Urobte si doma 3 najlepšie LIEČIVÉ nápoje všetkých čias! Pomáhajú na žalúdok, tlak, cholesterol
7. 6. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:17)

Zdroj: Shutterstock
V každej rodine sa nájdu domáce overené recepty na rôzne neduhy, ktoré sa odovzdávajú po generáciách. My vám prezradíme najlepšie tri.

V mnohých rodinách však máme rôzne liečivé tekutiny, ktoré sme zdedili po starých rodičoch, napríklad dedkova bylinková pálenka, ktorej receptúra siaha možno až do stredoveku k liečiteľským receptom mníchov, alebo osvedčená slepačia polievka od babičky, ktorá pomáha na všetko, či už máme horúčku, alebo sme iba prechladnuté, bolí nás hlava, necítime sa dobre. A nie sú to bludy, lebo hojivé účinky slepačej polievky sú vedecky dokázané. No a tu sú ďalšie rodinné zázraky.
Zdroj: Shutterstock
Využite silu prírody.
Na jar bylinkové kvapky: Upokojujú žalúdok
Naše babky používali tieto horké kvapky pre každého v rodine. Či mal žalúdočné problémy, črevné bolesti, dokonca na liečenie rán či kloktanie pri boľavom hrdle… A pomáhali. Môžete ich použiť zvonka aj zvnútra. Za svoj veľký účinok vďačí tinktúra zmesi špeciálnych horkých bylín, ktoré sa používajú aj v slávnych švédskych kvapkách, ktoré kúpite v lekárni.
Zdroj: Shutterstock
Vyrobte si doma kvapky na žalúdok z našich byliniek.
Jednoduchý recept
Použite bylinky, ako je aloa, valeriána lekárska, horec žltý, mäta pieporná, muškátovník voňavý alebo ibiš lekársky. Podľa liečiteľky Marie Treben niekto pridáva aj rebarboru lekársku, kurkumu, šafran siaty, gáfrovník lekársky. Bylinky zalejte čírym, minimálne 45-percentným alkoholom v objeme 1,5 litra a nechajte vo fľaši na parapete aspoň 14 dní. Každý deň bylinky vo fľaši premiešajte. Aby kvapky neboli príliš horké, môžete chuť zjemniť pridaním medu alebo cukru do už hotového macerátu. Po dvoch týždňoch tekutinu sceďte cez sitko a gázu a uskladnite v tmavých fľašiach na tmavom mieste.
V lete zeleninový džús na všetko: Znižuje cholesterol
Kedysi nás učili piť mrkvovú šťavu, aby sme mali lepší zrak. Ale zeleninové šťavy dokážu oveľa viac. Nie nadarmo sa smoothie stalo takým populárnym. My máme jeden recept, ktorý si viete ľahko pripraviť aj doma. Ak nemáte odšťavovač, biošťavy sa dajú kúpiť v obchode. Použite šťavu z paradajok, mrkvy, cvikly a kyslej kapustovej šťavy. Pridáte senovku, ktorá spolu so škoricou reguluje hladinu cukru v krvi a cholesterol, kurkuma tlmí zápaly v tele, čierne korenie a ľanový olej zvyšujú vstrebávanie účinných látok. Lykopén z paradajok chráni bunky, najmä tie v žilách a sietnici. Baktérie mliečneho kvasenia z kyslej kapusty posilňujú črevá a tým aj imunitný systém. Betakarotén z mrkvy posilňuje srdce a cvikla dodáva vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, minerály a železo, pôsobí protizápalovo a zvyšuje krvný obeh.
Zdroj: Shutterstock
Táto kombinácia pomáha na mnohé neduhy.
Jednoduchý recept
Zmiešajte rovnakým dielom paradajkovú, mrkvovú, cviklovú šťavu a šťavu z kyslej kapusty, do toho pridajte 1 ČL jablčného octu, 1 ČL ľanového oleja, 1 ČL paradajkového pretlaku a po štipke prášku zo senovky gréckej, z kurkumy, cejlónskej škorice a čierneho korenia. Každý deň vypite pohár tejto zmesi a váš zdravotný stav sa určite zlepší.
Na jeseň bazová šťava z bobúľ: Pre obehový systém
Bazovú šťavu vyrába nejedna rodina. Využívajú sa hlavne kvety, ale my máme recept z bobúľ bazy čiernej. Ak natrháte zrelé bazové bobule, odšťavíte ich, povaríte a dochutíte cukrom a škoricou, dostanete skvelý sirup, ktorý dodáva silu. Pri prechladnutí stačí, ak si urobíte príjemnú horúcu bazovú šťavu. Extrakt z plodov je omnoho silnejší a účinnejší ako extrakt z kvetov. Šupka a šťava z bobúľ bazy čiernej obsahujú sambunigrín, toto rastlinné farbivo je silno účinné a nesmie sa konzumovať v surovom stave. Zahriatie a povarenie likviduje toxické kyanogénne glykosidy, ktoré obsahuje. Takto pripravený sirup posilňuje aj kardiovaskulárny systém, pomáha vyrovnávať tlak, ale používa sa aj pri závratoch či nadmernej námahe.
Zdroj: Shutterstock
Z bazy sa využívajú hlavne kvety, ale my máme recept z bobúľ bazy čiernej.
Jednoduchý recept
Bobuľky umyte, oddeľte od stoniek, dajte do hrnca s vodou, povarte asi 5 minút, potom pridajte cukor a ostatné prísady pre lepšiu chuť, ako je škorica, klinčeky. Vypnite, nechajte všetko spolu pôsobiť, potom sceďte a ešte raz 20 minút povarte. Potom pridajte kyselinu citrónovú, ktorá to zakonzervuje, a nalejte do fliaš. Môžete užívať.