Reklama

Útok na tuky! Zemiaková diéta s delenou stravou: Za dva týždne zhodíte 4 kilá

ilustračná fotografia

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vyskúšajte metódu, ktorá vám zaručí s minimálnou námahou spáliť maximum tuku, a tak zoštíhliť krivky.

Odborníci na delenú stravu odporúčajú, aby sa ženy stravovali podľa bielkovinovo-sacharidového princípu.

ilustračná fotografia

Zdroj: Shutterstock

ilustračná fotografia

Delená strava je výborná vec. Zemiaky a mäso konzumujte jednoducho v rozličných časoch, látková premena je oveľa rýchlejšia a telo dokáže odbúrať viac tuku z tela. Najmä ženy profitujú z delenej stravy. Výkyvy hormónov strpčujú chudnutie. S našimi trikmi so zemiakmi a s delenou stravou rozbehnete svoju látkovú premenu. A najlepšie, nemusíte variť dvakrát! Na obed si uvaríte zemiaky a aj všetky iné dobroty, ktoré by ste si k nim dali, ako je steak, vajcia či ryby. A tie si doprajete so zeleninou na večeru. Stačí sa držať princípu na obed jedlo zo skupiny sacharidov a na večeru zo skupiny bielkovín. Všetky recepty sú rátané na dve osoby. Ráno si pripravte grapefruitový šalát, ktorý vám dodá energiu. Ak vydržíte 14 dní, môžete schudnúť až 4 kilá.

Zoštíhľujúci turbo trik na ráno

Zdroj: Shutterstock

Grapefruitový šalát

Grapefruitový šalát – kombinácia vlákniny, ovocného cukru a horkých látok nám dodá energiu na celé predpoludnie. Na 1 porciu potrebujeme 1 grapefruit, 1 mango, 1 jablko a 6 vlašských orechov.

Skupina sacharidov

Pečené zemiaky so slaninou

Zdroj: Shutterstock

Pečené zemiaky so slaninou

800 g zemiakov v šupe uvaríme v osolenej vode. 2 cibule a 50 g slaniny nasekáme nadrobno. Zemiaky zlejeme, schladíme, olúpeme a nakrájame na plátky. Na panvici opečieme slaninu, pridáme zemiaky a za stáleho otáčania opečieme. Pridáme cibuľu a opekáme 4 minúty. Nakoniec zapracujeme 2 PL nasekanej petržlenovej vňate. Osolíme a okoreníme.

Čas prípravy: 45 minút

1 porcia obsahuje asi 460 kcal, 19 g bielkovín, 13 g tuku, 65 g sacharidov

Skupina bielkovín

Volské oko a červená repa

400 g červenej repy olúpeme, rozpolíme a povaríme s 200 ml vody, 3 PL vínneho octu, 1 PL stévie v prášku, 2 bobkovými listami a 1 ČL soli. Pridáme pár zrniek nového korenia a varíme 20 minút. Potom necháme vychladnúť. Na panvici zohrejeme 1 PL oleja a opečieme na ňom 4 volské oká. Ochutíme soľou a korením a podávame so šalátom z červenej repy.

Čas prípravy: 35 minút

Čas odležania: 30 minút

1 porcia obsahuje asi 280 kcal, 18 g bielkovín, 18 g tuku, 11 g sacharidov

Skupina sacharidov

Zemiakovo-karfiolové pyré

500 g múčnych zemiakov nakrájame na kocky. 500 g karfiolu rozdelíme na ružičky. Obe podusíme so sójovým nápojom light asi 10 minút. Ochutíme soľou a rozpučíme. 1 papričku čili nasekáme, 1/2 viazaničky pažítky nakrájame. Obe zapracujeme do pyré.

Čas prípravy: 20 minút

1 porcia obsahuje asi 300 kcal, 118 g bielkovín, 6 tuku, 41 sacharidov

Skupina bielkovín

Lososový steak

Zdroj: Shutterstock

Lososový steak

2 lososové steaky s kožou (každý asi 250 g) umyjeme, osušíme. Na 1 PL oleja opečieme 1 nasekaný strúčik cesnaku. Štipku soli a farebného korenia zmiešame a zmesou potrieme steaky, ktoré opečieme bez tuku na panvici. Z každej strany opekáme asi 3 minúty. Podávame s 1 PL kyslej smotany.

Čas prípravy: 15 minút

1 porcia obsahuje asi 400 kcal, 41 g bielkovín, 24 g tuku, 6 g sacharidov

Skupina sacharidov

Zemiaky s uhorkovým šalátom

80 g malých zemiakov uvaríme v šupe v osoley;nej vode. Potom ich zlejeme, olúpeme a podľa potreby prekrojíme na polovicu. 50 g Schwarzwaldskej šunky nasekáme na tenké prúžky a opečieme na 20 g masla. Pridáme zemiaky, premiešame, osolíme. 1 šalátovú uhorku nastrúhame a primiešame k nej 100 g bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, kôpor. Ochutíme citrónovou šťavou.

Čas prípravy: 40 minút

1 porcia obsahuje asi 425 kcal, 19 g bielkovín, 8 g tuku, 66 g sacharidov

Skupina bielkovín

Guľky z mletého mäsa

Zdroj: Shutterstock

Guľky z mletého mäsa

2 šalotky nasekáme, premiešame so 100 g mletého mäsa, 100 g nízkotučného tvarohu, 1 vajcom. Dôkladne premiešame a ochutíme soľou, mletým čiernym korením a horčicou. Z mäsovej zmesi sformujeme guľky a opečieme ich na panvici bez tuku.

Čas prípravy: 25 minút

1 porcia obsahuje asi 250 kcal, 41 g bielkovín, 8 g tuku, 3 g sacharidov

Žiadne diétne prehrešky!

Vysvetlíme vám, prečo vám zemiaky pomôžu pri chudnutí.

- Draslík nachádzajúci sa v zemiakoch vyťahuje prebytočnú tekutinu z buniek. So stratou tekutiny sa zároveň znižuje aj telesná váha.

- Pri schladení zemiakov sa v nich vytvára rezistentný škrob. Podobá sa vláknine a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Povedzte áno na zemiakový šalát.

- Telo potrebuje vitamín C na obranu organizmu, ale aj na získanie hormonálnej rovnováhy. Naozaj dôležitý pri chudnutí je hormón noradrenalín, ktorý otvára bránu na spracovanie energie z tukov.

- Zemiaky majú menej kalórií, ako má ryža, cestoviny a chlieb. So 70 kcal na 100 g sú zemiaky na polceste medzi výživnou zeleninou a všetkými ostatnými škrob obsahujúcimi prílohami.

- Aby ste dosiahli dokonalý chudnúci efekt, varte zemiaky aj so šupkou. Tak dostanete na tanier oveľa viac vlákniny. Vďaka dôkladnému žuvaniu budete dlhšie a rýchlejšie sýte.

Zdroj: Shutterstock

ilustračná fotografia

Na večeru si k bielkovinám zvoľte ešte z týchto príloh:

Kapustový šalát so sezamovým dresingom.

1/4 bielej kapusty (asi 250 g) nastrúhame. 1 PL sezamu zmiešame s 50 ml vývaru, so soľou, s mletým čiernym korením a 1 ČL citrónovej šťavy. Zmixujeme a nálevom ochutíme kapustu.

Zelenina s omáčkou z čerstvého syra.

1/2 kalerábu a 2 mrkvy nakrájame na kocky a podusíme na skus. Vodu, až na 2 PL, zlejeme. Pridáme 2 PL nízkotučného bylinkového čerstvého syra. Premiešame a necháme rozpustiť.

Zapečený karfiol.

300 g podusených ružičiek karfiolu premiešame s 1 PL nasekaných bazalkových lístkov a 2 PL strúhaného parmezánu. Dáme zapiecť.

Fazuľový šalát s ľahkou majonézou.

300 g zelenej fazuľky uvaríme na skus, zlejeme a premiešame s 1 PL nízkotučnej šalátovej majonézy, 1 PL jogurtu, 1 nasekanou šalotkou. Ochutíme mletým čiernym korením a soľou.

Zdroj: Shutterstock

ilustračná fotografia

Zacvičte si počas týždňa

Ľahnite si na chrbát na podložku. Lakťami sa podoprite, nohy vystrite, mierne zodvihnite z podložky. Jednu nohu pokrčte, pritiahnite koleno čo najbližšie k hrudi. Druhá noha je vystretá. Potom nohy vymeňte. Opakujte 10-krát a nohy položte na podložku. Cvik opakujte v 3 sériách.