalupu na kúsky a rozmixujeme so 150 g bieleho jogurtu, s 1 ČL citrónovej šťavy a 1 ČL medu.
200 kcal, T: 6 g, S: 32 g, B: 8 g

Žemľa so syrom a s paradajkou
Nakrájame 2 paradajky na plátky. Celozrnnú žemľu rozpolíme a obložíme paradajkovými plátkami a 30 g syra. Osolíme a okoreníme.
240 kcal, T: 7 g, S: 33 g, B: 14 g

Müsli z ovsených vločiek
Zmiešame 30 g ovsených vločiek so 100 ml mandľového mlieka. Nakrájame 1 nektárinku a spolu s 1 ČL medu a so štipkou škorice vmiešame do kaše. Posypeme 2 nasekanými vlašskými orechmi.
290 kcal, T: 10 g, S: 44 g, B: 7 g

Zdroj: shutterstock

Jogurtové smoothie

Obed

Šalát s jogurtom
Nakrájame 1 jarnú cibuľku na kolieska. Ošúpeme 1/2 šalátovej uhorky, rozpolíme, odstránime jadierka a nakrájame na polmesiačiky. Natrháme 1 rímsky šalát. Očistíme 1/4 melóna gália a dužinu nakrájame na kocky, prípadne vykrajovačom na melón vytvoríme asi 2 cm guľôčky. Nakrájame 2 reďkovky na tenké plátky a 1/2 stopkového zeleru na menšie kúsky. Nasekáme 1 vetvičku mäty nadrobno. Všetko premiešame s 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL olivového oleja, so soľou a s mletým čiernym korením. Dáme bokom. Na panvici rozhorúčime 1 ČL olivového oleja, zamiešame 1/2 ČL rímskej rasce, 1/4 ČL kajenského korenia a 1/4 ČL mletej červenej papriky. Opekáme 2 až 3 minúty. Pridáme 80 g precedeného konzervovaného cícera a ohrievame za stáleho miešania asi 3 minúty. Ošúpeme zrelé avokádo a 50 g nakrájame na plátky. Do misy nalejeme 100 g prírodného jogurtu a obložíme šalátom, cícerom a avokádom. Na ozdobu môžeme použiť bobuľové ovocie.
440 kcal, T: 25 g, S: 38 g, B: 15 g

Zdroj: shutterstock

Exotický šalát

Večera

Exotický šalát
V miske zmiešame 1 ČL oleja, 1 PL octu, 1/2 ČL mletého koriandra, štipku mletého kardamómu, soľ a mleté čierne korenie. Nakrájame 1/2 uhorky a 200 g kantalupu na kocky. Prepolíme 1 menšiu červenú cibuľu a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame. Opražíme 2 PL tekvicových jadierok nasucho do svetlohneda. Nasekáme 3 vetvičky koriandra a 2 vetvičky mäty. Jadierka a bylinky nasypeme na šalát.
300 kcal, T: 19 g, S: 30 g, B: 9 g

2. deň

Raňajky- vyberte si raňajky uvedené v prvom dni.

Zdroj: shutterstock

Grilovaný melón s krevetami

Obed

Grilovaný melón s krevetami
Nasekáme 5 g olúpaného zázvoru najemno a premiešame s 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL olivového oleja, so soľou a s mletým čiernym korením. Natrháme 1 rímsky šalát a premiešame s dresingom. Nasucho opražíme 1 ČL píniových orieškov dozlatista a nasypeme na šalát. Nakrájame 200 g červeného melóna na menšie kúsky. Rozhorúčime 1 ČL oleja, pridáme melón a 10 očistených kreviet. Opekáme asi 4 minúty, podľa potreby otáčame. Osolíme, okoreníme a podávame so šalátom.
330 kcal, T: 20 g, S: 19 g, B: 18 g

Zdroj: shutterstock

Medový melón s mozzarellou a so šunkou

Večera

Medový melón s mozzarellou a so šunkou
Nakrájame 200 g medového melóna na kocky. Natrháme 50 g parmskej šunky. Oboje premiešame s 50 g malej mozzarelly. Nasekáme 3 vetvičky bazalky a 1 vetvičku mäty. V miske zmiešame 1 ČL olivového oleja, 1 ČL medu a 1 PL svetlého balzamového octu. Nalejeme na šalát a posypeme bylinkami.
430 kcal, T: 24 g, S: 30 g, B: 24 g

Zdroj: shutterstock

Osvieži vás a prečistí organizmus

3. deň

Raňajky- vyberte si raňajky uvedené v prvom dni.

Obed

Šalát s kuraťom a pestom
Rozhorúčime 1 ČL oleja a opečieme na ňom 150 g kuracích pŕs z oboch strán. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Natrháme 50 g listového šalátu na menšie kúsky. Nakrájame 200 g medového melóna na kocky. V miske zmiešame 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie. Zmiešame so šalátom a s melónom. Prsia potrieme 1 ČL zeleného pesta, nakrájame na rezance a poukladáme na šalát. Posypeme 1  PL nasekanej petržlenovej vňate.
400 kcal, T: 23 g, S: 17 g, B: 34 g

Zdroj: shutterstock

Melón s fetou a olivami

Večera

Melón s fetou a olivami
Nakrájame 200 g červeného melóna na kocky. Nasekáme 3 vetvičky petržlenovej vňate a 2 vetvičky mäty. Všetko zmiešame. Na dresing nasekáme najemno 1 menšiu červenú cibuľu a 6 vykôstkovaných čiernych olív. Premiešame s 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL olivového oleja a trochou soli. Opatrne zamiešame do šalátu. Posypeme 100 g odtučnenej fety.
330 kcal, T: 18 g, S: 24 g, B: 21 g

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.