Jedlo a nálada spolu súvisia viac, ako by ste si mysleli. Zjednodušene môžeme povedať, že jedlo je informácia, ktorá programuje všetky systémy a funkcie v tele. Od hormónov cez produkciu energie až po boj s chorobami. Ak telu dodáte nesprávnu informáciu, môže sa stať, že sa nebudete cítiť vo svojej koži, ale depresívne až choro.

Niektoré typy potravín ako cukor, alkohol alebo priemyselne spracované sacharidy podporujú baktérie, ktoré významným spôsobom narúšajú náš pocit pohody. Všeobecne platí, že čím je jedlo prirodzenejšie, tým je lepšie pre náš mozog a náladu. My vám prezradíme, aké potraviny zaradiť do jedálnička, aby ste sa cítili šťastnejšie a zdravšie.

9 potravín na zlepšenie nálady

Horká čokoláda

Tmavá čokoláda má vysokú hladinu fenolov, ktoré spôsobujú, že sa v mozgu uvoľňujú endorfíny a my sa okamžite cítime dobre naladené. Pozor na kalórie, tmavú čokoládu jedzte v menších množstvách.

Tekvicové semiačka

Rovnako ako banány sú tieto semiačka bohaté na tryptofán, stavebný prvok sérotonínu. Zopár ich pridajte do rannej kaše alebo do šalátu.

Ovsené vločky

Vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu sú vločky skvelým zdrojom pomaly sa uvoľňujúcej energie, čím bránia prudkým
výkyvom hladiny cukru v krvi aj našej nálady.

Tučné ryby

Ryby bohaté na tuky obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré priaznivo pôsobia na mozog a náladu.

Ryby obsahujú dobré tuky.
Ryby obsahujú dobré tuky.
Zdroj: Shutterstock

Listová zelenina

Magnézium, ktoré obsahuje listová zelenina, ale aj quinoa, avokádo alebo čierna fazuľa, je potrebné pri mnohých bunkových procesoch a nedostatok tohto dôležitého minerálu môže spôsobiť pokles energie aj nálady.

Pečienka

Podobne ako červené mäso je známa vysokým obsahom železa. Ak máte v krvi nízky obsah tohto prvku, cítite sa letargicky a bez energie. Rady by ste sa tomu vyhli? Siahnuť môžete aj po šošovici a sóji.

Cícer

Táto strukovina je bohatá na zinok. Ide o ďalší minerál, ktorý ovplyvňuje náš pozitívny pocit. Je základom zdravého a silného imunitného systému a hojenia rán.

Citrusy

Pomaranče, citróny aj limetky obsahujú foláty. Štúdie ukázali, že práve nedostatok folátov v strave môže byť za pocitom únavy.

Banány

Majú vysoký obsah tryptofánu a vitamínu B6, ktoré spúšťajú produkciu inzulínu a zvyšujú hladinu sérotonínu v mozgu.

Banány zvyšujú hladinu serotóninu v mozgu. Na raňajky si dajte smoothie.
Banány zvyšujú hladinu serotóninu v mozgu. Na raňajky si dajte smoothie.
Zdroj: Shutterstock

Čo áno a čo nie?

Už ste unavená z neustáleho boja s únavou a výkyvmi nálady? Tieto tipy vám dodajú energiu a udržia úsmev na tvári:

✘ Nevynechávajte jedlá
Pravidelné stravovanie udrží stabilnú hladinu cukru v krvi a vy nebudete musieť bojovať s náhlou únavou a nedostatkom energie.

✔ Raňajky sú alfou a omegou
Počas spánku využíva telo energiu na regeneráciu a tvorbu buniek. Práve preto sa po prebudení cítite bez energie.
Doplňte vyčerpané zásoby zdravými dobrotami, naštartujú vás do nového dňa a dobijú baterky.

✘ Nejedzte dokola to isté
Pestré zloženie jedálnička zaručí telu dostatok všetkých vitamínov a minerálov, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie.

✔ Pite, pite, pite
Nedostatok tekutín spôsobuje únavu a narúša schopnosť koncentrovať sa.

Tomuto sa vyhýbajte!

Potraviny, ktoré najviac spôsobujú výkyvy nálady smerom nadol, sú cukor a iné priemyselne spracované sacharidy. Zapríčiňujú závislosť od hormónu dopamín, ktorý vám síce rýchlo zlepší náladu, ale len na krátky čas. Potom nasleduje hlboký pokles, ktorý iniciuje vlčí hlad, prejedanie a následne priberanie.

Cvikla v kombinácii s cícerom je zdravá bomba.
Cvikla v kombinácii s cícerom je zdravá bomba.
Zdroj: Shutterstock

Jedálny lístok na zlepšenie nálady

Raňajky: Wake up smoothie
Rozmixujeme banán a ananás spolu s 1/2 ČL mletého zázvoru a 1/2 ČL kurkumy. Pridáme kokosový kefír a premiešame.

Obed: Cviklový hummus so zeleninou
2 porcie
Rozmixujeme 400 g opláchnutého cícera, 2 uvarené cvikly, 6 PL pasty tahini, šťavu z 1 citróna, malú čili papričku, 2 strúčiky cesnaku, hrsť koriandra, 1/2 šálky olivového oleja, soľ a korenie. Podávame so zeleninou nakrájanou na tyčinky.

Snack: 3 para orechy a kúsok ovocia

Večera: Pečený losos so zeleninou
2 porcie
Položíme 2 plátky lososa na alobal potretý olejom. Konce alobalu zahneme dovnútra, aby sme vytvorili misku. Pridáme jarnú cibuľku, trochu nakrájaného čerstvého zázvoru, hrsť nasekaného koriandra, šťavu z 1 citróna, 2 strúčiky cesnaku a 2 PL sójovej omáčky. Pokvapkáme sezamovým olejom. Zabalíme a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Podávame so zeleninou podusenou na pare.