Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nemáte žiadnu energiu a nejde vám to v práci ani doma? Možno je na vine táto jedna vec!

Archív

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak ste stále bez energie, neviete sa koncentrovať, dokonca ani práca doma vám nejako nejde, možno vám chýba jedna dôležitá látka.

Príčinou večnej únavy môže byť nedostatok železa. Denne by sme ho mali prijať od 1 do 1,5 mg z prirodzenej stravy. Až 40 % žien, ktoré trpia únavou, má práve nedostatok tohto prvku v organizme.

Telo si pritom samo železo vyprodukovať nevie, preto mu ho musíme dodať. Odkiaľ? Najviac sa ho nachádza v pečeni, červenom mäse, červenej repe, šošovici, sušených marhuliach, hrozienkach a celozrnnom pečive.

Kde vziať železo

Červená repa

Naše babičky mali tip, ktorý je dodnes neprekonaný. Najlepší liek na chudokrvnosť je čerstvá šťava z červenej repy. Vypiť treba denne pol litra. Aby vám lepšie chutila, odšťavte si ju s mrkvou alebo jablkami. Čerstvú cviklovú šťavu dostať už aj v obchodoch.

Celozrnné výrobky

Dostatok železa obsahujú aj celozrnné výrobky a výrobky zo sójovej múky, cereálne výrobky, lúpané proso, ovsené vločky, strukoviny, pololúpaná alebo nelúpaná ryža.

Orechy a semená

Vysoký obsah železa má napríklad sezam, slnečnicové a tekvicové semená, skoro všetky druhy orechov. Sta čí 15 malých orieškov alebo 8 až 10 veľkých. Výborné sú najmä pistácie, mandle a para orechy.

Zelenina

Červená a zelená zelenina, ako je cvikla, paradajky, červená kapusta, špenát, cibuľa a pór, žihľavový a šípkový čaj, sú bohatým zdrojom železa pre váš organizmus.

Strukoviny a bylinky

Pomôže vám aj prísun strukovín, hlavne šošovice a bielej fazule. Pažítka a petržlenová vňať majú zase najvyšší obsah železa v rebríčku „železitých“ rastlín.

Ovocie

Jahody a marhule sú považované za vynikajúce pri regenerácii hemoglobínu. Čerstvé či sušené a opätovne namočené sú vhodné na dennú konzumáciu. Výborné sú aj sušené slivky, jablká, pomaranče a ostružiny.

Vnútornosti a mäso

Všeobecne stále pretrváva dojem, že v živočíšnych produktoch je vyšší obsah železa a vstrebateľnosť z mäsa je omnoho vyššia ako zo zeleniny. Vyberajte si radšej chudé hovädzie mäso a ryby, vnútornosti majú vysoký obsah cholesterolu, nasýtených tukov a škodlivín, ako sú polychlórované bifenyly (PCB) či ťažké kovy.

Čaj lapacho a roibos

Juhoamerický čaj lapacho a roibos sú dobrými dodávateľmi železa. Rozhodnite sa pre jeden z nich a vypite každý deň aspoň pollitra. Nie je dobré kombinovať oba čaje naraz.

Tipy a triky, ako nestratiť železo

Varte a duste

Výskum v USA ukázal, že varenie potravín môže ovplyvniť vstrebávanie železa, ktoré obsahujú. Vstrebateľnosť zo surovej brokolice je len šesť percent, ale už po slabom uvarení sa do krvi dostane až 30 percent jej železa. Ovocie, s výnimkou broskýň, takéto vlastnosti nemá.

Okysľujte

Ak do jedla pridáte kyselinu askorbovú, jablčnú, octovú, hroznovú alebo citrónovú, vstrebateľnosť železa sa zvýši 4- až 5-krát.

Máčajte

Ak ste milovníčkami ovsených vločiek, zrejme viete, že ich treba vždy pred konzumáciou namočiť na niekoľko hodín, najlepšie cez noc do vody alebo mlieka. Obsahujú totiž fytát, látku, ktorá blokuje molekuly železa pri ich putovaní do organizmu. Namáčaním sa fytát rozpadne. Ideálne je vločky variť.

Koreňte bylinkami

Bazalku, kôpor, estragón, petržlen a tymian využívajte v kuchyni čo najviac. Okrem železa je v nich aj vitamín C, ktorý podporuje jeho zužitkovanie.

Nefajčite

Nikotín vykráda zásoby vitamínu C v našom organizme, a tak znižuje vstrebávanie železa.

Čo ho ešte brzdí

Ak napríklad zjete jedlo s vysokým obsahom železa, nemali by ste si vzápätí dopriať kávu či čierny čaj, neodporúča sa ani mlieko. Vyhýbať sa im, samozrejme, nemusíte, len treba zachovať väčší časový odstup. Aj konzumácia sladkostí môže viesť k zhoršenému vstrebávaniu železa.

Vyberáme pre vás niečo PLUS