Útok proti vysokému cholesterolu: Mrkva a ryby
10. 2. 2011, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:53)

Zdroj: archív
Máte problémy s vysokým cholesterolom? Vieme, ako proti tomu zabojovať. Skúste mrkvu, sóju, ryby a olivy.
Mrkva a spol.
Mrkva môže rovnako ako veľa ďalších druhov zeleniny, napríklad kapusta, brokolica či cibuľa, znížiť množstvo cholesterolu v organizme, obsahuje totiž pektín. Po zjedení aspoň dvoch mrkiev denne sa u mnohých pacientov dostal cholesterol na únosnú hladinu.
Sója a iné strukoviny
Sója obsahuje lecitín, ktorý rozpúšťa cholesterol, mali by ju jesť najmä milovníci mäsa. Fazuľa a cícer by mali byť na vašom tanieri tiež pravidelne. Ak zjete 100 až 150 gramov denne, hladina vášho cholesterolu by mala klesnúť až o pätinu.
Cibuľa
Každý deň by sme mali zjesť jednu čerstvú cibuľu. Obsahuje účinné látky, ktoré udržiavajú srdce aj cievy v dobrom stave a zaručuje im mladosť. Taktiež obsahuje flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak, rozširujú cievy a rozpúšťajú krvné zrazeniny.
Ryby a omega-3
Losos, makrela, tuniak, sleď aj iné obsahujú mastné nenasýtené kyseliny omega-3, znižujú hladinu zlého cholesterolu a zrážajú hladinu rizikových tukov. U ľudí, ktorí jedli tučné ryby tri- až päťkrát do týždňa, kleslo riziko infarktu o 40 až 70 percent bez ohľadu na vek.
Cesnak
Zlepšuje pružnosť ciev, uvoľňuje ich a znižuje tlak. Rozpučený cesnak nechajte vždy 10 minút postáť, aby sa v ňom stihli uvoľniť aktívne látky a do jedál ho pridávajte až na záver.
Jablká a spol.
Čerstvé jablká, hrušky, pomaranče a marhule obsahujú pektín, ktorý znižuje škodlivý cholesterol. Dve až tri jablká denne ho zrazia o 10 percent. Marhule majú výnimočne veľa betakaroténu a draslíka, ktorý chráni pred chorobami srdca.
Olivy a olivový olej
Sú bohaté na kyselinu linolovú, ktorá bráni vytváraniu krvných zrazenín a chráni srdce pred infarktom.
Orechy a semienka
Vlašské orechy, mandle, ľanové a slnečnicové semienka obmedzujú negatívny vplyv nasýtených tukov v organizme, zabraňujú zúženiu ciev a udržujú ich pružné. Denne stačí za hrsť orechov alebo semienok.
Obilniny a celozrnné pečivo
Obsahujú balastné látky, ktoré nedovolia škodlivým tukom prejsť do krvného obehu, ale vylúčia ich. Najúčinnejšia je vláknina z ovsa.