Uvrhli ste kravské mlieko do nemilosti a pijete radšej rastlinné? Pozor! Toto si myslí lekárka
21. 7. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:28)

Zdroj: shutterstock
Uvrhli ste kravské mlieko do nemilosti a podľahli trendu rastlinných mliek? Prezradíme vám, či je to správne rozhodnutie.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Kŕče, plynatosť a zase kŕče. Sem-tam hnačky. Veľa ľudí hľadá pôvodcu svojich problémov s trávením práve v mlieku a dnes je skôr trend vyhýbať sa mu. Tak ako nedávno svet zanevrel na vajíčka pre stúpajúcu hladinu cholesterolu, nepoškvrnená neostala ani povesť mlieka, ďalšieho zdroja živočíšnych tukov. Vzápätí do našich obchodov dotiekli „zdravšie“ sójové, ryžové a všakovaké iné rastlinné „mlieka“. Hoci ovsený nápoj nie je v našich končinách nijaká novinka.
„Naše babky poznali a rôznymi spôsobmi vyrábali nápoje z obilia, zo strukovín, semien aj z orechov. Spravidla sa nimi snažili vyliečiť. Napríklad po pôrode či po podráždení čreva užívali výluh z ovsa. V ázijských krajinách zase dokonca krátkodobo nahrádzali im blízkym sójovým mliekom materské,“ uvádza špecialistka na optimálnu výživu MUDr. Daniela Balcová. Rastlinné mlieka by zvažovala ako náhradu živočíšnych len vtedy, ak na to existujú vážne medicínske dôvody – ochorenia tráviacej sústavy, alergie či intolerancie. Ani to nie výhradne a doživotne.

Radšej všetky ako jedno
„Mlieko patrí medzi najzdravšie potraviny. Ak je to čo len trochu možné, nemali by ste naň zanevrieť a jedálny lístok si len spestrite rôznymi rastlinnými,“ radí odborníčka na vnútorné lekárstvo a dodáva, že v rámci prevencie potravinových intolerancií je veľmi podstatná práve pestrosť stravy. „Ak neznášate mlieko a vyradíte ho, po určitom čase ho skúšajte do stravy vrátiť. Pri nedostatku enzýmu laktázy, ktorý rozkladá mliečny cukor, si viete kúpiť mlieko a už aj mliečne výrobky zbavené tohto cukru.
Alebo môžete pred požitím mlieka zjesť tabletu alebo kvapky, ktoré obsahujú chýbajúci enzým a pri trávení ho plne nahradia. Nevýhoda je, že ak konzumujete mlieko viackrát za deň, aj tieto prípravky musíte užiť opakovane,“ upozorňuje na vec, ktorá môže pekne liezť do peňazí. Enzýmy totiž zdravotné poistenie nekryje. Ostatne, tak ako rastlinné mlieka, ktoré nie sú práve lacné. Napadlo aj vám, že si ich teda vyrobíte doma? Neunáhlite sa.
Zdroj: shutterstock
Radšej všetky ako jedno
Čo sa doma nedá?
„Domáce rastlinné mlieka nemusia obsahovať dostatočné množstvo živín, môžu byť ťažšie stráviteľné alebo až alergizujúce. Tie priemyselne vyrábané sa obohacujú o určité zložky, najmä o vitamíny a minerály. Ďalšie zložky sa z nich zase odoberú, napríklad ovsené bývajú zbavené lepku,“ dozvedáme sa. Podrobne si preštudujte zloženie rastlinného mlieka, aby ste vedeli, či je bezpečné pre celiatikov a prípadne alergikov na orechy alebo na sóju, či je dosládzané, ochucované, aromatizované... Nepodliehajte módnej vlne jedného mlieka, o ktorom sa hovorí viac ako o iných. Všetko má za a proti,“ nabáda doktorka Balcová najmä matky, ktoré nechcú ublížiť svojim deťom.
Ak detský lekár neurčí inak, počkajte do tretieho roku, ale ani potom to nepreháňajte a nedávajte rastlinné mlieko deťom denne. „Sú menej hodnotné než živočíšne a najmä vo výžive detí ich nedokážu plne nahradiť. Ak sa aj nelíšia množstvom podstatných živín, rozdielna je ich kvalita, čo platí najmä pri bielkovinách. Na druhej strane, prirodzene vysoký obsah vlákniny môže zhoršovať hnačku u ľudí, ktorí ňou trpia.“
Zdroj: shutterstock
Čo sa doma nedá?
Ktoré je na čo dobré
Kravské pre svaly
Patrí medzi najzdravšie potraviny, je bohatý zdroj vápnika, selénu, vitamínov A, D, B12, B1, enzýmov a bielkovín dôležitých na fungovanie svalov a prenos signálov v nervovom systéme. Spomaľuje starnutie a posilňuje imunitný systém. Mliečny tuk je ľahko stráviteľný a mliečny cukor prispieva k regulácii funkcie čriev, hoci vekom ubúda mnohým ľuďom enzým, ktorý ho trávi.
Kozie proti migréne
Je výživovo blízke kravskému, má však viac vápnika, horčíka, draslíka, sodíka, ale aj vitamínov a kyseliny listovej. Má zásaditejší charakter, vyššiu neutralizačnú schopnosť a menej tuku. Prospieva ľuďom so žalúdkovými vredmi, znižuje nervozitu, zmierňuje migrény, posilňuje imunitu, zlepšuje stav pokožky a podporuje prirodzenú regeneračnú schopnosť buniek.
Mandľové proti stresu
Posilňuje chorých, starých a slabých, pije sa na podporu nervovej sústavy a odbúranie následkov stresu. Hojí vnútorné zápaly a je prirodzene menej sladké než sójové či ryžové mlieko, ale chuťovo príjemné. V zložení sa dočítate, či je vyrobené z mandlí alebo napríklad z ryže a mandľami je len ochutené.
Ovčie na spaľovanie tukov
Obsahuje v porovnaní s kravským mliekom viac tukov, ale aj bielkovín, vápnika, zinku či fosforu a esenciálnych mastných kyselín, ktoré chránia pred zápalmi a trombózou. Konjugovaná kyselina linolová podporuje spaľovanie tukov a pomáha v boji proti rakovine a cukrovke.
Ryžové znižuje cholesterol
Obsahuje síce len gram tuku na jednu šálku, ale má aj pomerne nízku výživovú hodnotu. Znižuje cholesterol v krvi a pomáha udržať v norme krvný tlak, pre vysoký obsah prirodzeného cukru nie je vhodné pre cukrovkárov. Má príjemnú chuť, ale je riedke, preto sa zvyčajne umelo zahusťuje.
Ovsené pre srdce
Má výraznú chuť a vyšší podiel vlákniny, preto je vhodné pri diétnom stravovaní a pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Má veľa fytochemikálií, prirodzených ochranných rastlinných látok, ktoré pomáhajú ľudskému telu v boji proti rakovine, mozgovej mŕtvici či ochoreniam srdca. Posilňuje pri odvykaní od závislostí od alkoholu a cigariet.
Kokosové proti vírusom
Prispieva k posilneniu imunity, pomáha udržiavať správnu hladinu cukru v krvi a znižuje riziko zápalu kĺbov, ale máva pomerne dosť aj nie práve zdravého tuku. Je však bohaté na kyselinu laurovú, ktorej sa pripisujú antivírusové a antibakteriálne vlastnosti.
Zdroj: shutterstock
Kokosové mlieko
Konopné proti zápalom
Novinka, ktorá síce nedosahuje pozitíva konopného oleja, ale osoží srdcu, prispieva k prevencii vysokého krvného tlaku, ischemickej choroby srdca, cukrovky, artritídy a zápalových či autoimunitných ochorení.
Sójové pre pamäť
Obsahuje lecitín dôležitý na mentálnu sviežosť, lepšiu pamäť a rýchlosť myslenia. Vhodné je najmä pre ženy stredného a vyššieho veku, lebo pomáha pri problémoch v klimaktériu. Má zo všetkých rastlinných mliek najviac využiteľných bielkovín, ale je aj pomerne tučné. Chutí neutrálne, často však býva dosládzané.
Zdroj: shutterstock
Sójové pre pamäť
Rastlinné mlieka
Plusy
- nulový obsah cholesterolu
- bývajú ľahšie stráviteľné
-neobsahujú laktózu ani kazeín
Mínusy
- môžu spôsobovať hnačky a nadúvanie
- musia byť obohacované mnohými živinami
- môžu obsahovať alergény
- doma vyrobené sú nedostatočne výživné
- vysoká cena