Viete, ako sa majú správne piť minerálky?
12. 8. 2010, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:13)

Zdroj: Shutterstock
Minerálky uľahčujú trávenie, neutralizujú žalúdočné kyseliny, pomáhajú pri zápaloch čriev, znižujú riziká ochorenia srdca, zásobujú telo dôležitými látkami.
Minerálna voda pomáha pri doplnkovej liečbe mnohých ochorení.
Kontrolované pitie pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka, ako aj v predchádzaní civilizačných chorôb. Slovensko má veľa minerálnych premeňov, niektoré sa využívajú v balneoterapii v kúpeľoch, ďalšie zase na plnenie a distribúciu do obchodnej siete.
Koncom 90. rokov 20. storočia sa na celom svete začali propagovať domáce úpravovne vody, ktoré spotrebiteľom poskytujú demineralizovanú (výrobcami propagovanú ako ,absolútne čistú‘) vodu.
Používanie demineralizovanej vody ako základu pre pitný režim nie je však zo zdravotného hľadiska bezpečné. Dokázalo sa, že konzumácia takto upravenej vody vedie k závažnému nedostatku potrebných minerálov, predovšetkým vápnika, horčíka a k závažným poruchám v hospodárení s vodou v organizme.
Viac vápnika z minerálok
Vedecky sa dokázalo, že minerálne látky prítomné vo vode sa ľahšie vstrebávajú a sú biologicky ľahšie využiteľné, ako keď sa do organizmu dostávajú potravou alebo suplementami výživy. Napríklad využiteľnosť vápnika z mliečnych výrobkov je asi 30 percent, zatiaľ čo z minerálnych vôd je to až 60 percent. V prípade vápnika u ľudí s alergiou na laktózu alebo s netoleranciou mlieka je krytie potreby tohto minerálu minerálnymi vodami veľmi dobrou alternatívou.
Minerály z vody sa v tele lepšie vstrebávajú
Tvrdosť vody je daná obsahom vápnika a horčíka vo vode. „Existujú tiež laické názory (propagujú ich aj výrobcovia zariadení na výrobu demineralizovanej vody), že minerály vo vode určenej na konzumáciu nevie telo využiť a že vlastne sa usadzujú (ako vo vodovodných potrubiach). Je to práve naopak, minerály sa v čreve lepšie vstrebávajú a majú lepšiu biologickú využiteľnosť z minerálnych vôd než z pevnej potravy.
Tvrdá voda je vhodná pri srdcových ochoreniach
V súčasnosti sú dostupné výsledky viacerých kontrolovaných vedeckých štúdií, ktoré jednoznačne potvrdili priaznivý vplyv pitia tvrdšej vody (vyšší obsah vápnika a magnézia) na zníženie rizika vzniku viacerých závažných chorôb (rakovina, osteoporóza, neurologické ochorenia, cukrovka). Na zdravotné riziká pitia demineralizovanej vody upozornili aj štúdie spracované Štátnym zdravotným ústavom v Prahe.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!