Vašu pečeň pomôže vyliečiť všetko, čo je žlté
30. 7. 2010, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
K prirodzenej rehabilitácii a liečbe poškodenej pečene podľa tradičnej čínskej medicíny prospieva všetko, čo je žlté: citróny, púpava, žlté oblečenie či doplnky.
Okrem toho pomáhajú aj cesnak, petržlen či špargľa.
Hoci je pečeň najväčší orgán v brušnej dutine, je pomerne zraniteľná. Ak jej chcete odľahčiť a pomôcť jej, v prvom rade sa zbavte konzumácie škodlivých látok, ktoré ju zaťažujú: alkoholu, fajčenia, konzumácie mastných jedál, prejedania... Niektoré potraviny majú blahodarný účinok na zdravie a predovšetkým zvlášť na pečeň.
Čo pomôže pečeni?
Dôležitá je vyvážená strava s dostatočným obsahom minerálov, vitamínov a bielkovín, menej živočíšneho tuku a cukru. Pestrou stravou je dostatok ovocia a zeleniny, z ktorých stále viac pečeni prospieva kyselina listová. Pôsobí ako antioxidant v bunkách, zlepšuje krvný obraz, zlepšuje parametre krvnej zrážanlivosti.
Citrusové plody (citróny, pomaranče)
Citróny stimulujú pečeň, zmierňujú jej prekrvenie a prečisťujú, citrón sa všeobecne považuje za výborného pomocníka pri trávení, pretože zároveň podporuje aj činnosť žlčníka. Podobný účinok majú aj pomaranče, ale len tie, ktoré dozreli v prirodzenom prostredí.
Hrozno, hroznové víno
Prečisťuje pečeň, pomáha vylučovaniu žlčových kameňov a súčasne podporuje vyprázdňovanie.
Cesnak
Podporuje pečeňové funkcie a vylučovanie žlče, tým výrazne posilňuje trávenie.
Petržlen
Patrí medzi výživovo bohaté potraviny, okrem iných účinkov pomáha odobrať organizmu prebytočné tekutiny, preto sa využíva pri liečení dny a nedostatočnej činnosti pečene.
Kyselina listová (B9)
Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B, spolu s vitamínom B12 je nevyhnutnou pre tvorbu červených krviniek. Zdrojom sú artičoky, cvikla, špargľa, zeler, reďkovka, pór, brokolica, kapusta, karfi ol, strukoviny, orechy.
Selén
Pôsobí ako ochranný faktor proti nekróze pečene, podobne ako vitamín E chráni organizmus pred voľnými radikálmi, chráni esenciálne mastné kyseliny pred oxidáciou, posilňuje imunitný systém, zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu, zvyšuje účinnosť štítnej žľazy. Pri nedostatku selénu sa vyskytujú vyčerpanie, svalová slabosť, únava, poruchy rastu, vysoká hladina cholesterolu, infekcie, poruchy pečene, nedostatočná funkcia týmusu a prejavy neplodnosti. V priebehu tehotnosti nedostatok selénu zvyšuje riziko vrodených chýb, najmä srdcových. Nadbytok selénu môže vzniknúť len pri prijímaní selénových doplnkov, je toxický (k príznakom otravy patria: nervozita, depresia, nevoľnosť a zvracanie, cesnakový zápach dychu a potu, strata vlasov a nechtov). Denná potreba dospelých je asi 1 mikrogram na 1 kilogram telesnej hmotnosti.
Tradičná čínska medicína
Odporúča pitie prírodnej citronády nalačno aj v priebehu dňa. Šťavu z čerstvých citrónov riedenú vodou môžete osladiť medom. Pečeni pomáha všetko, čo je žlté. Žltá a zlatá (mandarínková) farba sú podpornými prostriedkami pri liečení ochorení pečene a žlčníka. Môžeme ju použiť ako farbu odevu, posteľnej bielizne, vankúšov, miestnosti, dekorácií...
Púpava
Stimuluje všetky funkcie pečene, zvyšuje tvorbu žlče a podieľa sa na odbúravaní cholesterolu. Med vyrobený z púpavy má podobné účinky, prispieva k prirodzenej rehabilitácii a liečbe poškodenej pečene.
Pestrec mariánsky (strieborný bodliak)
Výťažok z plodov blahodarne pôsobí na pečeňové bunky, chráni ich pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal pečene. Silymarín (látka, ktorú pestrec obsahuje) zvyšuje odolnosť bunkovej membrány proti prenikaniu vírusových toxínov a hepatotoxických látok. Silymarín má regeneračné účinky na pečeňové bunky.
Čo sú to pečeňové testy?
Ide o jednoduché vyšetrenie pečene. V krvi sa meria aktivita určitých bielkovín, ktoré sa spolupodieľajú na metabolizme v pečeni. Majú katalytickú funkciu a hovoríme im aj enzýmy. Za normálnych okolností sa tieto enzýmy nachádzajú najmä v pečeňových bunkách, ale malé množstvo zisťujeme aj v krvi. To sú takzvané normálne hepatálne testy. V momente, keď dochádza k rozpadu pečeňových buniek, ako pri chronickej hepatitíde, aktivita týchto enzýmov sa v krvi zvyšuje. Laicky sa im hovorí vysoké alebo zlé pečeňové testy. Pečeňové testy sú teda akýmsi zrkadlom toho, čo v pečeni prebieha. Môžu byť jednorazovo zvýšené pri niektorých chorobách, po požití alkoholu, po veľkej fyzickej námahe alebo po užívaní niektorých liekov. Preto ak zistíme zvýšené pečeňové testy, treba im venovať pozornosť a po čase ich znovu zmerať.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!