Veľa vody a málo tuku: Hitom leta je paradajková diéta!
31. 8. 2011, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:51)

Zdroj: Dušan Křistek
Využite sezónu paradajok a jedzte ich tak často, ako sa len dá. Nielenže si pochutíte, ale čoskoro získate ladnejšie a štíhlejšie krivky.
Voňavá nízkokalorická bomba je plná dôležitých látok, ktoré posilňujú náš imunitný systém. Paradajky sú bohaté na železo, draslík, provitamín A, vitamín C a rastlinnú zložku lykopén (pigment, antioxidant ktorý nájdeme aj v červenej paprike či mrkve). Jeho spotrebou môžeme znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Ako šalát, polievka alebo omáčka, studené alebo teplé – v každej variácii je paradajka vynikajúcim doplnkom našej stravy.
Tip na chutné denné menu
Raňajky: Obložený paradajkovo-mozzarellový chlieb (210 kcal, 7 g tuku)
Margarínom natretý plátok celozrnného chleba obložíme plátkami syra mozzarella, umytou a na kocky nakrájanou paradajkou. Pokvapkáme balzamikovým octom, dochutíme soľou a čiernym korením. Ozdobíme čerstvými lístkami bazalky a podávame.
Desiata: Paradajkový nápoj (23 kcal, žiaden tuk)
Osviežte sa vynikajúcim nápojom, ktorý pripravíte zo štyroch čerstvých paradajok. Povarte ich v horúcej vode, kým nezmäkne dužina, prepasírujte cez jemné sitko a nechajte vychladnúť. Dochuťte soľou a čerstvým mletým korením.
Obed: Rybie filety s paradajkovou oblohou (400 kcal, 13 g tuku)
Na zapekaciu misu potretú maslom uložíme umyté filety z tresky, nakrájané paradajky a plátky syra camembert. Pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme, posypeme sušenou bazalkou a pečieme vo vyhriatej rúre. Na záver servírujeme ozdobené s lístkami čerstvej bazalky.
Olovrant: Obložená ciabatta – talianske pečivo (70 kcal, 1 g tuku)
Na ciabattu nanesieme cottage syr, obložíme rukolovým šalátom, plátkom šunky a na záver umytou nakrájanou paradajkou. Dochutíme soľou a korením.
Večera: Tuniakový šalát (380 kcal, 8 g tuku)
Na tanier pripravíme 2 umyté paradajky nakrájané na plátky. Pridáme na kolieska nakrájaný pór, nadrobno nasekanú menšiu cibuľu a petržlenovú vňať. Na záver pridáme tuniaka vo vlastnej šťave. Dochutíme 1 PL olivového oleja, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme.