Umelé vs. prírodné: TOTO sladidlo môže vyvolať alergiu a... Ktoré zlepšuje zdravie zubov?!
16. 3. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: shutterstock
Aj keď si dávame pozor na štíhlu líniu, sem-tam zatúžime po niečom sladkom. Klasický biely cukor považujeme za smrť, a tak nám ostáva voľba: umelé či prírodné sladidlo?
Už slovo umelé neznie práve vábne. Na to, že také sú niektoré potraviny, ktoré do seba denne tlačíme, akosi zabúdame. Pri cukroch je nám to už jasnejšie a so železnou istotou by sme si vybrali radšej prírodnú cestu. Viete však, ktoré sladidlo kam patrí? A aký je vlastne skutočný rozdiel medzi prírodnými a umelými?
Rozoznajte ich
Umelé sladidlá sa zvyčajne používajú pri výrobe cukroviniek. Aj preto, že sú cenovo dostupnejšie. Pochádzajú najmä zo syntetických chemikálií vznikajúcich počas priemyselného spracovania. Na druhej strane, pôvod prírodných sladidiel je živočíšny i rastlinný. Keď sa zameriame na tie „zelené“, môžeme povedať, že majú nízky obsah kalórií, nízky obsah fruktózy a veľmi sladkú chuť. Sú považované za dobrú náhradu cukru, keďže na rozdiel od rafinovaného, ktorý sa používa často pri varení či príprave nápojov, majú podstatne menej kalórií. Nie div, že „fitnesáci“ siahajú radšej po nich. Oproti umelým sladidlám majú výhodu, pretože sú spojené s pozitívnymi zdravotnými výsledkami. Umelé sladidlá dodávajú jedlu chuť podobnú cukru, no telu dodajú podstatne menej energie. Ale pozor, ich nadmerná konzumácia môže mať neblahé účinky na zdravie. Sú totiž spájané s cukrovkou, obezitou, demenciou, kardiovaskulárnymi chorobami či so zubným kazom. Práve preto orgány regulácie potravín regulujú umelé sladidlá ako prídavné potravinárske látky.
Zdroj: shutterstock
Čím si osladiť život?
Prečo umelé sladidlá získalitakú popularitu?
Ako sme už spomenuli, predstavujú lacnejšiu alternatívu. Sú to aditíva, ktoré primiešaním do potravín vylepšujú ich trvanlivosť, vzhľad, konzistenciu, chuť či vôňu. Kým pôvodne šlo pri ich používaní o zníženie cien, dnes sú preslávené vďaka honbe za obmedzením kalórií. Hoci je ich energetická hodnota prakticky nulová, ich chuť je podstatne sladšia. Skvelým príkladom je kola, ktorá má svoju light verziu s umelými sladidlami. Umelé sladidlá sú skvelé z pohľadu marketingu pre výrobcov, pretože ľudia majú pocit, že pijú niečo bez cukru, aj keď je to sladké. A keďže na jedného Slováka pripadá až 32 kíl cukru ročne, čo je alarmujúce číslo, výrobcovia sa chytili týchto light produktov ako lepšej náhrady. S tým nie každý odborník súhlasí, preto aj pri nich treba byť opatrný. Nadmerná a dlhodobá konzumácia syntetických sladidiel v konečnom dôsledku môže viesť k obezite, inzulínovej rezistencii či môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych ochorení
Umelé sladidlá
Acesulfám draselný – vyrába sa synteticky metyláciou oxatiazínu uhoľnatého, následnou kryštalizáciou a zmiešaním s draselným hydroxidom. Nevstrebáva sa v ľudskom tele a vylučuje sa močom. Jeho účinky na zdravie boli sledované v niekoľkých štúdiách a vedecký výbor pre potraviny vydal záver, že sladidlo je bezpečné.
Aspartám – vyrába sa synteticky z fenylalanínu a kyseliny asparágovej. V súčasnosti sa používa vo väčšine light nápojov a potravinách. V decembri 2013 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vydal stanovisko so záverom, že aspartám je bezpečný pre celú populáciu. Výnimkou sú však ľudia, ktorí majú vrodenú poruchu látkovej premeny aminokyseliny fenylalanín.
Cyklamát sodný – vyrába sa synteticky pridaním hydroxidu sodného alebo vápenatého do cyklohexylamínu. Jeho zdravotná neškodnosť je predmetom sporov – v roku 1969 americká FDA vydala zákaz jeho používania, pretože údajne spôsoboval rakovinové nádory, no v roku 1999 po dlhodobých vedeckých štúdiách potvrdili, že ho nemožno jednoznačne považovať za karcinogén.
Sacharín – je umelé sladidlo, ktoré v roku 1878 objavil chemik Constatnin Fahlberg a vyrába sa z uhlia ako vedľajší produkt (synteticky vyrábaný z toluénu). Štúdie, ktoré v minulosti robili na zvieratách, ukázali, že spôsobuje zvýšený výskyt rakoviny. V roku 2000 po sérii ďalších testov odstránili sacharín zo zoznamu rakovinotvorných látok. Ľudia s problémami s močovým mechúrom by sa mali jeho konzumácii radšej vyhnúť. Výnimočne môže vyvolať alergie.
Sukralóza – vyrába sa synteticky zo sacharózy náhradou troch hydroxyskupín za tri atómy chlóru. Podľa niekoľkých inštitúcií je bezpečná, pričom bezpečné množstvo predstavuje 9 mg/kg telesnej hmotnosti. Vedľajšie účinky sa objavujú až pri konzumácii vyššej ako 1 500 mg/kg telesnej hmotnosti za deň. Väčšina prijatej sukralózy prejde tráviacou sústavou bez vstrebania a v nezmenenej podobe sa vylúči stolicou.
Taumatín – získava sa vodnou extrakciou proteínov zo západoafrickej trvalky Thaumatococcus daniellii, ovocia katemfe. Používa sa skôr ako modifikátor chuti než ako sladidlo pre svoju špecifickú chuť. Neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.
Neohesperidín – vyrába sa extrakciou horkej látky z grepových šupiek a nezrelých pomarančov. Nežiaduci vplyv nie je známy. V Európskej únii je ako sladidlo schválený od roku 1994.
Prehľad umelých sladidiel
Toto je maximálna dávka na 1 kg hmotnosti dospelého človeka a sladivosť, teda koľkokrát je sladidlo sladšie než cukor:
acesulfám draselný E950 9 mg 200-krát
aspartám E951 40 mg 180- až 200-krát
cyklamát sodný E952 7 mg 30-krát
sacharín E954 5 mg 300- až 500-krát
sukralóza E955 15 mg 60-krát
taumatín E957 1 mg 2 000- až 3 000-krát
neohesperidín DS E959 5 mg 1 900-krát

Siahnite po pokladoch z prírody
Pri cukre je stanovená optimálna denná dávka pre mužov na 37 gramov a pre ženy 25 gramov. Jedným zákuskom a pohárom koly však túto dávku veľmi rýchlo prekročíte. Ak to robíte často, môžete si tým spôsobiť zdravotné problémy. Ak do seba nechcete pchať chémiu v podobe umelých sladidiel a radšej volíte prírodnú cestu, skúste prírodné sladidlá. Môžete si vybrať med, kokosový cukor, brezový cukor (xylitol), sirup z agávy, hroznový cukor (dextróza), stéviu a ďalšie.
Med
Je plný antioxidantov s protizápalovými účinkami a navyše posilňuje imunitu. Vďaka antioxidantom znižuje riziko infarktu, mozgovej mŕtvice či niektorých druhov rakoviny. Pôsobí aj na hladinu cholesterolu a pomáha znižovať ten zlý a zvyšovať dobrý. Napriek benefitom jeho konzumáciu nepreháňajte. Lepšou alternatívou ako cukor je aj pre nižší obsah kalórií a prírodný pôvod.
Erytritol
Telo dokáže tento ovocný cukor ľahko stráviť, no pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť plynatosť a nadúvanie. Spája sa so zníženým rizikom vzniku kardiovaskulárnych problémov u ľudí trpiacich diabetom 2. typu. Pozor však na nadmernú konzumáciu.
Zdroj: shutterstock
Erythritol
Sirup z agávy
Obsahuje vysoké množstvo vitamínov a antioxidantov. Sirup má však vysoký obsah kalórií, preto môže pri nadmernej konzumácii prispieť k nárastu hmotnosti. Nezvyšuje však prudko hladinu cukru v krvi, pretože má nižší glykemický index ako cukor.
Zdroj: shutterstock
Sirup z Agáve
Xylitol
Je to brezový cukor a obsahuje o 40 % menej kalórií ako klasický cukor. Má veľmi nízky glykemický index, zanedbateľné účinky na hladinu cukru v krvi a inzulín. Xylitol nespôsobuje zubný kaz a podľa niektorých štúdií zvyšuje zdravie zubov, spevňuje sklovinu a odstraňuje povlak.
Zdroj: shutterstock
Xylitol - brezový cukor
Stévia
Všeobecne je 200– až 300-krát sladšia než stolový cukor, no neobsahuje žiadne kalórie. Je to skvelá zdravá alternatíva na kontrolu cukrovky či pri chudnutí.
Zdroj: shutterstock
Stévia
Kokosový cukor
Granulovaný cukor je bohatý na železo, zinok, vápnik a draslík, je zdrojom zdravých mastných kyselín a antioxidantov. Obsahuje aj inulín, ktorý spomaľuje absorpciu glukózy.
Zdroj: shutterstock
Kokosový cukor
Dextróza
Známa ako hroznový cukor predstavuje rýchly zdroj energie. Ako monosacharid je nevyhnutná pre existenciu ľudského organizmu a je vhodná pre športovcov.
Zdroj: shutterstock
Dextróza
Viete, že...
... podľa odporúčania Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín aj podľa WHO by mal cukor tvoriť najviac 10 % celkového denného príjmu?