Užite si GRILOVANIE so všetkým čo k tomu patrí: Ak si nechcete uhnať RAKOVINU dodržiavajte TOTO
23. 7. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: shutterstock
K letu neodmysliteľne patrí letné grilovanie. Ak si myslíte, že dobroty z grilu musia byť nutne nezdravé, presvedčíme vás o opaku...
Čo ÁNO
● Skroťte oheň. Pokojne doň romanticky pozerajte celý večer, ale potravinám ho priveľa nedávkujte. Využite bariéru v podobe alobalu alebo špeciálnych grilovacích antikorových mís. A nenechajte do ohňa odkvapkávať tuk z mäsa. Ten sa totiž v podobe dymu vracia k potravinám a zväčšuje riziko, že bude pôsobiť karcinogénne.
● Využite gril. Ak nebudete grilovať nasucho, tak gril potrite kvalitným tukom s vysokým bodom zadymenia tak, aby si udržal vlastnosti a vplyvom vysokej teploty sa neprepálil. Vhodný je napríklad repkový alebo kokosový olej či prepustené maslo.
● Vyberajte mäso, ktoré nie je tučné. Pri kuracine alebo morčacine je to jednoduché, tie všeobecne veľa tuku neobsahujú. Pri bravčovine alebo hovädzine sa však obzerajte po kúskoch, ktoré nemajú viditeľné množstvo tuku. Pri mletom mäse siahajte po tom s obsahom tuku 5 až 10 percent. Kvalitné mäso je skvelý zdroj nielen bielkovín, ale aj železa.
● Na gril patria aj ryby a morské plody. Nezabúdajte na ne. Sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, jódu i kvalitných bielkovín.
● Aj medzi syrmi na gril môžete nájsť varianty, ktoré nemajú toľko tuku a dobre doplnia kvalitné mäso.
● Pri zelenine vyberajte tuhšie varianty ako baklažán, cuketa, paprika či zemiaky. Snažte sa však, aby boli bez výrazného začernenia. Výbornou voľbou sú aj grilované šampiňóny.
Čo NIE
Grilovanie nemusí byť spojené s konzumáciou množstva alkoholu. Ten by nielenže znížil schopnosť metabolizmu využiť jednotlivé živiny, ale aj sám osebe je živinou veľmi bohatou na energiu. Nealkoholické pivo, čistá voda alebo vychladený citrónový čaj, či domáca limonáda bez cukru sú skvelými možnosťami, ako do seba dostať viac tekutín.