Reklama

Táto choroba je ako chameleón, ale nedajte sa oklamať: Ak ste unavení a bolí vás brucho, je to jasné

Zbystrite pozornosť, ak sa mení vaša psychika, ste často smutné, apatické, nič vás nezaujíma, cítite sa chronicky unavená.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ochorenie, ktoré spôsobuje lepok (glutén), je ako chameleón. Prejavuje sa množstvom príznakov, ktoré môžu byť u každého iné.

Jedno je však rovnaké – lepok poškodzuje sliznicu tenkého čreva a tým ovplyvňuje vstrebávanie jednotlivých živín, čo môže vyvolať až vážne zdravotné komplikácie.

„Na Slovensku dnes trpí celiakiou takmer 20 000 ľudí. No predpokladá sa, že postihnutých je raz toľko pacientov, ktorí nie sú diagnostikovaní,“ hovorí odborníčka MUDr. Jarmila Kabátová a dodáva, že je preto dôležité, aby sme sa nebáli diagnostiky a v prípade ťažkostí navštívili odborníka. „Včasná diagnostika tak zabráni možným neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť,“ upozorňuje lekárka.

V čom je problém

„Celiakia je autoimunitné, geneticky podmienené a celoživotné ochorenie vyvolané gluténom. Môže sa prejaviť kedykoľvek počas života u detí aj dospelých. Charakteristická je výskytom variabilnej kombinácie klinických prejavov, pozitivitou protilátok, ktoré sú špecifické pre celiakiu, genetickými haplotypmi HLA-DQ2 alebo HLA-DQ8 a enteropatiou (ochorením čreva). Prejavuje sa poškodením črevnej sliznice, čo môže mať za následok poruchy vstrebávania makro- i mikronutrientov,“ vysvetľuje podstatu ochorenia MUDr. Kabátová a dodáva, že táto choroba postihuje až dvakrát častejšie ženy ako mužov a počet pacientov so zlepšujúcou sa diagnostikou neustále rastie.

Ako nám môže lepok škodiť

Lepok, obilná bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici a vo všetkých jej odrodách, raži, jačmeni či ovse, postihnutému človeku poškodzuje tenké črevo, ktoré je u zdravého človeka vystlané drobnými slizničnými výrastkami – klkmi. Tieto zväčšujú absorpčný povrch tenkého čreva a zabezpečujú tak vstrebávanie jednotlivých živín. Chronický zápal v čreve geneticky predisponovaného jedinca, vedie k atrofii – k vyhladeniu týchto klkov, v dôsledku čoho dochádza k poruche vstrebávania jednotlivých živín. Môže to potom viesť k deficitu niektorých minerálnych látok, vitamínov, bielkovín a k celkovej energetickej malnutrícii v dôsledku nedostatočného vstrebávania tukov a sacharidov, čo sa nakoniec môže prejaviť širokou škálou klinických prejavov súvisiacich s celiakiou, ako napríklad anémia v dôsledku nedostatočného vstrebávania železa, prípadne osteoporóza v dôsledku poruchy vstrebávania vápnika a podobne...

Ktoré vyšetrenia treba absolvovať?

„Diagnostika celiakie pozostáva zo štyroch stupňov,“ hovorí MUDr. Kabátová. „Prvý stupeň diagnostiky predstavujú klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí. Druhý stupeň je sérologické vyšetrenie – odber krvi, ktoré nám podozrenie na celiakiu potvrdí alebo vyvráti. Pri diagnostike celiakie treba na základe pozitívnych protilátok na lepok urobiť aj bioptické vyšetrenie z tenkého čreva pri gastrofibroskopii, ktoré predstavuje tretí stupeň diagnostiky tohto ochorenia,“ vysvetľuje lekárka a dodáva, že bez pozitívnej histológie nie je možné stanoviť diagnózu celiakie definitívne a pacient na Slovensku potom nemá nárok na predpis bezlepkových výrobkov. „Posledným stupňom diagnostiky je, samozrejme, pozitívna odpoveď pacienta na liečbu – bezlepkovú diétu,“ uzatvára otázku diagnostiky MUDr. Kabátová.

Zdroj: Shutterstock

Celiakia spôsobuje poruchy trávenia.

Liečba je len jedna

Celiakia a všetky formy neznášanlivosti lepku sa dajú liečiť len jedným spôsobom – prísnou a celoživotnou bezlepkovou diétou. Tá ako jediná zaručí, že sa sliznica tenkého čreva môže upraviť a dôjde k ústupu klinických prejavov ochorenia. „Keď vám lekár diagnostikuje celiakiu, nepodliehajte panike. Dnes sa dá s touto diagnózou plnohodnotne žiť a pokiaľ budete dodržiavať bezlepkovú diétu, váš zdravotný stav sa po nastavení na liečbu – diétu upraví a nemáte žiadne ťažkosti. Diétu však musíte dodržiavať prísne a celoživotne,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Ing. Jarmila Kabátová. „Pacient musí z jedálneho lístka vynechať všetko, čo obsahuje lepok. Musí podrobne sledovať zloženie výrobkov, lebo lepok sa môže nachádzať naozaj všade, často aj tam, kde by ste to nikdy nečakali. Podľa platnej legislatívy je však výrobca povinný o prítomnosti lepku aj iných alergénov informovať na obale výrobku,“ spresňuje nutričná terapeutka.

Čo budem vlastne jesť?

Nebojte sa, dnes už v obchodoch aj lekárňach dostanete množstvo chutných výrobkov pre celiatikov. „Na Slovensku ako v jedinej krajine EÚ majú pacienti nárok na lekársky predpis určitého sortimentu bezlepkových výrobkov, čo pre nich predstavuje významnú finančnú výpomoc,“ hovorí nutričná terapeutka. „Dnes dostanete kúpiť bezlepkové takmer všetko od múky, cestovín, hotových chlebíkov, sladkých sušienok a slaných snackov až po hotové chladené a mrazené jedlá a polotovary,“ pridáva svoje postrehy odborníčka.

Aj pri týchto ochoreniach je potrebné myslieť na asociovanú (pridruženú) celiakiu

Diabetes 1. typu, ochorenie štítnej žľazy, neurologické prejavy ako epilepsia, ataxia (porušená koordinácia pohybov) a rôzne neuropatie alebo kožný prejav v podobe ochorenia Dermatitis Herpetiformis Duhring môžu poukazovať na to, že trpíte celiakiou. Tá môže mať totiž širokú škálu rôznych klinických podôb. ,,Veľmi dôležité je upozorniť novodiagnostikovaného celiatika na potrebu skríningu na možnú celiakiu jeho prvostupňových príbuzných. Až 10 – 15 % z nich môže mať bezpríznakovú formu celiakie, ktorú treba čo najskôr zachytiť,“ hovorí odborníčka MUDr. Kabátová.

Zdroj: Shutterstock

Lepok poškodzuje sliznicu tenkého čreva a tým ovplyvňuje vstrebávanie jednotlivých živín.

Čoskoro sa začne mesiac bez lepku

Napadlo vám pri čítaní tohto článku, že aj vy máte niektoré z príznakov a tiež možno trpíte celiakiou? Overte si to. V máji – mesiaci bez lepku sa môžete prihlásiť na bezplatnú telefonickú konzultá- ciu s odborníkom na výživu alebo sa otestovať na webovom portáli www.dobrebezlepku.sk a zistite, do akej miery vás lepok ohrozuje.

Ani známym tváram sa choroba nevyhýba

Kristína Turjanová, herečka:

Mám intoleranciu na lepok s tým, že môj žalúdok prechádzal mnohými zápalmi, o ktorých som vôbec nevedela. V žalúdku nemám enzýmy na to, aby mohol stráviť všetok ten lepok. To ma donútilo dodržiavať správnu životosprávu. Vyberať si potraviny, ktoré sú akostne lepšie a orientovať sa na zdravšiu kombináciu jedál. Je to dosť náročné, pretože lepok sa nachádza skoro všade. Preto sa orientujem najmä na domácu kuchyňu. Do práce si nosím krabičky s jedlom alebo si objednávam také jedlá, pri ktorých mám istotu, čo jem. Napríklad grilované mäso so zeleninou. Veľmi rada mám Schär chlieb Maestro. Vyzerá ako ten sendvičový, tak si ho vždy dávam do hriankovača.

Zdroj: Dušan Křístek

Kristína Turjanová

Zbystrite pozornosť, ak...

● Máte črevné problémy, ktoré sa prejavujú objemnou, hnačkovitou a zapáchajúcou stolicou alebo, naopak, trpíte chronickou zápchou.

● Nadúva vás, nafukuje, máte veľké brucho, nechutí vám jesť, bez zjavnej príčiny chudnete.

● Mení sa vaša psychika, ste často smutné, apatické, nič vás nezaujíma, cítite sa chronicky unavená.

● Máte oslabenú imunitu a bývate často choré.

● Trpíte častými aftami.

● Chýba vám železo a ste chudokrvné.

● Vynecháva vám menštruácia, hoci ešte nie ste v prechode.

● Trpíte bolesťami končatín, častými zlomeninami a diagnostikovali vám osteoporózu.

Zakázané a rizikové potraviny

Pečivo a chlieb z pšeničnej, zo špaldovej, ražnej, ovsenej alebo zo žitnej múky ● strúhanka ● knedle ● halušky ● krupicové kaše ● ovsené vločky ● cestoviny ● piškóty ● údeniny ako šunky a párky ● klobása ● paštéty ● konzervy ● cukríky ● instantná káva ● hotové omáčky zahusťované múkou ● kečup ● horčica ● zmrzlina ● palacinky ● zákusky ● polotovary a všetky výrobky, ktoré obsahujú lepkové obilniny ako jednu zo surovín alebo v podobe prídavných látok

Vyberáme pre vás niečo PLUS