Vegetariánska diéta: Dobre spraví aj rezňovým závislákom
8. 3. 2012, 9:00 (aktualizované: 3. 2. 2025, 7:26)

Zdroj: archív
Ovocie a zelenina pomáhajú pri chudnutí a mäsa sa nemusíte sa zriecť natrvalo. Pár odľahčovacích dní s našimi receptami zvládnu aj čisto mäsové typy.
Ak chcete byť krásne a štíhle, zrieknite sa načas mäsa! Ovocie a zelenina majú blahodarné účinky na zdravie, ale hlavne na vašu figúru. Najdôležitejším pravidlom vegetariánskej diéty je nekombinovať potraviny. Bielkoviny a sacharidy sa konzumujú samostatne. Chlieb s miešanými vajcami – tabu! Ale cestoviny s cukinou alebo zeleninové šaláty s uvareným vajcom či s paradajkovou omáčkou sú dovolené. Verte, že dodržať toto jednoduché pravidlo nie je žiadny problém a s našimi receptmi to určite hravo zvládnete. Okrem toho takýmto spôsobom stravovania harmonicky prospievate vášmu organizmu, pretože rastlinné proteíny sú veľmi cenné a prospešné pre naše zdravie. Mnoho štúdií ukázalo, že vegetariánska strava je ideálnou a zdravou diétou.
Prospešné pre našu pohodu
Ovocie a zelenina patria medzi prírodné potraviny, ktoré obsahujú vitamíny, minerálne a rastlinné látky, ktoré nás chránia pred rôznymi ochoreniami. Nahradenie živočíšnych proteínov rastlinnými vedie k zníženiu cholesterolu a tým k znižovaniu krvného tlaku, k regulácii cukrovky a preventívne pôsobí aj proti rakovine. Každodenné konzumovanie zeleniny vedie k pravidelnému vyprázdňovaniu čriev. No a čo je veľmi dôležité, optimálna hladina rastlinných proteínov v krvi bráni ukladaniu tukov a zároveň aktivuje spaľovanie tukov z našich zásob!
Ako to funguje
◗ deň začíname zdravými raňajkami, dôležité sú aj obed a večera. Medzi hlavnými chodmi nesmie chýbať aj niečo na zahryznutie (desiata a olovrant)
◗ pravidelným stravovaním predídete nepríjemným pocitom hladu, čím sa úspešne vyhnete zbytočnému prejedaniu.
Skvelé raňajky
Obložený celozrnný chlieb
V miske zmiešame 1 ČL chrenu, 3 PL nízkotučného tvarohu, 1 PL mlieka, soľ a mleté čierne korenie. Natrieme na plátok chleba a obložíme tenkými plátkami 1/2 jablka. Servírujeme so 100 g prírodného bieleho jogurtu.
Syrová praženica s bylinkami
2 vajcia zmiešame s 2 PL minerálnej vody, osolíme, okoreníme a pridáme 2 PL nasekaných byliniek. Na panvici zohrejeme olej a pridáme vymiešané vajcia. Posypeme nastrúhaným syrom gouda (30 g) a opečieme. asi 250 kcal
Desiata či olovrant
Reďkovkový šalát
Do misy nastrúhame na plátky 250 g očistenej reďkovky. Zmiešame 1 PL nízkotučného čerstvého syra, osolíme, okoreníme a primiešame 1 PL nakrájanej pažítky. Servírujeme s celozrnným pečivom (40 g).
Ovocno-kokosový tvaroh
Asi 70 g jahôd umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zmiešame s 1 ČL nastrúhaného kokosu a 100 g nízkotučného tvarohu. Podľa chuti pridáme štipku vanilkového cukru.
Obedy bohaté na vitamíny
Šalát s jogurtovým dresingom
Dve uvarené vajcia nakrájame na štvrtinky. Na dresing potrebujeme 150 g bieleho jogurtu, dochutíme 1 prelisovaným strúčikom cesnaku, 1/2 ČL kremžskej horčice, osolíme a okoreníme. Na šalát potrebujeme 1 paradajku, 1 pór, 1/2 viazaničky reďkoviek a 50 g šalátovej uhorky. Umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Do misy natrháme asi 125 g umytého šalátu, pridáme zeleninu, podávame s dresingom a vajcami.
Cestoviny s kuriatkami
V hrnci uvaríme 75 g cestovín. Cibuľu pokrájame najemno a opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme očistené nakrájané huby – kuriatka, sprudka opečieme a zalejeme 50 ml zeleninového vývaru. Na zjemnenie chuti primiešame 1 PL čerstvého syra, osolíme a okoreníme. Na záver posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a servírujeme so 100 g nakrájaných koktejlových paradajok.
Chutné večere
Pečený camembert so šalátom
Do misy vhodnej na pečenie v rúre vložíme 100 g syra camembert obaleného v trojobale (múka, strúhanka, vajce). Pokvapkáme 2 PL oleja a v rúre vyhriatej na 200 °C krátko pečieme do zlatohneda. Na šalát pripravíme200 g umytých paradajok, 1 očistený pór, nakrájame na tenké plátky a zmiešame 1 ČL olivového oleja. Primiešame 100 g umytého šalátu a servírujeme na tanieri so zapečeným camembertom. Lyžicou brusnicovej omáčky dodáte vyprážanému syru vynikajúcu chuť!
Omeleta s paradajkovým šalátom
Na omeletu pripravíme 400 g umytých na plátky nakrájaných paradajok a 1 očistený nakrájaný pór. Zmiešame, osolíme a okoreníme. Pridáme štipku kryštálového cukru, 1 ČL olivového oleja a zľahka premiešame. V miske vyšľaháme 2 vajcia, 3 PL čili omáčky a 2 PL mlieka. Zmes vylejeme na zohriaty olej a na miernom ohni pečieme asi 5 až 8 minút. Servírujeme s paradajkovým šalátom.